ponedeljak 24. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Gregorijan preti smenama

Zamenik visokog predstavnika najavio kazne za domaće političare

Gregorijan preti smenama

Rafi Gregorijan optužuje Harisa Silajdžića „da on i njegova stranka nisu ostvarili ništa pozitivno“, kao i da je njegova „retorika destabilizujuća“. Gregorijan kaže i da „RS sve blokira kako bi osujetila dalji razvoj BiH i onemogućava čak i ranije dogovorene aktivnosti“

SARAJEVO - Zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan rekao je da će međunarodna zajednica reagovati ukoliko ne bude postignut dogovor o reformi policije i ako se nastavi pogoršanje političke situacije u BiH, prenosi Beta.

Gregorijan je naveo da se razmatraju „blage“, ali i „oštre“ sankcije visokog predstavnika, koje uključuju smenjivanje odgovornih pojedinaca i kažnjavanje stranaka. Zamenik visokog predstavnika je proteklih nekoliko dana boravio u Vašingtonu, gde je sa zvaničnicima SAD razgovarao o situaciji u BiH.

Gregorijan je poručio da će SAD podržati ono što odluči visoki predstavnik i dodao da su SAD spremne da „urade sve što je potrebno kako bi se BiH spasla“.

Prema njegovim rečima, većina građana želi da BiH uđe u EU i NATO, ali da „političari to blokiraju i koriste netačne argumente i laži kako bi obmanuli ljude objašnjenjima zašto nema dogovora o reformi policije“.

Zamenik visokog predstavnika je istakao je da takve netačne argumente o reformi policije plasiraju lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke za BiH Milorad Dodik i Haris Silajdžić.

Gregorijan je kazao da je Silajdžićeva retorika destabilizujuća, te da on i njegova stranka u vlasti nisu ostvarili ništa pozitivno.

OZBILJNA I ZABRINJAVAJUĆA SITUACIJA

Situacija u Bosni i Hercegovini je ozbiljna i zabrinjavajuća, ocenio je juče u Sarajevu visoki predstavnik Miroslav Lajčak, govoreći kao gost na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“, prenosi Fonet. On je rekao da u BiH nema strateškog cilja vezanog za zemlju, da vlada ogromno nepoverenje između vodećih političkih ličnosti i nedostatak samoodrživog razvoja zemlje.

- Ovo se posebno pokazalo tokom prethodne dve godine kada je međunarodni pritisak popustio i počelo se razgrađivati i ono što je do tada bilo izgrađeno - upozorio je Lajčak.

On je izrazio zabrinutost što neki političari koji žele BiH kao državu građana odbijaju da saslušaju odgovore pripadnika druge nacionalne grupe, naglasivši da je stvaranje imidža žrtve kod jednog naroda u suprotnosti s tezom o zalaganju za multietničku državu.To ne znači, precizirao je visoki predstavnik, nepoštovanje prema žrtvama rata, posebno genocida, već stav da je protiv korištenja žrtve kao „političke karte“ svaki put kada nestanu argumenti.

 

- Osujetio je promene Ustava i blokirao reformu policije. A mi smo ti koji su u proteklih 12 godina radili sve što smo mogli kako bi BiH približili stabilnosti i integracijama u EU i NATO - izjavio je Gregorijan.

- Nas zanima šta hoće Dodik. Da li on veruje u Dejton ili gura projekat nezavisne Republike Srpske. I on se, kao lider svoje stranke, obavezao na poštovanje Dejtona i kazao da će prihvatiti svaku sankciju ako ga prekrši - podsetio je Gregorijan.

On je istakao da RS sve blokira kako bi osujetila dalji razvoj države i onemogućava čak i ranije dogovorene aktivnosti, poput markiranja granice na reci Savi ili usvajanje zakona o plinu.

- RS nastoji da osujeti razvoj države BiH. Mi na ove aktivnosti nećemo ostati mirni. Pratićemo kako se sprovode Dejton i odluke Ustavnog suda BiH i reagovaćemo - upozorio je Gregorijan.

ŠAROVIĆU MESTO U ZATVORU

SARAJEVO - Prvi zamenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan smatra da je bivšem članu Predsedništva BiH i predsedniku RS Mirku Šaroviću mesto u zatvoru, jer je „krajnje vrijeme da se suoči sa sudom i odgovara za svoju ulogu kada je u pitanju Ratko Mladić“.

- Šarović je odobrio penzionisanje Ratka Mladića u februaru 2002. godine, sedam godina nakon što je ovaj zločinac optužen za najgora zlodela protiv čovečanstva - rekao je Gregorijan.
Pripadnici EUFOR-a su u petak, 21. septembra, pretresli Šarovićevu porodičnu kuću u Istočnom Sarajevu zbog sumnje da je povezan sa mrežom podrške Radovanu Karadžiću. EUFOR je saopštio da je akcija sprovedena po zahtevu Haškog tribunala radi pronalaženja materijala ili informacija koje bi mogle pomoći u hvatanju haških optuženika i pritisku na lica za koje se sumnja da pripadaju mreži njihove podrške.
Šarović se od ranije nalazi na „crnoj listi“ EU zbog sumnje da pripada mreži podrške Karadžiću.