sreda 23. april 2008.
RSS
• Feljton •
Početna > Feljton > Napadi na površinski kop „Belaćevac“

Zločini albanskih terorista 1995-1998. godine (17)

Napadi na površinski kop „Belaćevac“

Najstrašniji, najmonstruozniji i po načinu izvođenja i ciljevima fašistički zločin dogodio se 14. decembra u Peći, kada je u kafiću „Panda“ ubijeno šestoro mladića, a trojica ranjena

Kao odgovor na ovo, 13. decembra 1998. godine oko 19 sati, albanski teroristi izvršili su još jedan u nizu napada na površinski kop „Belaćevac“. Napad koji je izvršen iz pravca sela Janjine Vode, trajao je 40 minuta. I ovaj napad je odbijen, a među radnicima i braniocima povređenih nije bilo.
Poslovodstvo i Upravni odbor Elektroprivrede Srbije sa kosmetskim delom Elektroprivrede blagovremeno su preduzeli i uspešno realizovali niz mera za brzu stabilizaciju stanja na površinskom kopu „Belaćevac“, gde je, uprkos gotovo svakodnevnim dejstvima terorističkih bandi, počela sa radom i druga smena.

Podujevčani na meti OVK
Stanovništvo Podujeva je tih dana bilo veoma ugroženo i zabrinuto. Pripadnici albanskih terorističkih bandi su pojačavali svoje aktivnosti upavo na tom području što je nagnalo malobrojne Srbe i Crnogorce u Podujevu da se 14. decembra okupe na protestnom zboru sa koga je upućen zahtev da ih posete predstavnici vlasti Republike Srbije a na zajedničkoj sednici Izvršnog odbora SPS i Izvršnog odbora SO Podujeva zatraži od državnih organa Republike Srbije da preduzmu najenergičnije mere na suzbijanju terorističkih napada. A oni su poslednjeg meseca 1998. godine učestali. Kao da se težište delovanja šiptarskih terorista prebacuje na ovaj deo Kosmeta.

Nije prošlo ni tri dana od kidnapovanja i prebijanja Čedomira Blagojevića i Radomira Nešića, a već se to ponovilo i sa Milanom Stankovićem iz Perana, radnikom Skupštine opštine Podujevo. Stankovića su teroristi uhvatili i zarobili u ataru sela Perane, odveli ga u nepoznatom pravcu, ispitivali ga i fizički maltretirali i tek posle toga oslobodili.

Najstrašniji, najmonstruozniji i po načinu izvođenja i ciljevima fašistički zločin dogodio se 14. decembra u Peći. Upavši u omiljeno sastajalište mladih srednjoškolskog uzrasta, kafić „Panda“, oko 20,10 sati, u kome se u tom trenutku nalazilo 13 gostiju, dvojica maskiranih muškaraca naoružanih automatskim puškama kineske proizvodnje, pucajući na goste kafića ubili su: Ivana Obradovića (15), Dragana Trifovića (17), Vukosava Gvozdenovića (17) i Ivana Radevića (25). U prištinskoj bolnici ranama su podlegli Zoran Stanojević (18) i Svetislav Ristić (16). Teže su ranjeni sedamnaestogodišnji Vladimir Lončarević i vlasnik kafića Mirsad Šabović i lakše Nikola Rajović.

Vokerovo licemerje
Vest o tragediji u Peći bolno je odjeknula širom Kosova i Metohije. U znak žalosti za poginulim u svim školama i na fakultetima obustavljena je nastava, a Srbi i Crnogorci su organizovali protestne skupove na kojima su od državnih organa tražili preduzimanje efikasnijih akcija za suzbijanje terorizma.

Samo dan nakon masakra u pećkom kafiću, krajnje cinično i licemerno oglasio se i šef misije Oebsa Vilijam Voker. On je u ime 54 zemlje članice Oebsa najoštrije osuđujući „nasilje koje se na Kosovu i Metohiji dogodilo u poslednja 24 časa“, izjavio: „Nasilje nije rešenje za probleme na Kosovu. Ono je prepreka. Ono jedino može dovesti do spirale nasilja, koja stoji na putu razumnom političkom rešenju koje je preko potrebno u ovom regionu. Pozivam sve članove kosovske zajednice i savezne vlasti da iskažu uzdržanost i ostanu mirni u ovim teškim vremenima. KVM Oebs neće biti sprečena u verifikaciji svih aspekata sporazuma Holbruk - Milošević u smislu nedavnog nasilja i intenziviraće na terenu i naše napore da pomognemo da se stvore uslovi poverenja i poštovanja ljudskog života, koji su osnovni za bezbednosnu budućnost svih ljudi na Kosovu“. Građani Peći i okoline, ali i veliki broj Srba i Crnogoraca iz drugih mesta širom Kosova i Metohije, 16. decembra oprostili su se od šestorice mladića, žrtava bezumnog čina albanskih terorista. Zajedničko opelo služio je patrijarh srpski gospodin Pavle.

Sutra: Potraga za ubicama mladića u Peći