ponedeljak 24. septembar 2007.
RSS
• Vojvodina •
Početna > Vojvodina > Zavod pobrkao boje

Čuveni subotički arhitekta Ante Rudinski kritikuje obnovu centra grada

Zavod pobrkao boje

Ovo je specifičan grad, gde je stil secesije sa početka prošlog veka dominantan, a taj stil zahteva suptilan izbor boja. Ako one nisu pogođene, onda falsifikujemo duh vremena, kaže Ante Rudinski

SUBOTICA - Zgrade u centru grada, u kojima subotička opština ima poslovne prostore, dobile su ovog leta novi izgled zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je za tu svrhu izdvojila 15 miliona dinara. Da bi centar grada zablistao novim sjajem, pripomogli su i stanari zgrada. Međutim,...

- Ideja da se obnove fasade subotičkih zgrada je fantastična. Nažalost, omašilo se u onom gde ne treba novac - u izboru boja! - kaže magistar arhitekture Ante Rudinski, jedan od najuglednijih stručnjaka na severu Bačke. Inače za izbor bio je zadužen Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Rudinski kaže da je šteta što se posao nije završio kako valja, jer je Subotica specifičan grad, gde je stil secesije sa početka prošlog veka dominantan i zahteva suptilan izbor boja.

- Ne postoji grad gde na tako malom prostoru ima toliko zgrada urađenih u ovom stilu gde je suptilnost kolorita veoma bitna. Secesija je kritičan momenat u graditeljstvu 20. veka, odnosno prelom u funkcionalnosti, konstrukciji i estetici. Ako boje nisu pogođene, onda falsifikujemo duh vremena, ili da budem plastičan, impotentno vraćamo boje. Zgrade su bojene sporadično, a ne u tzv. urbanističkom potezu gde se vodi računa i o boji susedne zgrade - dodaje Ante Rudinski.

AKO TREBA I NA SUD

Zanimljivo je da je obnova subotičke Sinagoge prekinuta zbog - izbora boja! Subotička Jevrejska opština i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture ne mogu da se slože oko boje fasade ovog sakralnog objekta. Jevrejska opština se ne slaže da objekat bude ofarban u zeleno, kako predlažu stručnjaci Zavoda, već hoće oker žutu, kao što je bilo i ranije.
Po mišljenju Jevrejske opštine, fasada Sinagoge trebalo bi da bude ofarbana u boju koja je ostala u sećanju ovdašnjih Jevreja i ostalih sugrađana, a njihov stav podržali su Savez jevrejskih opština Srbije i Ministarstvo vera. Tako će na kraju konačnu reč dati ministarstva vera i kulture u Beogradu, a u Zavodu kažu da će se povinovati svakoj odluci koja bude doneta, dok u Jevrejskoj opštini ne odustaju od sadašnje boje i spremni su da traže i zaštitu od međunarodnih organizacija.

Ipak, po njegovom mišljenju, nisu sve zgrade „impotentno obojene“.

- Primer odličnog izbora boja su Rajhlova palata, gde je sada muzej „Likovni susreti“ i bivša zgrada „Putnika“. Tu je u potpunosti ispoštovana misao i vizija graditelja. S druge strane, nekadašnja zgrada „Minerve“ i sadašnje Jevrejske opštine su potpuno pogrešne, kao da to nisu radili isti ljudi - kaže magistar Rudinski i dodaje da se to ne može naučiti „zanatski“ na fakultetu.

Magistar arhitekture Ante Rudinski razume koliko je to težak posao, jer je i sam dolazio u slična iskušenja kada je pre više godina radio sličan posao.

- Kada je trebalo birati boje za Veliku većnicu Gradske kuće i kada sam nailazio na nedoumice, odgovor sam tražio u vitražima, gde mi je izbor boja govorio kojim putem da krenem - otkriva Rudinski „tajnu zanata“.