ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Što neće opštinari, srušili vandali

Iz glavne ulice u Prokuplju uklonjena sporna piramida sa masonskim simbolima

Što neće opštinari, srušili vandali

KURŠUMLIJA/PROKUPLJE - Četvorostranu piramidu, koja je u januaru ove godine postavljena u glavnoj ulici u Prokuplju, tokom vikenda su srušili nepoznati vandali. Policija intenzivno traga za počiniocima, a svedoka nema. Postavljanje ove piramide sa trouglom na vrhu svojevremeno je izazvalo oštre proteste građana i sveštenstva, jer su, po njihovim rečima, to masonski simboli. Po planu koji je ranije predstavljen javnosti, na tom mestu je bilo predviđeno postavljanje fontane za koju su opština i USAID izdvojili 80.000 dinara. Prolaznici su odmah primetili promenu i javnost u gradu Svetog Prokupija, jednog od prvih boraca za hrišćanstvo, znatno se uzburkala.

Prema rečima Živana Vladimirovića, odbornika SRS-a u opštinskoj skupštini, piramida je masonski znak.

- Na naš predlog SO Prokuplje je odlučila da se ovaj znak ukloni, ali niko od nadležnih to nije uradio, jer se plaše da ne naljute Amerikance - kaže Vladimirović.

Kako kaže arhijerejski namesnik toplički, otac Lazar Barać, mnogi vernici su dolazili u crkvu Sv. Prokupija i tražili da sveštenstvo utiče na nadležne da se ovaj nehrišćanski znak ukloni i da se na njegovo mesto postavi fontana sa krstom na vrhu.

Dragana Đorđević, arhitekta Direkcije za urbanizam u Prokuplju, pak tvrdi da piramida predstavlja modernu fontanu i da će oko nje biti ugrađeni vodoskoci.

- Nema ni govora o nekom simbolu masona. Pošto nije bilo vremena da se postavi fontana, kakva je predviđena projektom, postavljena je tipska, samo da bi označila mesto buduće fontane.

Neko, očito, nije prihvatio ovakvo objašnjenje, pa je još u aprilu polomio svetleći stakleni vrh, a sada i celu piramidu. Ne zna se zašto nije ispoštovana odluka Skupštine opštine, da nadležni organi sami uklone sporni simbol.