petak 23. novembar 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Napustićemo NLB ligu

Nebojša Čović, predsednik FMP, razmišlja o radikalnim koracima

Napustićemo NLB ligu

Ušli smo u vrzino kolo koje nema kraja, ali mi smo spremni da izađemo iz njega, čak i po cenu da srpski klubovi ne igraju u Evropi. Pre osam meseci smo prvi put dobili informaciju o bodovanju i lično me je sramota, osećam se prevarenim

Javno priznanje da je uključenje srpskih timova u Jadransku ligu bilo greška stiglo je i od predsednika FMP Nebojše Čovića. Tim iz Železnika je, posle Crvene zvezde, prvi potražio sportsku sreću preko komšijskog plota, ali posle nerazjašnjenog statusa srpskih klubova u NLB ligi, tačnije, eventualnog sistema bodovanja koje srpskom šampionu ne donosi prohodnost u Evroligu, Čović je jasno poručio da je spreman i na radikalne korake. Naravno, u Železniku su prvenstveno nezadovoljni odnosom rukovodstva NLB lige prema dvostrukom osvajaču Jadrana, koje datira od prošle sezone i preraspodele vlasničkog udela.

- Postoji velika opasnost da se obesmisli srpsko prvenstvo. U tom slučaju FMP je spreman da izađe iz NLB lige! Međutim, postoji određeni red, ne mogu da pričam u ime drugih. Ako je neko najveći klub, mora da bude najveći uvek. Ušli smo u vrzino kolo koje nema kraja, ali mi smo spremni da izađemo iz njega, čak i po cenu da srpski klubovi ne igraju u Evropi! Ali, ne želimo da izađemo sami, potrebno je da budemo jedinstveni - poručio je Čović.

Prvi čovek „pantera“ podsetio je zašto je svojevremeno među prvima podigao dva prsta za Jadransku ligu.

- Tačno je da je FMP podržao Jadransku ligu, ali to je bio odgovor na nemogućnost formiranja profesionalne lige Srbije. FMP je dva puta, 2000. i 2003. godine dao kompletan materijal za formiranje lige, prekopiran od strane ACB lige, ali nije postignut dogovor između klubova. Učešće u regionalnom takmičenju smo prihvatili zbog prohodnosti u ULEB kup. Ni sada nije kasno da formiramo profesionalnu ligu Srbije, biće kasno ako naši klubovi ne budu mogli opet da se dogovore.

PODRŠKA VUKOIČIĆU

Strateg „pantera“ Vlada Vukoičić dobio je podršku rukovodstva.
- Imamo poverenje u Vukoičića. Ne brinu nas rezultati, očekivali smo tešku godinu. Rešili smo da dodatno podmladimo ekipu, kao klub možemo da žrtvujemo neku sezonu. To ne znači da nemamo ambiciju da osvojimo NLB ligu, ali neće nas biti sramota ni ako ne prođemo prvi krug u ULEB kupu.

NE ZNAM GDE ODLAZI MILAN MAČVAN

MVP letošnjog juniorskog SP u Novom Sadu Milan Mačvan nedavno je napunio 18 godina i po propisima FIBA ima pravo da napusti FMP uz propisano obeštećenje.
- Mačvan nije želeo da potpiše profesionalni ugovor, nudili smo mu pola miliona evra za četiri godine. Ne znam gde želi da ide, ali zahvalan sam treneru Partizana Vujoševiću i Hemofarmu na principijelnom stavu da ne uzimaju našim klubovima mlade igrače. Tako ćemo i mi učiniti ako se dogodi suprotno. Nama se niko od zainteresovanih klubova nije javio. U slučaju dobrih ponuda svako može da ode zbog ekonomskog interesa jer imamo potencijal od 25 reprezentativaca.

Čović je istakao da je krivica za nejasan status srpskih timova zajednička.

- Svi smo krivi za ovu situaciju!? Nemam razloga da se pravdam zbog odluka FMP, ranije nije bilo priče o bodovanju. Zašto su svojevremeno ćutali oni koji su sada pametni, što nisu rekli da će biti bodovanja. FMP insistira na razgovoru sa čelnicima NLB lige, a bitne su nam tri teme: status našeg kluba, regularnost takmičenja i budućnost lige. Ne mogu sada da odgovorim da li je realno da Srbi igraju poslednju jadransku sezonu. Takođe, ne znam da li se bodovanje primenjuje i za srpske timove. Nalazimo se u fazi razjašnjavanja, tražićemo i sastanak sa Draganom Kapičićem. Problem je u našoj neslozi, ali ne želim nikoga da krivim. Srpska liga mora da postane član ULEB, ne smemo da budemo taoci sadašnjih ili bivših funkcionera.

Iskusni košarkaški radnik priznaje da su čelnici NLB lige odigrali lukavo sa Srbima.

- Interesantno ime je izvršni direktor „Sidra“ Roman Lisac. Ko drži novac, ima sve. Pošto postoji mogućnost da će se bodovanje ipak primenjivati, u tom slučaju postali bismo mala košarkaška provincija. Pre osam meseci smo prvi put dobili informaciju o bodovanju i lično me je sramota, osećam se prevarenim! Ne mogu ni da definišem ko nas je prevario, a Lisac se nalazi među prvoosumnjičenima.

Nebojša Čović je otvorio karte, vreme je da progovore i ostali „jadranaši“. Iskustvo nam kazuje da je dogovor u njihovom slučaju sinonim za utopiju...