ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Srbija – ukratko...

Srbija – ukratko...

Isključenja struje

NOVI SAD - Zbog planiranih radova, danas od 12 do 14 sati struju neće imati stanovnici Majevičke ulice, dok će od 8 do 13.30 sati u mraku biti pojedine ulice u naselju Klisa. U Sremskoj Kamenici od 9.30 do 11.30 sati sa mreže će biti isključen deo Fruškogorskog puta, Sremačka i Zapadna ulica, a od 8.30 do 12 sati i delovi Drinske i Ulice Orlova. Na Čeneju od 8.30 do 13 sati struju neće imati salaš Kuzmanović, kao i pojedine ulice naselja Begeč. 

Počinje „Startfest“

NOVI SAD - Studentski art festival visokih umetničkih škola „Startfest“, u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, počinje danas, a trajaće do 27. oktobra, na više lokacija u gradu (Likovni salon KCNS, Mali likovni salon KCNS, Centar za vizuelnu kulturu „Zlatno oko“ i Akademija umetnosti). Festival će biti posvećen likovnoj umetnosti, a program će sadržati radionički rad, prezentacije rezultata kroz izložbe i projekcije i susrete nastavnika. Cilj „Startfesta“ je povezivanje studenata i nastavnika visokih umetničkih škola iz regiona, Evrope i sveta, i omogućavanje njihove dalje saradnje. Festival će biti otvoren u 18 sati u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, izložbom fotografija i video-radova Bronislave Šteherove iz Bratislave. Pokrovitelji festivala su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu, Grad Novi Sad i Gradska uprava za kulturu. 

Grašak i kukuruz izvoze u Rusiju

KIKINDA - Grašak, strateški proizvod fabrike za preradu povrća „Prima-produkt“, ali i kukuruz šećerac, izvoze se na veliko rusko tržište. Menadžment ove kikindske fabrike planira da se njihovi artikli u dogledno vreme nađu i na trpezi zapadnoevropskih potrošača, izjavio je Stojan Ždrnja, vlasnik „Prima-produkta“. U prvoj proizvodnoj godini, u pogonima je konzervirano 3.200 tona graška i 7.000 tona kukuruza šećerca. Ždrnja kaže da je u kupovinu objekata i novih mašina iz inostranstva uložio oko 1,2 miliona evra, a njegova firma je početkom godine postala novi vlasnik objekata nekadašnje kikindske fabrike za preradu povrća i voća „Prima“.

Puževa trka

BUJANOVAC - U organizaciji NVO „Susedi za mir“ iz Bujanovca i „Odgovornost za budućnost“ iz Beograda, održane su ovog vikenda u Bujanovcu „Puževa trka“ i „Tura mira“. U prvoj su se najmlađi takmičili ko će najsporije preći 15 metara dugačku stazu, dok su u drugoj stariji vozili 20 kilometara na biciklima. U „Puževoj trci“ su pobedili Limar Aćifi iz OŠ „Ali Bektaši“ iz Nesalca i Dušan Nakić iz OŠ „Bora Stanković“ iz Klenika.

Vredno Raspeće čuvaju vekovima

ARANĐELOVAC - Monahinje manastira Blagoveštenje pod Rudnikom još od 1690. godine čuvaju pozlaćenu rezbariju - krst sa Hristovim raspećem. Posle restauracije, pre šest godina, vraćen je u Blagoveštenje i svojom lepotom se ubraja u najreprezentativnije ikonopise srpske crkvene umetnosti 17. veka. Autor je Andrija Raičević iz okoline Prijepolja. Lik razapetog Hrista rađen je za manastir Sv. Nikola u Priboju, gde je bio 70 godina, dok nije prebačen u Blagoveštenje.