ponedeljak 24. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Nevesinjci najbolji sokolari

Završen Peti sabor sokolskih društava iz svih srpskih zemalja

Nevesinjci najbolji sokolari

ZVORNIK - Ukupni pobednik Petog sabora sokolskih društava iz svih srpskih zemalja je ekipa iz Nevesinja koja je dobila prelazni pehar. Članovi Srpskog sokolskog društva iz Nevesinja pobedili su u bacanju kugle, navlačenju konopca i borbi na brvnu. Drugo mesto zauzeli su članovi društva iz Teslića, koji su na dosadašnja četiri sabora osvajali prvo mesto, a treći su sokolovi iz Gacka.

Takmičari su starim veštinama oživeli zidine starog Đurđev grada iznad Zvornika, vrativši nas bar na kratko u nekadašnja viteška vremena kad su se cenile neke druge vrednosti.

Oko 150 takmičara i takmičarki iz osam sokolskih društava družilo se i dalo sve od sebe da postignu što bolji rezultat u disciplinama: boj na brvnu, penjanje uz konopac, trčanje, skok u dalj, nadvlačenje konopca, bacanje kugle i streljaštvu, za šta su nagrađeni diplomama, zahvalnicama, medaljama i peharima.

Prema rečima hadži Jovana Mitrovića starešine Saborne viteške organizacije „Srpski Soko srpskih zemalja“ zadatak društva je da pokuša da sačuva i neguje stare discipline, tradiciju i kulturu, iako je to dosta teško, s obzirom na to da narod brzo zaboravlja ono što se pre dešavalo.Sabor je svečano otvorio načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović koji je rekao da je „soko simbol pobede i slobode, ambicije, pokretljivosti i hitrosti, kontrolisanja brzine i pokreta, te učenja razumevanja životnih trikova.