četvrtak 23. avgust 2007.
RSS
• Sport •
Početna > Sport > Sport u službi nezavisnosti?!

Šef Unmika Joakim Riker želi da pomogne kosovskim sportistima

Sport u službi nezavisnosti?!

Joakim Riker izjavio je da će učiniti sve da uključi kosovski sport u međunarodne okvire. Odlučio je da se angažuje za Kosovo i Metohiju posle sastanka sa predsednikom kosovskog Protestnog saveta za internacionalizaciju sporta Azizom Salihuom

Pred početak pregovora o konačnom statusu Kosova i Metohije iz južne srpske pokrajine stigla je neprijatna vest za srpski sport. Šef Unmika Joakim Riker izjavio je za prištinski list „Koha ditore“ da će učiniti sve da pomogne uključivanje kosovskog sporta u međunarodne okvire. Riker je odlučio da se angažuje za sportiste sa Kosova i Metohije posle sastanka sa predsednikom kosovskog Protestnog saveta za internacionalizaciju sporta Azizom Salihuom, koji je bio bivši reprezentativac SFRJ u boksu.

Na sastanku sa šefom Unmika učestvovala je visoka delegacija, pošto su pored Salihua sa Rikerom razgovarali i predsednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani, sekretar Bokserske federacije Mehmet Bogujevci (takođe bivši reprezentativac SFRJ u boksu) i džudo reprezentativac Driton Kuka.

Ipak, otvaranje pitanja statusa sportskih saveza sa Kosmeta nema veze sa sportom pošto je ovo političko pitanje, jer Albanci kroz sport pokušavaju da dođu do nezavisnosti. Prema pravilima većine međunarodnih sportskih federacija samo nacionalni savezi suvereno priznatih država sa stolicom u UN mogu da očekuju prijem. Kosovari su i ranije pokušavali da na mala vrata uđu u Svetsku košarkašku federaciju (FIBA), Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) i Evropsku fudbalsku federaciju (UEFA), ali su njihovi pokušaji ostali bezuspešni. Sportisti sa KIM priznati su u Svetskoj stonoteniskoj federaciji (ITTF) pošto uslov ovoga organa nije da nacionalni savezi budu iz suverenih država. Svetska rukometna federacija (IHF) i Evropska rukometna federacija (EHF) priznali su Rukometni savez Kosova kao pridruženog člana, a klubovi sa KiM učestvuju u evrokupovima.

Do zaključenja našega izdanja redakcija Glasa (veoma uporna) nije dobila komentar o Rikerovim namerama u Ministarstvu za KIM i Ministarstvu za omladinu i sport.

Ključne reči:

Komentari

Mora Riker da ih tesi necim dok mu ne istekne mandat. Ni jednom od njih nije zelja da budu na Kosmetu u trenutku kada arnauti saznaju gorku istinu: da su ih "saveznici" godinama lagali i da od okupacije dela Srbije nema nista.