ponedeljak 24. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Završeni Književni susreti na Kozari

Zavičajni pesnici i dobitnik nagrade zatvorili literarnu manifestaciju

Završeni Književni susreti na Kozari

PRIJEDOR - Nastupom pesnika zavičajnog kruga u Prijedoru su juče završeni Književni susreti na Kozari, manifestacija koja je tokom protekla tri dana okupila eminentna imena savremenog pesništva iz Rusije, Slovenije, Srbije i BiH, javlja Srna.

Program poslednjeg dana Susreta odvijao se u prijedorskoj „Galeriji 96“, gde su stihove govorili Aleksandra Čvorović, Ljiljana Tomljanović, Dragana Palija, Pero Solar i Aleksandar Gajić.

Književne susrete, koji su održani 35. put, zvanično je zatvorio pesnik iz Beograda Milovan Marčetić, ovogodišnji dobitnik nagrade „Skender Kulenović“. Veče posvećeno laureatu priređeno je preksinoć u Pozorištu Prijedor, gde su posetioci mogli čuti stihove iz nagrađene knjige „Taškent“.

Centralna manifestacija ovogodišnjih Susreta održana je prekjuče na Mrakovici, gde su stihove govorili Dobrica Erić, Matija Bećković, Jovan Zivlak, Kolja Mićević, Andrej Bazilevski, Marjanca Kočevar, Ismet Bekrić, Milenko Stojčić i drugi. Susreti su otvoreni u petak, 21. septembra, u Pozorištu Prijedor, gde je održan poetski čas pod nazivom „Pjesnici pjesniku, majci i Kozari“.

U program ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari uvrštena je i izložba radova nastalih na trećem sazivu Likovne kolonije „Sreten Stojanović“, koja je postavljena u izložbenom prostoru Muzeja Kozare u Prijedoru.

Program su obogatile dramske umetnice Rada Đuričin i Radenka Ševo, a muzički deo sopranistica Karolina Mihajlović, klarinetista Božidar - Boki Milošević, izvorna grupa „Gora“ i hor „Vila“.

Književna nagrada „Skender Kulenović“ ustanovljena je 1978. godine. Dosadašnji dobitnici su Branko Ćopić, Rodoljub Čolaković, Jure Kaštelan, Miško Kranjec, Mladen Oljača, Vasko Popa, Mihailo Lalić, Blaže Koneski, Danilo Kiš, Ranko Marinković, Derviš Sušić, Dušan Kostić, Jara Ribnikar, LJubomir Simović, Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Ranko Risojević, Nenad Grujičić i Milosav Tešić.

Generalni pokrovitelj Književnih susreta na Kozari je Ministarstvo prosvete i kulture RS, organizator opština Prijedor, a suorganizatori grad Banjaluka i opštine Gradiška, Kozarska Dubica, Kostajnica i Novi Grad.