ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Republika srpska – ukratko...

Republika srpska – ukratko...

Ranio suprugu, pa se ubio

ZVORNIK - Tridesetogodišnji Z. K. ranio je juče u Zvorniku hicem iz pištolja suprugu, čiji su inicijali S. K. (31), a potom se ubio, potvrđeno je u Centru javne bezbednosti Bijeljina. S. K. je prevezena u zvorničku Opštu bolnicu, gde je operisana i njeno zdravstveno stanje je sada stabilno. Dežurni hirurg LJubomir Lovren rekao je da je S. K. primljena u Opštu bolnicu sa prostrelnom ranom na levoj strani grudnog koša i oštećenjem plućnog krila. Prema njegovim rečima, pacijentkinja je sada u stabilnom stanju, ali je izgubila mnogo krvi. Pripadnici kriminalističke policije izvršili su uviđaj na licu mesta, a o ovoj nesreći obavešten je okružni tužilac u Bijeljini. Istraga je u toku.

Komšije iz zgrade u kojoj se desila tragedija kažu da nesrećni supružnici imaju dvoje maloletne dece, i ne mogu ni da naslute koji su razlozi koji su doveli do tragedije. Prema svedočenjima komšija, porodica je živela skladno. Rodbina povređene S. K. kaže da nikada nije primetila niti čula da je među supružnicima bilo problema. Nezvanično se saznaje da je Z. K. radio kao saobraćajni policajac u Stanici za bezbednost saobraćaja u Zvorniku.

„Boksit“ poklonio 10.000 KM porodilištima

MILIĆI - Kompanija „Boksit“ iz Milića se donacijom od 10.000 KM uključila u kampanju pod nazivom „Ulepšajmo naša porodilišta“, koju realizuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
„Menadžmentu i zaposlenim u ovom preduzeću predstavlja posebno zadovoljstvo što mogu da daju punu podršku ovoj humanoj kampanji, čiji je cilj da se prikupe sredstva za sanaciju, uređivanje i opremanje 15 porodilišta u RS“, rečeno je novinarima u „Boksitu“. U Kompaniji je potvrđeno da je donacija već realizovana. „Boksit“ je povodom Međunarodnog dana bijelog štapa donirao i Opštinskom udruženju slepih u Zvorniku 1.000 KM.

Sindikalci Srpske na regionalnom forumu

BANJALUKA - Delegacija Saveza sindikata Republike Srpske, koju predvodi predsednica Ranka Mišić, učestvovaće na Balkanskom sindikalnom forumu. U saopštenju iz Saveza sindikata RS navodi se da će sindikalci zemalja jugoistočne Evrope na međunarodnoj sindikalnoj konferenciji koja traje do srede, 24. oktobra, između ostalog, razmatrati rezultate Bukureštanske inicijative za zapošljavanje.
„Posebna pažnja biće posvećena utvrđivanju strategije buduće sindikalne politike u regionu, kako bi sindikati kao aktivni socijalni partneri učestvovali u kreiranju novih političkih i ekonomskih odnosa u ovom delu Evrope“, ističe se u saopštenju Saveza sindikata RS. Organizator ovog skupa je Evropska konfederacija sindikata.

„Dobro se dobrim vraća“

SRBAC - Savet učenika Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ u Srpcu organizovao je humanitarni koncert u holu školske zgrade „Dobro se dobrim vraća“. „Veoma smo zadovoljni odzivom roditelja i građana. Ulaznice su koštale dve KM, a sav prihod iskoristićemo za nabavku najpotrebnijih kućnih potrepština za najsiromašniju porodicu jednog ili više naših učenika“, rekla je član Saveta škole Aleksandra Krčmar. Savet učenika planira da do kraja godine organizuje još nekoliko koncerata, jer se na taj način, kako kažu, kod mladih ljudi javlja osećaj solidarnosti i potrebe pružanja pomoći nejakim, nemoćnim i siromašnim. Na koncertu su učestvovala deca iz vrtića „Naša radost“ u Srpcu, Etno-grupa „Spomenka“, plesni klubovi „Ritam“ i „Bonita“, Svetosavska omladinska zajednica Srbac i dramske sekcije sa pozorišnim predstavama „Gospođa ministarka“ i „Biblijske priče“.

Usvojeno 129 pasa

BANJALUKA - Iz Azila za napuštene pse i mačke za devet meseci ove godine udomljeno je 129 pasa, potvrđeno je iz Higijeničarske službe grada Banjaluka. Higijeničarska služba grada Banjaluka u ovom periodu sklonila je sa ulica 972 napuštena psa i 581 štene.
Higijeničari svakodnevno izlaze na teren, a u Azilu se sve uhvaćene životinje podvrgavaju veterinarskom pregledu, posle čega se određuje koje životinje se mogu dati na „usvajanje“, a koje ne zadovoljavaju te kriterijume. Osim hvatanja, radnici Higijeničarske službe uklanjaju i leševe životinja. Procedura za udomljavanje je jednostavna i prvi korak je popunjavanje obrasca za udomljavanje. Azil za napuštene pse i mačke izgrađen je krajem 2003. godine, a „usvajanje“ napuštenih životinja iz Azila je besplatno. Ovaj objekat je privremeno smešten na deponiji u Ramićima, i u toku je priprema dokumentacije za izgradnju novog Azila za napuštene životinje na lokaciji u Motikama.