četvrtak 22. novembar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Otpremnine i pomoć radnicima u sudovima

Uspeo dogovor Sindikata pravosuđa sa resornim ministrima o platama

Otpremnine i pomoć radnicima u sudovima

BEOGRAD - Zaposleni u pravosuđu, koji su protestovali tri nedelje zahtevajući povećanje plata od 100 odsto, konačno su postigli dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije i prekinuli obustavu rada.

Slavica Živanović, predsednik Sindikata pravosuđa, rekla je da je posle višesatnih razgovora potpisan protokol o socijalnom programu, koji je identičan kao u zdravstvu i prosveti.

- Dogovoreno je da od sledeće godine povećanje plata sudskoj administraciji bude prema procentu povećanja obima rada, što znači da će neko dobiti veću, a neko manju povišicu, zavisno od toga koliko ko radi - rekla je Živanovićeva.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je dogovoreno da se izradi socijalni program za višak zaposlenih u pravosuđu i otpremnine daju po istim uslovima kao u prosveti i zdravstvu, a s rokom realizacije do 31. decembra ove godine.

Na osnovu efekta sprovođenja socijalnog programa, u toku 2008. godine biće isplaćivane mesečne stimulacije po modelu koji će se utvrditi u dogovoru s predstavnicima sindikata.

Takođe, u cilju sprovođenja socijalnog programa u pravosuđu, dogovorene su dve jednokratne isplate u iznosu od po 5.000 dinara - prva po započinjanju sprovođenja socijalnog programa, u decembru 2007. godine, i druga po završetku sprovođenja socijalnog programa, u januaru 2008. godine.

- Potpisan je Protokol o saradnji između Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, s jedne strane, i Sindikata zaposlenih u pravosudnim organima Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije, s druge strane - navedeno je u saopštenju.

Sindikalci su juče sa resornim ministrima precizirali kriterijume u vezi sa terminima potpisivanja kolektivnog ugovora, izuzimanja pravosudne administracije iz Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, a utvrđeni su i detalji predloženog socijalnog programa. Na redovnoj sednici Vlade Srbije danas bi trebalo da budu donete odluke na osnovu dogovora koji su postigli Sindikat pravosuđa sa ministrima pravde, finansija i potpredsednikom vlade.

Ključne reči: