subota 24. maj 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Svi čekaju novu vladu Srbije

Izbori na Kosovu i Metohiji između zabrane Unmika i podrške Beograda

Svi čekaju novu vladu Srbije

Stešnjen između tvrdih stavova Misije UN i albanskog političkog avanturizma samoproklamovane nezavisnosti, srpski narod na Kosovu i Metohiji s punim pravom gleda u Beograd, koji nema ništa novo da im kaže sve dok ne bude izabran premijer

Srbi sa Kosova i Metohije očekuju da posle sprovedenih lokalnih izbora, koje su raspisali legitimni državni organi Srbije na kompletnoj svojoj teritoriji, svuda gde budu imali odborničku većinu u skupštinama opština, preuzmu vlast i u tome ih ne može sprečiti nikakva fantomska nezavisna država Kosovo ili skorašnje proglašenje ustava te nezakonite tvorevine.

U isto vreme, naši sagovornici nemaju odgovor na nagoveštaje da će se u Kuršumliji (!?) uskoro konstituisati nova pokrajinska skupština Kosova i Metohije, verujući da je za neke dalje korake u konstituisanju svoje vlasti u ovom delu Srbije ipak potreban dodatni mig i zakonodavna podrška Beograda. A, Beogradu je potrebna saglasnost Unmika. Sve su prilike da se ipak čeka konstituisanje nove srpske vlade, na koju čekaju i predstavnici Unmika na Kosmetu, kako bi sa njom rešili još neka vitalna pitanja funkcionisanja Srba na ovoj teritoriji u novonastalim okolnostima samoproklamovane nezavisnosti južne srpske pokrajine.

- Ne znam za bilo kakvu sednicu u Kuršumliji i zaista za to prvi put čujem od vas - bile su prve reči Veljka Odalovića, člana Izborne komisije na lokalnim kosovskim izborima.

U skladu s odlukom RIK-a

- Mi smo u skladu sa odlukom RIK-a sproveli izbore na Kosovu i Metohiji i sada čekamo zakonski rok za konstituisanje skupština opština... A za sve ostalo, pa i za formiranje kosovske skupštine, valja da priupitate one iz Beograda, jer smo direktno po odlukama države Srbije i sproveli izbore u više od 20 kosovskih opština - rekao je Odalović.

Jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić takođe nije imao informacije za javnost o skorašnjem formiranju nove skupštine Kosova i Metohije izvan pokrajine.

- Sprovedeni izbori i na Kosovu i Metohiji bili su legalna i legitimna odluka države Srbije i to je do sada bio najteži udarac nezavisnosti Kosova! Prvi put od 1999. godine Srbi sa ovog područja, kao i oni koji su tada prognani i proterani sa svojih ognjišta glasali su na lokalnim izborima. Time su, posle mnogo godina, dobili svoje direktne predstavnike u vlasti, bez ikakvih dosadašnjih koordinatora i time je ispunjena demokratska procedura da ubuduće sami o sebi brinu na lokalnom nivou...

Jakšića smo pitali znači li to da su izbori sprovedeni pod direktnim patronatom Beograda i države Srbije?

POIGRAVANJE S LJUDSKIM SUDBINAMA

Kakva sudbina čeka suspendovane Srbe iz KPS-a, s obzirom na to da im ovih dana ističe suspenzija i ako se ne vrate na posao, automatski će dobiti otkaze.
- Sudbina naših ljudi tamo je pitanje odnosa Unmika i Beograda. Pravosuđe i policija su pod jurisdikcijom Unmika. Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je predložilo funkcionalnu podelu nadležnosti policije i sudstva u srpskim sredinama. Ali, iz Unmika su odgovorili da će o tome razgovarati tek kada u Beogradu bude formirana nova vlada Srbije - ističe Marko Jakšić.

- Apsolutno tako, pod patronatom države Srbije, jer je RIK raspisao republičke, pokrajinske i lokalne izbore na celoj svojoj teritoriji, što znači i lokalne izbore na prostoru Kosova i Metohije. Naš sagovornik je objasnio i koliko će na ove legitimne poteze srpskih vlasti uticati skorašnje proglašenje ustava „nezavisnog Kosova“.

- To je stvar Albanaca, koji su krenuli u političku avanturu. Nas to ne obavezuje i njihove odluke nas apsolutno ne dotiču! U opštinama gde imamo većinu funkcionisaćemo kao i u svakom drugom delu Srbije, a u drugim sredinama, gde budemo imali koordinatore, skupština opštine će brinuti i o našim interesima, osim sudstva i policije, koji su pod ingerencijom Unmika. O Srbima će brinuti njihovi legalno izabrani predstavnici i Albanci to ne mogu sprečiti.

Paralelna vlast

Interesovalo nas je znači li to da posle lokalnih i pokrajinskih izbora valja očekivati i konstituisanje nove skupštine Kosova kao paralelnog organa vlasti fantomskoj albanskoj skupštini, a time možda i neku novu vladu.

- O formiranju skupštine Kosova ja ne znam, ali znam da u zakonskom roku Republike Srbije moraju da se konstituišu lokalne skupštine kao legitimni organi vlasti u sredinama gde žive Srbi, a u pitanju su 22 opštine.

Međutim, Oliver Ivanović, raniji predsednik srpske liste, a sadašnji predstavnik koalicije „Za evropsku Srbiju“, smatra da su i ovi poslednji potezi još jedan dokaz prevelikog voluntarizma unutar srpske politike, koji se pre ili kasnije obija o glavu srpskom narodu, po sistemu „koljemo bika za kilo mesa“:

- Formiranje nekakve pokrajinske skupštine bi bila apsolutna besmislica i to bi samo bio surogat vlasti koji bi samo poslužio za promociju pojedinaca i nikako ne bi služio legitimnim interesima srpskog naroda. Pod velikim znakom pitanja su i lokalni izbori - smatra Ivanović.

Simbolična satisfakcija

Naš sagovornik je objasnio zbog čega su lokalni izbori pod znakom pitanja.

- Razlog je sasvim jednostavan. Mi priznajemo Unmikovu vlast na Kosovu i Metohiji, a ne prihvatamo njihovu odluku da se ne organizuju lokalni izbori, jer su nam jasno rekli da neće priznati izabrane predstavnike srpske vlasti. Šta to konkretno znači? To je onda samo simbolična satisfakcija da se deo srpskog pravnog i političkog sistema sprovodi i na Kosovu i Metohiji, od čega, nažalost, srpski narod praktično neće imati koristi. To je, po meni, politički neozbiljno i previše je uopšte političkog voluntarizma kod nas, ranije i sada - naglašava Ivanović.

Stešnjen između tvrdih stavova Unmika i albanskog političkog avanturizma samoproklamovane nezavisnosti, srpski narod na Kosovu i Metohiji s punim pravom gleda u Beograd. A Beograd nema ništa novo da im kaže - sve dok ne bude formirana nova srpska vlada. To isto čeka i Unmik.