ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Traganje za lepotama Božjeg promisla

Manastir Soko kod LJubovije objavio dve knjige vladike šabačkog Lavrentija

Traganje za lepotama Božjeg promisla

U vremenu opšte napetosti, neizvesnosti straha i nesigurnosti, više nego ikad potrebno je nade i optimizma

Povodom velikog i pažnje vrednog jubileja - četrdesetogodišnjice arhijerejske službe, NJegovo preosveštenstvo vladika šabački gospodin Lavrentije objavio je dve knjige - „Rukoveti sa njive Gospodnje“ i „Tragovi u pesku“ (u izdanju vladičine zadužbine manastira Soko kod LJubovije).

„Ono što se nalazi u ovim knjigama odlično je, ali ono što što još čeka svetlost dana, verovatno je još bolje. Episkop Lavrentije je pored svoje arhipastirske službe Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao duhovni čovek i intelektualac u punom značenju te reči, neprestano vodio beleške o onome što mu se događalo, o čemu je sanjao, jer je uvek imao poriv pravog pisca“, otkriva za Glas javnosti urednik dve pomenute knjige protođakon LJubomir Ranković iz Šabačke eparhije.

Knjiga „Rukoveti sa njive Gospodnje“ su tekstovi objavljivani pre tri do četiri decenije. To je čista poezija, nevine misli mladog monaha, zapisi anđeoske duše, emocionalni uzleti prosvetljenog uma, traganje za lepotama Božjeg promisla... Pisani u prvom licu, ta kazivanja su uzbudljivi šapat mladosti u otvoreno uvo sveta, pred kojima stoji svaki čovek kao pred kapijom neba.

„Ova proza episkopa Lavrentija veseli naše umorno srce i poklekli um“, kaže otac LJubomir Ranković.

U drugoj knjizi „Tragovi u pesku“, pisanoj u skorije vreme, vladika šabački kroz memoarsku prozu sagledava stvari i događaje našeg doba.

„Danas, u vremenu opšte napetosti, neizvesnosti straha i nesigurnosti, više nego ikad potrebno je nade i optimizma, a naročito vere u Boga, svoj narod i sebe. Dela vladike Lavrentija upravo u sebi nose tu poruku, svedočeći da na životnom putu nema prepreke koja se uz Božju pomoć ne može savladati. Vladičini tekstovi uče da reč jevanđelje znači radosnu vest, da ljudi nisu sluge i robovi osuđeni na patnju i stradanje, već deca nebeskog Oca, Sina i Duha svetoga“, ističe protođakon Ranković.

Ove dve knjige su jedinstveni udžbenici hrišćanstva i pravoslavlja, koje svedoče o prisustvu Boga živoga u životu čoveka i čovečanstva. NJihovu vrednost najbolje je prepoznao i osetio pobožni narod srpski, jer su od maja ove godine do sada već izašla tri izdanja, u ukupnom tiražu od pet hiljada primeraka.