četvrtak 24. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Potraga za ubicama mladića u Peći

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (18)

Potraga za ubicama mladića u Peći

Zbog bombaškog napada na kafić „Panda“ pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su 34 osobe, članove terorističke bande ozloglašenog Ramuša Haradinaja

Pripadnici MUP-a Srbije u međuvremenu su radili svoj posao. U potrazi za izvršiocima terorističkog napada u kafiću „Panda“ u Peći 17. decembra, u prepodnevnim satima, u pećkom kvartu Kapišnica policija je uhapsila Agrona Kolčakua, rođenog 1972. godine u Peći. Rezultat policijske akcije izvedene tog jutra bio je još desetoro uhapšenih. Kolčakuu je, inače, kako je saopšteno tog dana, pomagala i četvrta osoba čiji se identitet zna, koja je uhapšena u potrazi za počiniocima zločina u Peći. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su pre toga trojicu terorista: Gazmenda Bajramija, Dževdeta Bajramija i Verđeđaja Vlaznimija (svi iz Peći), koji su, kao saizvršioci učestvovali u terorističkom napadu na pećki kafić.

Akcija organizovana  u Glođanu
Radi hvatanja i ostalih ubica dece, policija je blokirala kvart Kapišnicu u Peći i selo Glođane i organizovala potragu za teroristima.
U toku potrage u selu Glođane ujutru 17. decembra na policajce je otvorena vatra. Policija je u ovom sukobu likvidirala dve osobe u maskirnim uniformama sa oznakom separatističke OVK naoružane automatskim puškama i minobacačima kalibra 60 milimetara. Otkriven je i štab šiptarskih terorista u Glođanu, u kome je policija pronašla veću količinu oružja, municije i uniformi, kao i nekoliko automobila koje su naoružane albanske grupe otele od žitelja Đakovice. Nastavljajući potragu za ostalim počiniocima zločina u kafiću „Panda“ u Peći, u popodnevnim satima 17. decembra, policija je uhapsila još 23 osobe iz Peći i Glođana. Rezultat ove akcije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije bio je 34 uhapšena lica. Sva ova lica, kao i ona za kojima je nastavljena potraga, pripadaju terorističkoj bandi ozloglašenog Ramuša Haradinaja.

ORGANIZATOR I  NAREDBODAVAC

Posle hapšenja osumnjičenih za napad na kafić u Peći, policija je došla da saznanja da je Ramuš Haradinaj iz sela Glođana, opština Dečani, bio organizator i naredbodavac. Haradinaj je organizovao i naredio i više teških zločina koje su albanski teroristi počinili na području Kosova i Metohije. Protiv Ramuša Haradinaja podneto je, inače, više krivičnih prijava zbog ranije učinjenih zločina nad civilima i pripadnicima policije.

Ubistvo Zvonimira Bojanića
Zvonimir Bojanić (1948), potpredsednik Skupštine opštine Kosovo Polje, bio je sledeća žrtva albanskih terorista. NJegovo unakaženo telo, na kome su bili vidljivi tragovi mučenja, pronađeno je 18. decembra ujutru u 5.30 sati, na magistralnom putu Priština - Peć, kod mesta Careva česma.

Bojanić je, inače, otet iz svoje porodične kuće u Velikoj Slatini nadomak Kosova Polja 17. decembra oko 21.30 sati. Na najgrublji način, uz pretnju oružjem i zlostavljanjem, Bojanića su iz kuće odvela petorica pripadnika OVK. Pošto je odbio da pođe sa njima u mesto Lauša, gde se nalazi štab OVK, teroristi su mu stavili lisice na ruke, njegovog brata Živojina vezali lancem, a kumu Snežanu Antonić, koja se tu zatekla, zaključali u sobu. Jedan od terorista predstavio se kao pripadnik OVK i pokazao nekakav dokument sličan ličnoj karti. Svi napadači bili su u jaknama i farmerkama, a samo jedan je na glavi imao navučenu kapu. Pre odlaska iz kuće i odvođenja Bojanića, kidnaperi su izvršili premetačinu, uzeli novac, zlato i nakit, devize, dokumenta, oružje i policijsku uniformu koju je Zvonko, kao pripadnik rezervnog sastava policije, posedovao. Teroristi su odneli i dva mobilna, po jedan obični i bežični telefon i povezli putničko vozilo marke „mercedes“, koji je bio parkiran u garaži. Novac su pokupili i od ostalih ukućana.

Posle kidnapovanja i ubistva potpredsednika Skupštine opštine Kosovo Polje Zvonka Bojanića, policija je organizovala poteru za teroristima koje predvodi Sulejman Selimi, zvani Sultan. U cilju hapšenja ove terorističke grupe bilo je blokirano selo Vasiljevo kod Glogovca.

Sutra: Napadi na pripadnike i objekte MUP-a Srbije