sreda 24. oktobar 2007.
RSS
• Reflektor •
Početna > Reflektor > Pogibija folk zvezde

Ne brže od života (2)

Pogibija folk zvezde

Tragedija makedonskog pop-pevača Tošeta Proeskog (26), koji je nedavno poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, podsetila nas je na dug spisak popularnih ličnosti iz kulturnog i javnog života nekadašnje Jugoslavije, koji su u nastojanju da odgovore ponekad i surovom diktatu profesije prerano završili život. Ovaj mini-feljton posvećen je upravo nekima od njih

U saobraćajnom udesu septembra 1969. godine, izgubio je život srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac Dušan Đurić (30).

A oktobra 1976. godine, u teškoj automobilskoj nesreći, koja se oko 21,15 časova dogodila na magistralnom putu Beograd-Niš, poginule su pevačice narodne muzike Silvana Armenulić (37) i Mirjana Barjaktarević (26), kao i popularni estradni umetnik, maestro na violini i šef Narodnog orkestra Radio Televizije Beograd, Miodrag Jašarević (60).

Automobil „ford granada“, kojim je upravljao Jašarević, pri brzini od preko 130 kilometara na sat, iz neobjašnjivih razloga je skrenuo i udario u kamion „FAP“, koji se kretao svojom trakom iz suprotnog pravca. Sahrani Silvane i Mirjane prisustvovalo je preko 30.000 Beograđana. Zbog „revolucionarne borbe protiv šunda i novokomponovane muzike“, nadahnuta zaključcima Kongresa kulturne akcije, iz Televizije Beograd tada niko nije prisustvovao tom tužnom činu. Dve decenije kasnije, konstatujemo da su sve snimljene pesme Silvane i Mirjane, a pogotovo briljantni Jašarevićevi instrumentali, nalaze se u evergrin arhivima narodne muzike RTS-a! Armenulićeva se pri tom u svim muzičkim enciklopedijama svrstava u sam vrh najuspešnijih folk izvođača svih vremena na prostorima eks-Jugoslavije. NJene pesme „Šta će mi život“, „Srce gori, jer te voli“, „Rane moje“, „Ciganine sviraj, sviraj“, „Sama sam“... i danas su melem za srce i dušu mnogih srpskih meraklija i boema.

Od toga crnog estradnog oktobarskog dana Lepa Lukić, inače tada najveća Silvanina rivalka na pevačkoj sceni, odlučila je da više nikada ne sedne za volan.

- Mnogi mi danas ne veruju kada im pričam kako sam i ja trebala da se nađem u tim kolima sa Silvanom, Mirjanom i Radetom, ali su me neke kolege odgovorile i rekle mi da ne žurim, odnosno da krenem drugim automobilom - kaže nam Lepa Lukić - Prekinula sam sa vožnjom od trenutka kada sam shvatila da me je tada samo Bog spasao sigurne smrti...