ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Svet – ukratko...

Svet – ukratko...

Bler predsednik EU?  

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Velike Britanije Gordon Braun predložili su da bivši britanski premijer Toni Bler bude prvi predsednik Evropske unije, objavio je juče Internešenel Herald tribjun (IHT).

Bler je trenutno na funkciji međunarodnog mirovnog posrednika za Bliski istok, a u ime takozvane bliskoistočne četvorke koju čine UN, EU, Rusija i SAD. Uvođenje funkcije predsednika Unije sa dvoipogodišnjim mandatom, umesto dosadašnjeg sistema rotirajućeg šestomesečnog predsedništva, jedna je od ključnih novosti sadržanih u Lisabonskom ugovoru, usvojenom u petak na samitu predsednika zemalja i vlada 27 zemalja članica EU.

Prvi predsednik EU trebalo bi da stupi na dužnost u januaru 2009. Moguću Blerovu kandidaturu podržali su i danski premijer Anders Fog Rasmusen, luksemburški premijer Žan-Klod Junker i bivši predsednik Poljske, uticajni Aleksandar Kvašnjevski, piše IHT. - Toni Bler je odličan kandidat za bilo koju značajnu međunarodnu funkciju. Posao koji obavlja na Bliskom istoku je od velike međunarodne važnosti - rekao je Braun obrazlažući svoj predlog.

Goreli automobili

U Amsterdamu je zapaljeno nekoliko automobila pretprošle, šeste noći nereda u ovom gradu, javlja Bi-Bi-Si. Neredi su izbili pošto je policija u nedelju 14. oktobra ubila 22-godišnjeg Marokanca koji je ranio nožem dvojicu policajaca u policijskoj stanici u amsterdamskoj četvrti Slotervart. Tokom ove sedmice u Slotervartu, koji je naseljen mahom imigrantima, zapaljeno je 11 automobila.

Policija je saopštila da je za nerede odgovorna grupa od oko 35 mladih. Takođe je saopšteno da je 22-godišnji Marokanac, identifikovan kao Bilal B, bio lečen zbog psihičkih problema, kao i da su ga ranije već ispitivali u policiji zbog sumnje da ima veze sa grupom islamskih fundamentalista, umešanih u ubistvo holandskog reditelja Tea van Goga.

Ubijeno 140 vojnika

ADIS ABEBA - Pobunjenici Ogadenskog nacionalnog oslobodilačkog fronta (ONLF) u Etiopiji saopštili su juče da su ubili 140 vojnika i zaplenili municiju i drugu vojnu opremu u napadu čija je meta bio visoki vladin zvaničnik. Ova operacija je direktan odgovor na nedavno spaljivanje sela Kado i nastavljanje zlostavljanja naroda Ogaden, saopštio je ONLF.

Opet pobili civile

BAGDAD - Vojska SAD u Iraku saopštila je da je juče ubila 49 „kriminalaca“ u sukobima u bagdadskom okrugu Sadr tokom akcije hvatanje ekstremista, javlja AP. Izvori u bolnici kažu da je ubijeno i najmanje 13 civila, među kojima su žene i deca, dodaje Rojters.

Obračun s talibanima

KABUL - Koalicione i avganistanske snage ubile su najmanje 30 talibanskih pobunjenika u nastavku velikih borbi na jugu Avganistana, javlja AP. Borbe se vode oko grada Musa Kale, centra najvećeg regiona za uzgoj opijumskog maka na svetu.

Udes helikoptera

MOSKVA - Četiri osobe poginule su juče kada se srušio helikopter u Kemerovskoj oblasti u Sibiru, saopštila je oblasna uprava Ministarstva za vanredne situacije, javlja Tanjug. Helikopter je leteo bez dozvole za poletanje zbog loših vremenskih prilika.

Laridžani u Rimu

TEHERAN - Ali Laridžani, koji je podneo ostavku na funkciju glavnog iranskog pregovarača za nuklearna pitanja, i njegov naslednik Said Džalili otputovaće sutra u Rim na razgovore o spornom nuklearnom programu, rekao je juče portparol iranskog MIP Muhamed ali Huseini. Laridžani će biti specijalni predstavnik vrhovnog lidera Irana, ajatolaha Ali Kameneija.

Glava bombaša

KARAČI - Pakistanska policija objavila je fotografiju na kojoj se vidi glava bombaša samoubice čije je telo pronađeno na mestu napada na konvoj vozila bivše premijerke Benazir Buto, u kome je u četvrtak uveče poginulo najmanje 136 ljudi, javlja AP. Bivša premijerka je obišla povređene u napadu.

Oteti radnici

LAGOS - Naoružani napadači oteli su juče sedmoricu radnika sa naftne platforme, koja je u vlasništvu holandske kompanije „Rojal Šel“, u Nigeriji. Trojica radnika su stranci - Hrvat, Rus i Britanac, saopštio je „Rojal Šel“.

Sleteo Sojuz

MOSKVA - Letelica „Sojuz“ sa tri člana posade, koji su boravili na Međunarodnoj svemirskoj stanici, sletela je bezbedno juče u stepi u Kazahstanu, pošto je neočekivano promenila putanju zbog kvara u kompjuteru, javlja AP. U kapsuli koja je sletela nalazili su se Rusi Fjodor Juričihin i Oleg Kotov, kao i prvi Malezijac u svemiru, lekar Šeih Muszafar Šukor.