ponedeljak 24. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Dogovor moguć samo uz poštovanje ustava

Danas treća runda tehničkih razgovora o reformi policije

Dogovor moguć samo uz poštovanje ustava

Potpredsednik Partije demokratskog progresa Slobodan Nagradić kaže da se razgovori odvijaju teško zbog toga što muslimanska strana traži sve za sebe, a pri tome nije u stanju da prizna legitimnost zahteva predstavnika iz Republike Srpske

BANJALUKA - Treća runda tehničkih razgovora o reformi policije u BiH na nivou stručnjaka vodećih političkih stranaka biće održana danas u Sarajevu, pod pokroviteljstvom OHR-a, prenosi Srna.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa Slobodan Nagradić, koji će danas učestvovati u razgovorima o reformi policije u sedištu OHR-a u Sarajevu, rekao je da 24. septembar ne treba posmatrati kao „dan D“, jer se ništa spektakularno neće desiti.

- To će biti još samo jedna runda pregovora, a očekujem da će se razgovarati o konkretnom paketu nacrta sporazuma koji je pre mesec dana liderima političkih stranaka u BiH uručio visoki predstavnik Miroslav Lajčak - rekao je Nagradić i dodao da očekuje da sutra razgovori neće biti okončani.

Prema njegovim rečima, razgovori mogu biti nastavljeni na političko-stručnom nivou ili će biti zakazan neki novi sastanak lidera svih političkih stranaka.

Nagradić je naglasio da se razgovori odvijaju teško zbog toga što muslimanska strana traži sve za sebe, a pri tome nije u stanju priznati legitimnost zahteva predstavnika iz Republike Srpske.

BEZ LICITIRANJA

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić izjavio je da nije prihvatljiva nedavna izjava visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da će BiH imati jednu policiju.
- Nisu prihvatljiva ni druga licitiranja rešenjima koja su protivustavna, kao ni polupretnje koje razne pismonoše donose iz svetskih metropola - rekao je Vasić.
On je istakao da je činjenica da su stavovi Republike Srpske i SNSD-a potpuno okrenuti postojanju Policije RS u BiH, u okviru evropskih standarda i zakonodavstva BiH. Gostujući prošle sedmice na Televiziji OBN, Lajčak je rekao da do reforme policije mora doći i da je pitanje samo kada.
- Suština je da će biti samo jedna policija koja će da bude u nadležnosti države - rekao je Lajčak.

- Takva klima nije pogodna za razgovore i neće biti uspešnog rezultata ukoliko se ne polazi od dva osnovna postulata, a to je poštovanje ustava BiH i RS kako bi se makar za jedan korak primakli potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU - smatra Nagradić.

Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Slobodan Šaraba, koji će zajedno sa Miletom Lukovićem iz ove stranke prisustvovati razgovorima, rekao je Srni da će SDS izneti primedbe na ponuđeni Lajčakov dokument o reformi policije.

On je ponovio da SDS i dalje ostaje pri stavu da se o Lajčakovom dokumentu mora izjasniti Narodna skupština RS.

- Neophodno je izjašnjavanje poslanika Narodne skupštine RS, jer se ponuđenim dokumentom vrši značajan prenos ovlašćenja sa entiteta na nivo BiH - rekao je Šaraba.

Ministar unutrašnjih poslova RS i član Glavnog odbora SNSD-a Stanislav Čađo potvrdio je Srni da će prisustvovati sutrašnjim razgovorima o reformi policije u Sarajevu.

U ime SNSD-a sastanku će prisustvovati i član Glavnog odbora Slavko Mitrović.

Ključne reči: