nedelja 23. mart 2008.
RSS
• Tema •
Početna > Tema > Da se Kosovo nađe ni na nebu ni na zemlji

INTERVJU : Vuk Jeremić, šef diplomatije, o „kosovskim potezima“ Srbije do naredne jeseni

Da se Kosovo nađe ni na nebu ni na zemlji

Pokušaj stvaranja „države Kosovo“ je strateška greška i učinićemo sve da taj duh bude vraćen u bocu. Mi smo učinili dosta da pitanje Kosova dođe na međunarodni radar, kako bi svi mogli da vide da tu nešto „ne štima“.

Događaji na Kosmetu koji su 17. marta doveli do tragičnih posledica i odluka da se, očito, prekomerno upotrebi sila, naneli su težak udarac odnosima u Pokrajini. Mi smo istog dana oštro protestovali pismom generalnom sekretaru UN, tražeći da se pokrene nezavisna istraga. Naš ambasador pri UN je dobio instrukcije da svaki dan odlazi u Generalni sekretarijat i traži odgovor, kako se ne bi dozvolilo da ovo što se desilo izbledi ili zaboravi, jer je ono što smo videli 17. marta ove godine recept za katastrofu. Zato moramo naći načina da ponovo uspostavimo poverenje između Unmika, kosmetskih Srba i Vlade Srbije. Moramo smiriti situaciju jer, štagod se dešavalo na političkom planu, ne sme se dozvoliti da bilo čiji život bude ugrožen, kaže za Glas ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić.


Srbija zvanično traži vraćanje za pregovarački sto. Kakve su šanse da se to dogodi?

- Pre svega, moramo mudro da formulišemo našu taktiku i strategiju, da znamo koje ciljeve želimo da postignemo. Moramo da budemo svesni da se sa druge strane nalaze neke od najuticajnijih zemalja sveta. Naša ideja je da ne dođe do međunarodnopravne potvrde jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Stoga ćemo nastaviti da činimo sve da broj zemalja koje su priznale Kosovo ostane limitiran i da Kosovo ne postane član ključnih međunarodnih organizacija. Kada se u tome pokažemo kao uspešni, i kada se ispostavi da se Kosovo nalazi u nekom statusu „ni na nebu ni na zemlji“, koji nije dugotrajno održiv, u međunarodnoj zajednici će, nadam se, prevladati razum, pa će reći: „Ovo je ipak neodrživo, moramo da nađemo neko novo rešenje. Pokušali smo da nešto nametnemo Beogradu, nije uspelo, hajde da se vratimo za pregovarački sto i pronađemo rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu“.


Japan je pod pritiskom SAD priznao Kosovo... Neke informacije ukazuju na to da Bela kuća i ključne zemlje EU, koje su istovremeno i članice Kontakt grupe, vrše pritisak na veliki broj zemalja da priznaju secesiju Kosova...

- Više je nego očigledno da je proglašavanje nezavisnosti Kosova nametnuto u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Prekršena je Rezolucija 1244, Završni akt iz Helsinkija, Povelja UN... Talasom priznavanja, da tako kažem, pokušava da se zabašuri ta činjenica i da se dođe do nove geopolitičke realnosti. Na nama je da se - koristeći sva pravna, politička i diplomatska sredstva - izborimo da se međunarodno pravo ispoštuje, a ono je na našoj strani. Naša borba će podrazumevati sprečavanje članstva tzv. države Kosovo u međunarodnim institucijama. Stoga sam već uputio pisma na 23 adrese međunarodnih organizacija i foruma, pozivajući se na njihove statute i principe, upozoravajući ih da se ne bi smelo pozitivno odgovoriti na eventualnu molbu Kosmeta za prijem u članstvo.

OSTANIMO PRINCIPIJELNI...

Postoji li mogućnost da nam se kao uslov za ulazak u EU traži da priznamo Kosovo?
- To je potpuno nerealno. Ako sve zemlje EU nisu priznale Kosovo, kako onda mogu da nam postave takav uslov?! Kako bi se, recimo, Kipar, Grčka, Španija ili Slovačka, koje ne priznaju nezavisno Kosovo, mogle saglasiti da nam se postavi takav uslov?!

Da, ali taj uslov mogu da postave one zemlje koje su priznale Kosovo?
- Uslovi se mogu postavljati isključivo uz postizanje konsenzusa u EU, dakle oko toga bi svi morali da se slože. Postoji samo jedan politički uslov - saradnja sa Haškim tribunalom. Ubeđen sam, ako ostanemo principijelni i u svojoj kosovskoj i u svojoj evropskoj politici izborićemo se i za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a i za članstvo u EU. A da ponovim, što budemo bliže članstvu EU - to ćemo imati veće šanse i da sačuvamo Kosovo.

KOREN PROBLEMA SA AMERIKOM

Da li odluka SAD da Kosovu odobri slanje oružja unosi još više nestabilnosti u region?

- Koren našeg problema sa američkom administracijom, nije njena odluka o slanju oružja Kosmetu, već odluka da podrži jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Svi njeni dalji koraci izvučeni su odatle. To je najveći problem. Problem je i što je jedan broj uticajnih država u svetu odlučio da svojim jednostranim koracima prekrši međunarodno pravo i time naruši stabilnost u našem regionu. Sada je bezbednosna situacija na Balkanu daleko lošija nego što je bila pre 17. februara. Stoga, ako su te odluke imale za cilj da povećaju stepen bezbednosti i da doprinesu mi


Najavili ste i pokretanje inicijative da Generalna skupština UN zatraži mišljenje od Međunarodnog suda pravde - da li je odluka Prištine u skladu sa međunarodnim pravom. S kakvim šansama?

- U svetu postoje 192 priznate države. Većina se ne oseća nimalo prijatno zbog kršenja međunarodnog prava. Mi smo učinili dosta da pitanje Kosova dođe na međunarodni radar, kako bi svi mogli da vide da tu nešto „ne štima“. Za nas je vrlo važno da konsolidujemo većinu koja ne priznaje nezavisnost Kosova, da je okupimo u blok koji bi odneo prevagu nad grupom zemalja koja podržava nezavisnost Kosova. Najbolji način da to postignemo jeste da na Generalnoj skupštini UN u septembru, gde svaka država ima jedan glas, stavimo na dnevni red naš zahtev da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde. Tu će na najbolji način „do reči“ da dođe otpor koji postoji u svetu prema samoproglašenju nezavisnosti Kosova. Tako bismo sve još više preneli na teren međunarodnog prava, što nama, naravno, odgovara. Već samo traženje mišljenja Međunarodnog suda pravde pokazalo bi da se većina zemalja ne slaže s nametanjem rešenja za Kosovo i Metohiju. Mislim da bismo na taj način odneli krajnje važnu taktičku i diplomatsku pobedu.


Dobro, ali do septembra ima dosta vremena. Šta će zvanični Beograd dotle raditi?

- Nastupaćemo prema regionalim grupacijama čije članice imaju mnogo glasova u UN. Najbrojniji su Pokret nesvrstanih, sa 115 članova, zatim i Arapska liga, Islamska konferencija i Afrička unija. Mislim da nije „nemoguća misija“ da u septembru naš zahtev podrži većina u Generalnoj skupštini.


Više puta se rekli da je jako bitno da zemlje regiona ne priznaju Kosmet. Ipak se to desilo. Hrvatska, Bugarska... Da li će to podstaći ostale zemlje na priznanje? Jer, to su nam susedi...

- Postoje zemlje u regionu od kojih očekujem da im se ne priključe...


Koje su to zemlje?

- Rumunija, Grčka, Bosna i Hercegovina, a nadam se da to neće učiniti ni Crna Gora, iako su na nju dosta veliki pritisci. Priznanja iz regiona posebno su neugodna zato što bi mogla biti iskorišćena da se nekima u Africi ili Aziji kaže šta čekate. Jednostrano proglašenje nezavisnosti je već duboko podelilo sve - i region, i Evropsku uniju, i Savet bezbednosti, i regionalne organizacije, i zemlje NATO. Očigledno je da politika podrške tom činu kršenja međunarodnog prava donosi nestabilnost ne samo našem regionu, već i drugim delovima sveta jer se separatistički pokreti pozivaju na kosovski presedan. Pokušaj stvaranja „države Kosovo“ je strateška greška i učinićemo sve da taj duh bude vraćen u bocu i da Priština i Beograd ponovo sednu za pregovarački sto.


Kosovski model nezavisnosti za sebe već traže Južna Osetija i Abhazija. Da li bi njihov uspeh smanjio šanse Srbije?

- Komadanje postojećih međunarodno priznatih država bilo bi krajnje opasno. Srbija će uvek principijelno podržavati suverenitet i integritet drugih država.


Generalnom sekretaru UN ste stavili do znanja da sa Unmikom treba da se napravi neka vrsta sporazuma o sprovođenju Rezolucije 1244. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, o tome je pre neki dan razgovarao sa zamenikom šefa Unmik. O čemu se tu zapravo radi i šta taj sporazum podrazumeva? Zašto nam je potreban?

- Bilo bi dobro da ponovo uspostavimo odnose poverenja sa Unmikom koji su dramatično narušeni 17. marta. Dobro bi bilo kada bi Beograd i Unmik našli zajednički jezik i potpisali prelazni sporazum kojim bi jasno definisali međusobnu saradnju u novonastaloj situaciji, kako ne bi ponovo došlo do konflikata sa tragičnim posledicama. Takav je bio sporazum Čović - Hakerup. Mi moramo da radimo sa Unmikom jer je to međunarodno civilno prisustvo u Pokrajini predviđeno Rezolucijom 1244.

Da li treba ili ne treba tražiti od Brisela da se izjasni u kojim granicama vidi i želi Srbiju?

- Parafirani sporazum sa EU na jasan način potvrđuje da je Kosovo deo Srbije. U tački 135 sporazuma se potvrđuje da će Kosovo biti tretirano u skladu sa Rezolucijom 1244. Zato smo taj predlog sporazuma i parafirali. Vlada Srbije to svakako ne bi uradila da on na bilo koji način dovodi u pitanje naš suverenitet i integritet. Zato ni u ovom trenutku ne postoji dilema u okviru Vlade Srbije da li ga treba ili ne treba potpisati. Što smo bliže integraciji u EU, mi smo kao zemlja stabilniji i naši politički institucionalni kapaciteti su veći. A što kao zemlja budemo jači, to ćemo biti jači i diplomatski i sa boljim izgledima da očuvamo državni integritet i suverenitet. Uostalom, nije nezavisnost Kosova priznala EU već pojedine zemlje članice.


Da, ali EU se izjasnila za celovitost Gruzije, a protiv nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije...

- Povodom Abhazije i Južne Osetije svih 27 članica EU se izjasnilo jedinstveno. Povodom Kosova su se podelile.3.

Komentari

Komadanje Srbije obrazlozeno pravom nacionalne manjine na otcepljenje je korak u rusenju postojeceg medjunarodnog poretka. Problem sa stanovista amera i satelita je sto imaju privredu koja se bazira u velikoj meri na usluznim delatnostima a sve manje na proizvodnji. Taj trend u razvoju tzv. postindustrijskog drustva je propagiran u vreme Regana i Tacerke kao svetla buducnost i u velikoj meri ostvaren poslednjih decenija pre svega u Britaniji i americi. Previd koji napravise je da se u proizvodnim delatnostima medjutim stvara profit, zarada – kolac kojim se ishranjuje ceo sistem. Razvojem u tom pravcu oni su potkopali bazu svojih drustava i iz nacionalnih interesa postaju sve vise agresivni. Nije dakle slucaj da su upravo te dve zemlje predvodnice u razbijanju medjunarodnog prava.

Postojeci medjunarodni poredak je formiran nakon pada kolonijalnog sistema i bazira na priznatim i neprikosnovenim nacionalnim granicama. Kao takav on je smetnja silnima da kontrolisu i iskoriscavaju direktno rudna i druga prirodna bogatstva. Nasli su se dakle u situaciji da imaju moc, politicku i vojnu i tehnologiju a ne i nacin da sprovedu svoje interese ako se drze pravnog sistema. Ako im sistem ne odgovara onda ga ruse. Princip pravde ne igra u tome nikakvu ulogu. Njihove zakljucke prozivljavamo na svojoj kozi i mi i svi drugi koji su poslednjih decenija izlozeni represijama i agresijama. Kao drustvo vratise nas na vreme pocetka kolonizacije sveta. Po navedenom modelu se vise ne preza ni od otvorenih agresija. Maske su pale i igra se na kartu surove sile i prinude. To sto se nama namece sada ceka ostatak sveta u narednim decenijama

Model po kome rade je jednostavan. U zemlji koju treba destabilizovati nadju “ugrozene” grupe, najbolje nacionalne manjine kojima treba “pomoci”. Njima se preko tzv. ngo (ne-vladinih organizacija) daju sredstava za pokretanje raskola i perspektive za licno bogacenje u nekoj (za njih) boljoj buducnosti, Ostalo smo videli na primeru insceniranog raspada Juge i sada pritisaka na Srbiju. Pri tome ne treba sve nevladine organizacije smatrati petom kolonom, jer u svakoj zemlji kao i porodici ima vecih i manjih problema i potencijalnih konflikata. Ukazujuci na njih i nudeci bolja resenja one deluju pravilno i pozitivno. Bitan momenat je medjutim nacionalni interes. Onog trenutka kada izgube tu nit pocinju da rade protiv svoga a za drugoga. U vecini slucajeva one verovatno nisu ni svesne uloge koju igraju.
Korupcija je druga karta koja obavi ostatak posla. Sto je slabija privreda jedne zemlje to je lakse preko korupcije sprovesti zeljene ciljeve. To objasnjava i nastojanja da se privrede zemalja koje su pod pritiskom zaustave i slome. To objsasnjava i potrebu silnih za instrumentima kao sto je embargo.

Kako kao zrtva izaci iz te situacije?
Odgovor je u sustini jednostavan a iz gore navedenih razloga tezak za sprovodjenje.
Sloga na bazi zajednickog nacionalnog interessa i pamet su resenje.
Okrenimo se nasoj istoriji da vidimo kako su nam preci izlazilis sa slicnim izazovima na kraj. Oslobodjenje od Turaka je bio slican izazov, kada smo kao mali narod ustali protiv tadasnje velesile. Silom na vecu silu od sebe ne ide. To je lekcija iz Karadjordjevih ustanaka. Srbiju je oslobodio Milos lukavoscu i kompromisima - korak po korak. Ni ovog puta nam resenje nece da donesu drugi, iako je svaka pomoc sa strane dobrodosla. Snage mora srpski narod vodjen od politike, inteligencije i crkve da nadje u sebi a to znaci put sloge, sloge, sloge….
Prvi korak je da se definisu dugorocni nacionalni interesi i da se onda po njima radi. Razlike u misljenjima su deo tog procesa i ne treba iza svake traziti izdaju i korupciju. Medjusobna podrska i pomoc su pravi koraci. Pravoslavlje, nas zajednicki koren je uzdanica na tom putu.

Ima li izgleda da svet sidje sa stranputice sile i razaranja?

Sa postojecim privrednim sistemom nazalost vreme radi protiv sadasnje civilizacije. Broj ljudi raste a sirovina, ruda i nafte je sve manje. Cak i kolicina raspolozive pijace vode postaje problem. Sistem bazira na gramzivosti, a uspeh meri parama, sto vise mozes da potrosis to si vise postigao. To je ocigledno corsokak iz koga cemo kao drustvo morati da izadjemo ili da nestanemo.
Pitanje je samo da li cemo za to imati pameti, sloge, snage i vremena.

Данас се поводом Космета изјаснио и деда Мићун, онако успут и необавезно. Ето још један политички губитник за кога смо мислили да је одавно у аутсајду се јавља и то у предизборној кампањи. Недавно је васкрсао Вук Драшковић а сада (на "католички" Ускрс) и Мићуновић. Очито да су америчкој администрацији потребни додатни Тројански коњи поред већ постојеће Дефетистичке Странке како би пацификовали Србе поводом Космета. Порука свих Тројанских коња на политичкој сцени Србије је у апсолутној компатибилности са оном у Вашингтону: Срби окрените се увозу швапских половњака без царине то је оно право у животу. Од Космета нема вајде. Половњаци стижу без а не са Косметом. Не дозволите да само гледате половне мечке преко лета кад их довезу ваши гастарбајтери. Будите и ви гастарбајтер у својој сопственој чаршији. Ако потпишете капитулацију моћићете да сваког викенда гланцате свог половног љубимца на паркингу и онда да лепите видео снимке својих мечака по Ју-Тјубу да и остатак човечанства види да сте постали део нормалног света. У сваком случају, ако су каубојској администрацији последњи адути отпадници са српске политичке сцене Драшковић и Мићуновић онда им је стварно одзвонило.
Владислав Б. Сотировић

Hteo bih da se nadovezem na ovaj komentar sa komentarom koji su Politka i njen drzavni cenzorski aparatus odbili da objave. Hvala Glasu Javnosti na pravom demokratskom odnosu prema citaocima.
Sledi komentar na "Micunov" defetizam:
Tipican nacin razmisljanja nesigurnog starca, koji se ceo zivot razilazio sa svojim partijama, i veci deo provodio u politickom vakumu. Bilo bi lepo, kad bi sve to bilo bas tako: Da je Evropa uistinu demokratska tvorevina, koja postuje legalan sistem, i najvise medjunarodne akte; Da tretira sve drzave na ravnopravan nacin; Da im ne iskljucuje sportiste ako im na majici pise Jerusalem je Izrael, itd.
U stvarnosti je sve drukcije,danasnja Evropa sve vise podseca na "Minhensku" Evropu iz 30-ih, Kosovo na Sudetiju iz 1939, kada su Englezi i Francuzi naredili Benesu (Ceskoslovacka) da se odrekne svoje teritorije u korist Hitlera, a mi Srbi na sami sebe- uvek smo bili trn u oku Vatikanskoj Evropi, zato sto su znali da sa nama ne mogu kako hoce. Sve promene koje se desavaju po nalogu zapadne demokratije imaju jednu zajednicku karakteristiku: MILITARIZACIJA!
NATO guta jednu po jednu slovensku zemlju, instalira vojne baze, postavlja "raketni stit" prema starom "prijatelju" Rusiji, zapadne korporacije ulaze u male nemocne zemlje, otkupljuju nacionalne prirodne resurse i ostavljaju iza oglodjane kosture.
Nekad se to zvalo Robovlasnistvo, pa Kolonizacija, sad je Globalizam. Evropa i SAD su dva zahuktala vozila koja se krecu nizbrdicom. SAD su zvanicno priznale recesiju, EU je objavila ovih dana najvecu inflaciju od svog postanka, u okviru Unije su teski lomovi koji se skrivaju od javnosti. SAD i EU nemaju vlastite izvore energije da pokriju svoje potrebe, ne mogu da proizvedu dovoljno hrane za svoje stanovnistvo; drugim recima njihove ekonomije (iako jos uvek snazne, zahvaljujuci exploataciji siromasnih i kradji Arabske nafte) su na silaznoj putanji.
S druge strane, Rusija je zvanicno rangirana 8-a ekonomija u svetu ( u ovom momentu, a i dalje je na uzlaznoj putanji), sa ekonomskim rastom duplo vecim od Britanije- u prosloj godini; Kina ce 2025 po svim procenama biti prva ekonomija u svetu. U tom kontextu NATO PAKT nema izbora nego da militarizuje sve kontinente pod pritextom sirenja demokratije i da opljacka njihove resurse da bi odrzao svoju materijalnu adikciju. Vezivanje za e”U” pod tim okolnostima, i narocito pod ponizavajucim uslovima, koji nam se namecu dok nam drze “pistolj na slepoocnici”, je samoubilacki cin!

a ja mislio da kosovo treba da se nadje u srbiji !!! za kog aradi ovaj zombi ?

gospodine jeremicu.vi ste vrlo pametan politicar ali ne mojte vise pricati o priblizavanju evropskoj uniji jer i vi sami ne verujete u to.voleo bih da ubuducnosti i dalje nastavite svoju funkciju i kada se promeni vlast.

Тадић је дао глас Хрватској за чланство у СБ а Хрватска независност Косову и Метогији.Јеремић је изјавио да га је изненадила одлука Турске у вези независности? У Француској је лупето "господин Хитлер" па су ови тражили да га више тамо не шаљу.То је једна неозбиљна политика која ће 11.маја доживети свој крај.

Nisam cuo za taj biser sa gospodinom Hitlerom. Mozes li malo detaljnije opisati taj slucaj?

G-dine Pera Detlicu-Jeremicu,
Do nedavno smo se smejali tvojim glupim izjavama, ali sada vec postajes dosadan i nepodnosljiv-verujte?! Prestani da nas vredjas i da nam prodas maglu jer nismo mi (Narod) ovce pa da pasemo travu?! Tacno znamo i svesni smo toga da smo ZAUVEK izgubili KOSOVO i da ne postoji SILA koja to moze ispraviti, a najmanje VI?! Pitas li se uopste "DALI TI NEKO VERUJE???", a izbori su blizu,samo da te podsetim!!! Do skora smo mislili da si kadar DS-a, ali ovakve glupe izjave od tvoje strane nas teraju da verujemo da ste DSS-ovac (Kostunicin potrcko).

Kako vas nije sramota gospodine ministre,da nudite UMNIK-u podpisivanje sporazuma (koji vlada nije odobrila)kada ste;
1.nasilno uklonili carinske pungtove na granicnim prelazima.
2.Pokusali paravojnim formacijama da udjete na Kosovo.
3.Pokusali otimacinu zeleznicke pruge.
4.Zauzeli zgradu suda.
5.Provocirali nerede u kojima je jedan vojnik poginuo i vise ljudi povredjeno.
Pa zar vi stvarno mislite da su oni budale?

lazem se mnogo sta s min.Jeremicem OSIM one pricice o EU .Koliko JOS treba vremena da shvatimo da je EU igracka u ruci Amerike i koliko JOS treba vremena da shvatimo da je EU ustvari modifikovani Hitlerov plan iz Rajha IV.????

Zar ne vidi Jeremic sve to ?Tuzno zalosno ,uostalom nadam se da ce Jeremic prdoklaciti o EU samo jos malo vremena tacnije do 11.Maja a onda nadam se da ce Srbi da izaberu radikale i onda PUNIM jedrima k Rusiji,Kini,Indiji i ostalima nepokoreniam koji na scene i zele saradnju s postivanjem i uvazavanjem.Do tada Jeremic neka prdoklaci ali Srbi nisu blesavi.
Evo jednoga VIDEO potvrda o tome da nam je zapad vazda radio o glavi

Discovery Channel је пре свега енглески, и документарац у коме енглези у документарцу кажу пред први светски рат, да желе да Срби буду истребљени. И остали запад је рекао да их није брига ако Срби буду истребљени. Једино је Руски цар стао уз Србе и припретио западу.

Толико манијачке русофобије од неких, да чак негирају историјске чињенице.

Погледајте документарац који приказује подмукли запад како је спровео геноцидд пред, за време другог светског рата, и данас су исто тако подмукли.

http://snipurl.com/1z1of

Ti anonimni uzmi ovog ministra i slobodno ga povedi vama dole u Tiranu pa se dole dobro izljubite a nama nemoj govoriti da su srbi posli sa paravojnim formacijama u svoju zemlju. UNMIK je jos dole po rezoluciji 1244 a kome to ne odgovara neka trazi odgovore u Pristini. Srbija je vlasnik Kosova i ostace. Ja znam da ovaj nas ministar lupa jos uvek i eto sad cak spominje septembar kao dan D a do neki dan je tvrdio da je njegova diplomatska ofanziva uspesna i to vidimo jer ga osramotise svi rijatelji iz Hrvatske, Bugarske,Madjarske, muslimani iz BiH a tako ce se desiti i sa Milovom Crnom Gorom (ne sa srpskom) koja ce kao i Makedonija priznati Kosovo ali mozda tek posle 11.maja bilo da Tadic izgubi ili ostane. Znaci bilo bi bolje da Jeremic uopste nije putovao u Njujork i okolo po svetu vec da se malo bolje porazgovarao sa ministrima vanjskih poslova u komsiluku pa im kao njihov poznat prijatelj dao garancije da ce biti bojkotovani AKO PRIZNAJU LAZNU DRZAVU. Nije trebao bas u Grckoj progovoriti srpski jer kako grci na to gledaju znamo a mozda i nije vazbno. Tamo je trebao da putem stranih medija upozori svetsku javnost a ne da se dodvorava biracima putem RTS.

Zauvek je izgubljeno ono šte se izgubi u pamćenju...seti se Jevreja ,Nemačke,Bretanje,južnog dela Španije..itd, itt.
Samo ne mogu da "shvatim" da je nekom primer demokratije genocidne tvorevine USA,KANADA,AUSTRALIJA..da ne nabrajam više a znamo ko je oformio re države i šta su tamo uradili ...ISTREDILI SU JEDNU RASU LJUDI ...i do današnjeg dana nit sažaljenja nit kajanja....

Свака част Владиславе.Пратим твоје коментаре и свака ти је златна.Данас на католочки Ускрс у "Политици" је васкрснуо и деда Мићун који је док је био комуниста јахо попове а сада иронично позива у јуриш на Космет,наравно када су уништили и растурили војску.Шутановац баца лажњак да потписује са Ираком неке силне послове.Који су то муфљузи!

Savetodavno misljenje o nelegalnosti otcepljenja Kosova od Medjunarodnog suda pravde moze traziti i Savet bezbednosti UN, ODMAH, SADA. Vi to jos uvek niste trazili u Savetu bezbednosti? Zasto gubite vreme? Zasto nisu podnete tuzbe protiv zemalja koje su priznale nelegalnu drzavu Kosovo, pri cemu Vas neki od vodecih medjunarodnih pravnika savetuju da to ucinite ODMAH, SADA.Odista, zasto Srbiji drzite ruke vezane na ledja g. Jeremicu? Zasto uz te tuzbe ne trazite od Suda da donese privremenu meru zabrane daljeg priznanja do odluke Suda? Vasa pravna neaktivnost je shokatna! Vi hocete da cekate septembar? E necete, nego necete biti u Vladi od 11, maja, pa ce prijatelji ove zemlje preduzeti akciju koju Vi necete. Sram Vas bilo!

Manje vise, sve sto ovaj covek prica.
Izjavi pre par nedelja kako ga je iznenadila odluka Turske da prizna nezavisnost Kosova.
Prvo, jedan ministar spoljnih poslova ne sme dozvoliti da bude iznenadjen, kada se radi o sudbini njegove zemlje. Pored ostalog, ima ambasadora i diplomate u toj Turskoj, koji su mu valjda javili kakav je stav Turske. Drugo, i ako se iznenadio, to bas nije pohvalno za njega kao ministra i ne treba to svima da obnaroduje. Trece, ne znam stvarno zbog cega se iznenadio, sto bi Turska postupila drugacije, pa do 1912 je vladala Kosovom?
Pre neko vece kaze dva od tri ministra (Hrvatska, Madjarska i Bugarska) mu u razgovoru rekli da ih je sramota sto su priznali Kosovo, ali su bili na to prinudjeni spoljnim pritiskom. Opet par gluposti jednim udarcem. Nijedan ministar mu sigurno nije rekao da ga je sramota. I ako su mu tako nesto rekli, sigurno mu to nisu priznali da bi on izneo za nase medije.
Sad u ovom intervjuu sanjari o nekakvom bloku zemalja koji da kao David da se suprostavi Golijatu na predstojecoj GS UN u NY. Rekao bi covek da nas ministar izrasta u novog lidera nesvrstanih, u najmanju ruku!
Tako to biva, kad predsednik svog pulena (koji ga je savetovao kao ministra telekomunikacija, kao ministra odbrane i kao predsednika- svestran covek, nema sta!) postavi za ministra spoljnih poslova, a onda taj ministar postavi svoje ortake (svi na pocetku tridesetih) na najosetljivija mesta u ministarstvu...

Alo, JEREMICU, u kom si ti filmu.

Jeremicu, Kosovo je na zemlji, a ti si na nebu.