ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Smene bi bile korak nazad

U RS se spremaju na moguće intervencije visokog predstavnika

Smene bi bile korak nazad

Ne mogu međunarodna zajednica i OHR da preuzmu na sebe ulogu vlada, skupština, agencija, institucija i uprava na svim nivoima... OHR je u fazi kada treba da snižava svoje prisustvo i prenosi svoja ovlašćenja i obaveze

BANJALUKA - Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić naglasio je da „međunarodna zajednica ne može da smenjuje političare u BiH kao ranije“, jer bi to bio „korak nazad i značilo bi uspostavljanje još gore situacije nego što je to bilo pre sedam godina“.

„Za tako nešto međunarodna zajednica nema kapacitet. OHR bi donošenjem rigoroznih odluka, koje se ne mogu tolerisati, mogao izgubiti potpuni kredibilitet u BiH“, ocenio je Radojičić. On je upozorio da vremena danas u BiH nisu ista kao što su bila 1999. godine, ističući da su se promenile okolnosti i da OHR treba da razmisli, ne dva puta, već mnogo više ako nešto nameće, jer svaku od tih odluka treba provesti.

„Ne mogu međunarodna zajednica i OHR da preuzmu na sebe ulogu vlada, skupština, agencija, institucija i uprava na svim nivoima... OHR je u fazi kada treba da snižava svoje prisustvo i prenosi svoja ovlašćenja i obaveze na domaće organe vlasti“, naglasio je Radojičić u intervjuu Nezavisnim novinama.

On je istakao da „BiH treba da vode domaći izabrani političari“, jer, u protivnom, međunarodna zajednica treba da preuzme na sebe odgovornost da nije u stanju da rešava probleme. Radojičić je upozorio da je bez predsednika RS na sceni tiha blokada u funkcionisanju vlasti, ističući da će ozbiljnije posledice nastati krajem godine, jer se neće moći implementirati usvojeni zakoni.

LAJČAKOVE IZMENE

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je u petak nametnuo odluku o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara BiH, od Parlamentarne skupštine BiH zatražio da izmeni poslovnik o radu oba doma, a političke lidere pozvao da uspostave mehanizam sa ciljem bolje koordinacije reformskih procesa.

Glavne promene odnose se na pravilo kvoruma na sednicama Saveta ministara BiH, tako da ovaj organ može održati sednicu kad god je prisutna većina njegovih članova. Lajčak je uputio i instrukcije zajedničkom Kolegijumu Parlamentarne skupštine BiH, prema kojima do 1. decembra moraju biti usvojene izmene i dopune poslovnika o radu oba doma parlamenta BiH.

„Nijedan zakon ne može biti proglašen sve dok ne dobijemo predsednika RS“, istakao je Radojičić, dodajući da je teško predvideti na koji način će biti razrešena cela stvar pre izbora novog predsednika RS.

On je naveo da će danas biti poznato da li će doći do dogovora na sednici Zajedničke komisije Veća naroda RS i Narodne skupštine RS i da li će privremena odluka o obavljanju nadležnosti predsednika RS biti deblokirana.

Radojičić je rekao da će kriza biti prevaziđena prevremenim predsedničkim izborima, zakazanim za 9. decembar, i izrazio nadu da će RS brzo nakon izbora imati predsednika.

U Banskom dvoru u Banjaluci juče je održana sednica Glavnog odbora Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na kojoj su donete odgovarajuće mere povodom poslednjih odluka visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.

Sednica je sazvana na zahtev predsednika SNSD-a Milorada Dodika, koji je najavio da će ova partija izaći sa svojim programom mera u vezi sa najnovijim Lajčakovim odlukama.