ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Veliki školski čas za hiljade plavih leptira

Obeleženo 66 godina od odmazde nad hiljadama Kragujevčana

Veliki školski čas za hiljade plavih leptira

U Šumaricama je nakon molebana za žrtve zločina izveden program po antiratnoj poemi britanskog pesnika Ričarda Bernsa, koja je inspirisana šumadijskom tragedijom

KRAGUJEVAC - U Šumaricama, kod spomenika Peto tri, juče je održan Veliki školski čas sa kog je u svet poslata poruka da se nikad ne ponovi zločin koji se 1941. godine dogodio u okupiranom Kragujevcu. U prisustvu više hiljada Kragujevčana, porodica streljanih đaka i meštana grada Kragujevca, i brojnih gostiju, izveden je muzičko-scenski program rađen po poemi britanskog pesnika Ričarda Bernsa „Plavi leptir“.

U Kragujevcu je pre šezdeset i šest godina, u znak odmazde za ubijene nemačke vojnike, streljano više hiljada građana, među kojim i učenici i profesori prve kragujevačke gimnazije. U svet je otišla stravična vest da je u malom gradu na Balkanu, u srcu Šumadije za jednog ubijenog nemačkog vojnika streljano stotinu muških glava.

SPISAK STRELJANIH

Kustos kragujevačkog muzeja Staniša Brkić je povodom godišnjice zločina, objavio knjigu o žrtvama fašističkog terora u Kragujevcu. Prema podacima iz ove knjige okupator je u oktobru 1941. godine streljao 2.796 građana, a u knjizi su po prvi put objavljena imena svih streljanih.
Na suđenju u Nirnbergu, međutim, prihvaćen je podatak da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 nevinih žrtava.

„Plavi leptir“ su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra, hor „Sveti Roman Melod“ i pevačko društvo „Stanković“ iz Beograda. Pisanje poeme prema rečima autora Ričarda Bernsa, inicirao je jedan neobičan događaj od pre 20 godina, kada je pesnik prvi put posetio Šumarice.

- Na ulasku u muzej na prst mi je sleteo plavi leptir, koji po mitologiji simboliše dušu pokojnika - pričao je Berns. NJegova ćerka fotografisala je ovaj trenutak, a događaj je bio dovoljno inspirativan za britanskog pesnika da mnogo godina kasnije napiše antiratnu poemu o stradanju Kragujevčana.

Pre izvođenja poeme „Plavi leptir“, sveštenstvo eparhije šumadijske služilo je moleban, a zatim su đaci Prve kragujevačke gimnazije položili cveće na humke streljanih. Vence su položile i delegacije Vlade Srbije, Udruženja Roma, kao i predstavnici ambasada Slovačke, SAD-a, Izraela i Nemačke i kragujevačkih „gradova pobratima“.

Prethodno je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održana komemorativna akademija pod nazivom „Prozvan je peto tri“, sa koje je u ime đaka i profesora svetu poslata poruka da je mir univerzalna svetska tvorevina.

- Duhovno, misaono i kulturno bogatstvo generacija još nije pomoglo da istorija čovečanstva koja je istovremeno istorija ratova bude pobeđena istorijom mira - rekla je na skupu Slavica Petković, direktor Prve kragujevačke gimnazije.

U Muzeju „21. oktobar“, održana je manifestacija „Bdenje“, na kojoj su pored slika Petra Lubarde koje je posvetio Kragujevcu, čitani stihovi poeme „Plavi leptir“, koje je delom govorio i sam autor. Ovo njegovo delo objavljeno je prošle godine i u Londonu, pod nazivom „Engleska krvava bajka“.

Književni kritičari su primetili da je ona je imala izuzetan uticaj na promenu slike o Srbiji i Srbima, pre svega među običnim građanima ove zemlje.