petak 23. maj 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačića bi u dve vlade

Predsednik Srbije Boris Tadić konsultovao se juče sa predstavnicima svih parlamentarnih lista o formiranju nove vlade

Dačića bi u dve vlade

SAMARDŽIĆ (DSS): Preneli smo predsedniku da SRS, DSS-NS i SPS-PUPS- JS imaju 128 poslanika i da će uskoro potpisati koalicioni sporazum i imati kandidata za mandatara.DAČIĆ(SPS): Rekli smo Tadiću da smo sa DSS-NS i SRS-om dogovorili principe vlade. Predstoje razgovori naše koalicije jer nema parlamentarne većine bez jedinstvenog stava naše koalicije.PETROVIĆ (DS): „Lista za evropsku Srbiju“ može da formira vladu. Imamo sigurnu podršku 142 poslanika. JOVANOVIĆEVA (SRS): Na putu koalicija sa DSS-NS i SPS-PUPS-JS, a naš mandatar biće Koštunica

BEOGRAD - Ivicu Dačića juče su, na konsultacijama kod predsednika Republike Borisa Tadića, svojatali i „Lista za evropsku Srbiju“ i radikali i „narodnjaci“, te su birači obavešteni da, zamislite, postoje dve natpolovične većine za formiranje nove vlade. A onaj oko koga se svi otimaju,

nasred ove predstave za narod, reče da nije na berzi i da nema provodadžisanja, te da se razgovori nastavljaju. Zasada samo sa SRS-om i koalicijom DSS-NS Dačić razgovara, ali i unutar samog saveza SPS-PUPS-JS mora biti još razgovora.
Prvi na konsultacijama, na kojima je Tadić tragao za mandatarom, bili su predstavnici liste „Za evropsku Srbiju“ na čelu sa zamenikom predsednika DS-a Dušanom Petrovićem. Tokom četrdesetominutnih razgovora Petrović, lider G17 plus Mlađan Dinkić, predsednik SPO Vuk Drašković, čelnik LSV-a Nenad Čanak, potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac i Meho Omerović iz SDP obavestili su šefa države da su uvereni da će baš oni formirati vladu i to većinom od 142 poslanika.

SRS: SSP NIJE TEKUĆE PITANJE

Radikalka Nataša Jovanović istakla je, na posebnoj konferenciji za novinare, da će koalicioni sporazum SRS, DSS-NS, SPS-PUPS-JS biti potpisan vrlo brzo jer su već dogovorili podelu resora. - SPS nije tražila prekid pregovora, što je bio zahtev njihovog partnera Palme. Tokom razgovora nije bilo reči o poništavanju SSP, to nije tekuće pitanje - naglasila je.

LIKVIDACIJA

Miroslav Markićević požalio se medijima je da je tokom konsultacija „doživeo veliku neprijatnost u razgovoru sa predsednikom Srbije“ i optužio Tadića da mu je pretio. - Tadić mi je, protestujući zbog teških reči upućenih njemu u kampanji, rekao da se on nikada ne bi tako ponašao. Potom je zapretio da bi i on sam, navodno, mogao da koristi nasilna sredstva, odnosno da ne znači da i on sam ne bi mogao nekoga da likvidira-rekao je Markićević i dodao da mu je Tadić poručio da to prenese i Velimiru Iliću. Tadićev kabinet negirao je te tvrdnje rečima da je „predsednik samo protestovao zbog ružnih reči u kampanji“.

PALMA JEZIČAK

Potpredsednik DS Bojan Pajtić ocenio je da nije moguća koalicija SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS jer nema većinu bez Palme, čiji je stav jasan iako DS nema dogovor s njim. On je najavio da će Tadić „veoma brzo“ početi razgovore sa SPS, jer DS dobija usmene garancije od njih o čvrstoj ubeđenosti da Srbija „nema nikakvu budućnost bez ujedinjenja sa drugim evropskim zemljama“.

DAČIĆ: NOVINARI, DOĐITE

Upitan za tajne razgovore sa DS, Dačić je rekao: - Zašto tajno, pa mene prate sve službe sveta, zar mogu da radim nešto tajno!? Nemam razlog da jedno pričam javno, a drugo tajno. Svi možete da dođete na sve naše sastanke sa Koštunicom, Nikolićem... Ništa nećemo da radimo tajno jer su oči celoga sveta uprte u nas. A na pitanje kad i gde je sastanak sa Koštunicom, da dođemo, Dačić se osmehnuo: - Nemam ništa protiv da sve bude javno.

„TADIĆ NE VIDI VEĆINU“

Bošnjačka lista, naveo je Bajram Omeragić, kada čuje ko je mandatar, odlučiće da li će ući u vladu. On je kazao i da smatra da Tadić nije stekao utisak da bilo koja lista ima većinu za sastav vlade.


- Predsedniku smo izneli uverenje da naša lista može da formira vladu, obezbedi većinu u parlamentu za vrlo jasnu politiku koja će Srbiju snažno povesti ka EU, a prvi korak će biti ratifikacija SSP, i koja će nastaviti pravnu i diplomatsku borbu za Kosmet - kazao je Petrović novinarima posle sastanka i dodao da su „predložili predsedniku Republike, da u okviru svojih ustavnih ovlašćenja, utvrdi kandidata za premijera koji će u parlamentu stvoriti većinu za vladu sa takvom politikom u naredne četiri godine“.

Tadićev zamenik u DS-u je naglasio i da će Lista „u vrlo kratkom vremenu početi zvanične konsultacije i razgovore sa predstavnicima svih drugih lista koje imaju poslanike“. Upitan kako je uveren da imaju većinu za vladu, ako još zvanično nema konsultacija, Petrović je istakao:
- Potpuno je očigledno da dve temeljne postavke naše politike - nastavak evrointegracija, odnosno ratifikacija SSP i pravna i diplomatska borba za očuvanje teritorijalnog integriteta, imaju sigurnu podršku 142 poslanika. A to smo zaključili iz javnih stavova koje su predstavnici drugih lista izneli, i tokom predizborne kampanje, i od izbora do proglašenja konačnih rezultata. Na toj osnovi i počinjemo razgovore sa drugim listama, i uvereni smo da će iz tog korpusa biti formirana parlamentarna većina.

On je istakao i da „neće proći mnogo vremena, a biće saopšteno ime kandidata za premijera“.

Sat kasnije, u 11 časova, kod Tadića su, kao drugoplasirani na izborima, bili Nataša Jovanović i Fili Stojanović iz SRS, tvrdeći da baš oni, zajedno sa koalicijama DSS-NS i SPS-PUPS-JS imaju većinu za formiranje vlade, kao i da su svi saglasni da lider DSS Vojislav Koštunica bude premijer.
- Obavestila sam predsednika Srbije da je SRS na putu da sklopi koaliciju sa listom DSS-NS i koalicijom SPS-PUPS-JS i konstatovala da imamo parlamentarnu većinu i da smo saglasni, u okviru buduće koalicije, da mandatar bude Koštunica - rekla je Jovanovićeva posle desetominutnog razgovora sa Tadićem i naglasila da su brzo završili jer su „odgovori na konkretna pitanja bili sasvim konkretni“.

Upitana na koliko dobrom putu su do vlade, ona je kazala da će „uskoro da naprave koalicioni sporazum sa pomenutim strankama“.
- Dakle, ja sam i pojedinačno, iz okvira koalicija, Tadiću navela koje su to sve stranke. A Tadić je pokušao da širi priču dalje i izlazi iz okvira svojih ustavnih nadležnosti, u čemu mi, kao ozbiljna stranka nismo hteli da učestvujemo. To je sve što javnost treba da zna - rekla je ona i odbila da odgovara na druga pitanja.

U podne na red, u zdanju na Andrićevom vencu, došla je lista DSS-NS koju je predvodio potpredsednik Koštuničine stranke Slobodan Samardžić, a tu su bili i Jovan Palalić iz DSS i kadar Velimira Ilića - Miroslav Markićević. Tokom pola sata oči u oči sa Tadićem i oni su šefu države saopštili da imaju većinu za vladu od najmanje 128 poslanika, da je čine iste stranke koje je pomenula Jovanovićeva, ali nisu rekli i ime mandatara. Samardžić je kazao da su Tadića upoznali da su odmah po izborima „prionuli na razgovore“ o formiranju vlade sa SRS i listom koju predvodi Dačić.
- Obavestili smo predsednika da smo se dogovorili o ciljevima vlade, načelima i njenom karakteru, kao i da smo poslednjih dana razgovarali i o samoj raspodeli mesta u budućoj vladi. Obavestili smo ga i da te tri grupacije imaju 128 poslanika i, prema tome, dovoljan uslov da formiraju vladu. A rekli smo mu i da razgovaramo sa liderom Bošnjačke liste Sulejmanom Ugljaninom, čiju načelnu saglasnost imamo za pristupanje koaliciji. Predsednika Republike smo obavestili i da ćemo uskoro potpisati koalicioni sporazum i imati kandidata za mandatara. To ćemo učiniti pre konstituisanja Skupštine, a predsedniku Republike ćemo pisanim putem preneti tu odluku - kazao je Samardžić i dodao da posle toga očekuje da im Tadić „po Ustavu ili Zakonu o predsedniku Republike, da mandat ili da Skupštini predloži kandidata za sastavljanje vlade“.

Aktuelni ministar za Kosmet veli i da se Tadić raspitivao o tehničkim detaljima, te da je rekao da on može da deluje „samo kada uz koalicioni dogovor imaju i mandatara“.

Na konstataciju novinara da je Jovanovićeva navela Koštunicu kao mandatara, a da on to nije učinio, Samardžić je kazao:
- To ne mogu da demantujem, ali ime mandatara biće saopšteno posle potpisivanja koalicionog sporazuma. Ne želim javno da govorim o tome dok se sve formalno ne završi, pogotovu ne pre nego što o tome obavestimo predsednika Republike - kazao je on.

Upitan kako nameravaju da obezbede 128 poslanika kad Palma traži prekid pregovora s njima, Samardžić je rekao:
- Imamo fer-plej prema toj koaliciji i posmatramo je kao celinu jer su kao trojna koalicija i celina dobili glasove. Razume se da sam čuo za tu izjavu, ali dok je ne čujem od njihovog predstavnika u zvaničnim razgovorima - Ivice Dačića, nemam nameru da komentarišem.
A onda, konačno, u 13 sati na red su došli i najskuplji srpski političari u ovom trenutku - Ivica Dačić, Dragan Marković Palma, Jovan Krkobabić, Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović. Kasnili su koji minut, zadržali se pun sat kod Tadića, pa su malo probili i termin LDP. A novinari su još čekali da Mrkonjić namesti „Jovu“ pred kamere.

Oni su prvi koji nisu imali većinu. I narednih dana nastavljaju razgovore sa narodnjacima i radikalima o evropskim integracijama, ali i među sobom.
- Informisali smo predsednika Republike da je naš kandidat za premijera u predizbornoj kampanji bio Milutin Mrkonjić, kao i da je naša izborna lista do sada razgovarala sa DSS-NS i SRS-om i da smo dogovorili temeljne principe za formiranje vlade i insistirali na principima socijalne pravde. Načelno smo razgovarali i o zastupljenosti pojedinih lista u budućoj vladi. Predstoje razgovori unutar naše koalicije, jer nema parlamentarne većine bez jedinstvenog stava koalicije SPS-PUPS-JS - kazao je Dačić i istakao da nema parlamentarne većine bez potpisanog koalicionog spoorazuma.

On je naglasio i da bi, u narednim danima, sa DSS-NS i SRS-om trebalo da se još jednom rasprave neka pitanja o evrointegracijama.
- Naša koalicija nije protiv poništavanja SSP, nova vlada ne treba da ide sa takvom porukom prema evrointegracijama. Srbija treba da bude član EU, ali i da štiti nacionalni i državni interes - kazao je Dačić i dodao i da će videti kakve su mogućnosti u vezi sa principom socijalne pravde onako kako insistira PUPS.

Lider SPS je ponovio i da ne vodi razgovore sa DS.
- Nismo razgovarali sa DS. I nismo na berzi, pa da provodadžišemo! Ne možemo u isto vreme i sa jednima i sa drugima - istakao je Dačić i kazao da ne bi razgovarao sa DSS i SRS da ne misli da ne mogu da naprave koaliciju. Posle petnaestak minuta čekanja pred Tadićevim vratima, na red je došao i Čedomir Jovanović iz LDP sa Natašom Mićić, Vesnom Pešić i čelnikom SDU Žarkom Koraćem. On je bio zadovoljan susretom, najavio podršku listi „Za evropsku Srbiju“ za koju se nada da će od Tadića dobiti mandat za sastav nove vlade.

- Za LDP je neprihvatljivo da bude u koaliciji sa SPS, ali će podržati DS jer je to manje zlo za Srbiju - rekao je on.
Mađarska koalicija, koja je na čelu sa Ištvanom Pastorom, bila na redu u 15 sati, spremna je da načelno podrži mandatara liste „Za evropsku Srbiju“.

Predstavnik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Haljimi izjavio je da će ta lista jedino podržati proevropsku vladu koju bi vodili DS i partije sa sličnim programima.

Komentari

Kako se samo CEDA-BEDA smirio i ne napada SPS. Ni da zucne . A cak i govori kako podrzava koaliciju ZES-SPS. Neverovatno kako covek sve radi kako mu komanuduju PsyOps operativci CIA-e. Bukvalno izgovara reci americkog ambasadora. Strasno kakve ljude imamo, da se prodaju bez ikakvog srama i obraza. Cedomire-Bedomire, izabrao si jadan put da se bogatis.

Još pre izbora se nagađalo da Amerikanci spremaju veliko iznenađenje za patriotske snage u Srbiji. Uveliko se špekulisalo da bi to iznenađenje mogao biti Dačićev SPS, koji je pre izbora bio protiv SSP-a i za koaliciju sa radikalima a danas govori drugo. Dakle iznenađenje je zaista došlo i tu je na slici. Kao simpatizer i glasač SRS-a ja sam duboko uveren da Srbiji u ovom krajnje delikatnom trenutku zaista treba jedna patriotska vlada, ali sam jednako tako uveren da bi za SRS bilo fatalno ako bi toj SRS-ovoj vladi ruke bile potpuno svezane zbog "američkog iznenađenja", bio to SPS ili Palmina JS. Postoji ozbiljna opasnost da Dačić u funkciji "američkog iznenađenja" radi kao kočničar i tada bi imao istu funkciju kao i DS u Koštuničinoj vladi. Dakle stalne opstrukcije i sabotaže odlučnih akcija Vlade Srbije za očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije i odbranu srpskih interesa u BiH. Možda grešim u vezi SPS-a pa bi to "američko iznenađenje" mogao biti i Palma sa svojih 1% glasova u Skupštini. No bilo kako bilo najbolje da se to razjasni PRE nego što se napravi Vlada. Ja JESAM za Vladu SRS-a u kojoj bi bila i koalicija oko SPS-a ali samo onda ako bi ta Vlada imala odrešene ruke i mogla odlučno braniti srpske interese! U protivnom držim da bi formiranje mlitave vlade bilo pogubno za SRS. SRS treba imati na umu da DOS-ovci vladaju već 8 godinu i zbog ekonomske krize u svetu zbog skupih energenata i zbog stalnih izneverenih obećanja ali i nemogućnosti Zapada da Srbiji ozbiljnije ekonomski pomogne u smislu velikih ulaganja DOS-ovcima preti veliko razočaranje njihovih glasača za par godina. Upravo zato DOS-ovcima treba predah u kojem bi SRS napravio vladu na godinu-dve a za koje vreme bi se Zapad obrušio na Srbiju izvloživši je najvećim pritiscima. Ja npr. mislim da posrnulom FIAT-u ne pada na pamet ulagati veliki novac u Crvenu Zastavu ali ako bi SRS došao na vlast onda bi to DOS-ovcima dalo izgovor da je FIAT ne ulaže zato jer je SRS na vlasti. Dakle sve to bi dalo argument DOS-ovcima kojima danas treba predah i koji bi se za jednu godinu oporavili i znatno ojačali zavladali Srbijom za narednih 20 godina. Zato mislim da SRS ne treba trčati i bezglavo praviti vladu sa SPS-om pošto-poto. Ako je Dačićevom SPS-u EU preča od Kosmeta neka to JASNO i GLASNO kažu da ih svi čuju, a ako to ne žele reći onda to SRS treba reći umesto njih, i prekinuti pregovore, posvetiti se konsolidaciji patriotskih snaga u Srbiji, biti snažna opozicija i doći na vlast za 4 godine kada će patriotske snage moći napraviti STABILNU i ČVRSTU vladu i povratiti Srbiju na ispravan put - otvorenosti i saradnji sa velim svetom a ne biti narkomanski ovisan o Zapadu.

Hocete da puknete od muke, to je? Nikako ne mozete da se pomirite sa cinjenicom da narod u Srbiji HOCE da zivi kao sav normalan svet, a ne kako mu vi, patrioti sa daljine zelite. Aman bre ljudi, manite se corava posla, svetskih zavera protiv Srba, stranih agenata, "brace" Rusa, treceg svetskog rata, mi Srbi nismo nebeski nego ovozemaljski narod. Sto se FIAT-a tice (ne)prijatelju, to je gotova stvar. Zato vas je Sumadija na izborima i svrstala tamo gde treba da budete - u zaboravu. Da niste zalosni, bili bi ste smesni.

Ovo nikada ne bih zamislila , da demokrate su , ustvari , tirani.Vrlo neprijatno iznenadjenje.Tretiranje ljudi , koji ne misle kao oni , kao ljudi drugog reda i ne prihvatanje gubitka dostojanstveno je toliko primitivno ali i bolesno.

Jadno. Da predstavnici opozicije moraju da upozore Predsednika Republike da nije njegova nadleznost da lobira za stvaranje ove ili one Vlade. Pa kada ce "demokrate" da se nauce demokratiji: Predsednik Republike je predsednik SVIH njenih gradjana, a ne samo svoje partije. A ako on 50 % svojih gradjana smatra "nazadnim silama mraka i bezumlja", onda nesto nije u redu sa njim. Ako vec koristite tu rec, onda naucite vec jednom drage "demokrate" da je demokratija kad se Vlade smenjuju, a gradjani odlucuju.

тај вајни "демократа" наравно Тадић, најављује да че предводити разговоре своје странке и о склапању коалиције ( јадна је то демократија) где је председнику државе важнија партија од државе.

Sada je verovatno svima jasno u Srbiji da se ne moze formirata vlada bez koalicije koja je sacinjena oko SPS . Sada je isto jasno i proevropskim snagama da su rano slavili pobedu i nikada ne kazi opa dok ne preskocis . Ali mislim da treba da bude jasno i koaliciji okupljene oko SPS ako formiraju vladu okupljenu oko koalicije DS , G17 , SPO, LDP i gospode Canka i Pastora da toj koaliciji nije na prvom mestu drzavna politika i da ce se verovatno nastaviti sa cepanjem drzave Srbije oni jednostavno drze do drzave Srbije kao do lanjskog snega . Da nije tako ne bi g. Kostunica vratio mandat narodu i dobro se zna kako je ko prosao u proslim parlamentarnim izborima . Podelila se Srbija po nekoj simetrali kao da je neko sekirom udario na samozvane demokrate odnosno proevropljane i patriote , one koji su za celovitu Srbiju. Ako se gospoda udruzena oko SPS odluce za proevropske snage onda stvarno u Srbiji nije trebalo da bude izbora , ostavimo po strani sporazum o pridruzivanju , dobro se zna koje su ucene postavljene od birokratije iz E.U. da ce tesko to moci da ispuni bilo koja vlada u Srbiji . Ako se SPS prikloni koaliciji gdje se nalaze gospoda : Jovanovic , Draskovic , Canak pa i g. Petrovic koji juce socno slaga i ne trepnu da ima skupstinsku vecinu od 142 poslanika . SPS bi se u toj koalicije jednostavnu utopio i nista se njih ne bi pitalo a u srpskoj javnosti (ako se nastavi cepanje drzave) bice najodgovorniji . Ovdje ne spominjem Kosovo ne zna se sto ce da bude sa Kosovom ali postoji opasnost za druge delove Srbije . Neka se gospoda iz SPS samo sete kako su postupili sa bivsim presednikom i osnivacem SPS i bivsim presednikom Srbije Milosevicem , ne branim ovim komentarom pok . Milosevica nije ga potrebno braniti krivica mu nije dokazana (bojali su se mnogi istine) i neka se sete sahrane istog pa godpodo iz SPS odlucite na vama je odluka . Dobro pazite sada ste u povlastenom polozaju ali pogresan iskorak lako moze da vas baci jako puno unazat , setite se samo 2000g. i svega do danas . Sa verom u Boga i Srbiju.Bog nikom duzan ne ostaje! Izvinjavam se malo je duzi komentar i mnogo hvala na ustupljenom prostoru . Orao ...

Pa neka neko kaže da socijalisti nisu najbolji. Samo sa njima svi mogu. ja mogu samo sa onim koji mi je sličan. A vi?

oni su zvizdali i pevali na trgu republike kada je Milosevic umro!A sad im sloboda zavisi od njegove partije!Sramota!Nek prave vladu,kuku Srbijo kad Sve zavisi od jedne palme!A da za koga je to Riza?Ko mu to odgovara?