ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Srbi i Crnogorci švercovali cigarete

Posle višemesečne akcije austrijske policije uhapšena četvorka iz eks-Ju

Srbi i Crnogorci švercovali cigarete

BEČ - U mestu Solenau, u Donjoj Austriji, uhapšena su četvorica državljana Srbije i Crne Gore i sprovedena u zatvor u Ajzenštatu. Oni su osumnjičeni za ilegalni uvoz 6.000 boksova cigareta, koliko je pronađeno u njihovom skladištu prošle sedmice, kao i za nedozvoljeno posedovanje oružja. Uhapšeni imaju 36, 43, 44 i 45 godina i svi žive u Beču.

Prilikom pretresa stana jednog od njih pronađeno je 20.600 evra, kao i štedna knjižica sa 21.000 evra. Inače, šverceri su uhapšeni dok su cigarete, čija je prodajna vrednost oko 210.000 evra, pripremali za raspodelu i prodaju.

Svi uhapšeni su vozači kamiona koji su putovali po celoj Evropi, a pored robe koju su legalno transportovali, bavili su se i švercom.

Policija je bandu mesecima držala na oku dok su preko graničnih prelaza Nikelsdorf i Špilfeld ulazili u Austriju sa švercovanom robom. Tokom jedne kontrole, kad je tražena droga, policija nije pronašla cigarete jer su bile upakovane među zamrznuto voće, a ispod plafona hladnjače bio je za švercovanu robu napravljen prostor, visok od 40 do 50 centimetara.

U stanu jednog od uhapšenih, koji je Crnogorac i vozač kombija, pronađen je arsenal oružja. Šest pištolja s delimično uklonjenim serijskim brojevima, jedan „škorpion“ s prigušivačem, dve puške i 1.614 komada municije. Nekoliko prigušivača i snajperska oprema bili su pažljivo skriveni.

Prema navodima iz policije, oružje je srpske i češke proizvodnje i verovatno je preostalo iz ratova na Balkanu.

Tokom istrage će se sigurno doći do još zanimljivih podataka o robi koja je prošla kroz skladište u Solenau. S obzirom da je taj prostor u zakup uzela uhapšena četvorka isključivo za lagerovanje švercovane robe, posla za policiju biće dovoljno.