ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Stanovi porodicama palih vojnika

Prioritet Vlade RS rešavanje stambenih pitanja boračke populacije

Stanovi porodicama palih vojnika

TREBINJE - Tri stambene jedinice za porodice poginulih boraca sa područja opštine Trebinje biće završene i predate korisnicima do polovine novembra, najavio je juče u Trebinju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Boško Tomić.

Nakon razgovora sa načelnikom opštine Trebinje Dobroslavom Ćukom, ministar Tomić je naglasio da je Vlada RS već izdvojila 150.000 KM za stambenu zgradu u Trebinju sa 30 stanova za porodice poginulih boraca i invalide od prve do četvrte kategorije. Prema njegovim rečima, radovi na ovom objektu počeće do kraja godine.

„Opština će kreditnim sredstvima obezbediti 700.000 KM, a Vlada RS će i naredne godine iz budžeta izdvojiti deo sredstava za ove namene. Očekujemo da će zgrada biti završena do kraja 2008. godine“, naglasio je Tomić.

On je dodao da bi na taj način bili stvoreni uslovi da u naredne dve godine na području opštine Trebinje budu stambeno zbrinute sve porodice poginulih boraca i invalidi od prve do četvrte kategorije.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk naglasio je da je projekat nove zgrade za porodice poginulih i invalide od prve do četvrte kategorije već urađen i da će opština u naredne dve godine izdvajati sredstva kako bi bili rešeni problemi svih 50 porodica iz ovih kategorija, koje trenutno nisu stambeno zbrinute.

Tomić je nakon razgovora sa rukovodstvom opštine Trebinje učestvovao u radu stručnog seminara za zaposlene u opštinskim prvostepenim organima RS nadležnim za pitanje boračko-invalidske zaštite.

On je u uvodnom izlaganju naglasio da su izmenama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih proširena prava ove kategorije stanovništva.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini počela je i isplata invalidnina po koeficijentu jedan i prvi put je u budžetu RS predviđeno deset miliona KM za borački dodatak. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomić u poslepodnevnim časovima posetiće Institut „Simo Milošević“ u Igalu, gde se na banjskom lečenju, sredstvima resornog ministarstva, nalazi 20 ratnih vojnih invalida prve kategorije iz RS.