ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika – ukratko...

Politika – ukratko...

Zaštititi novinarku Vesnu Bojičić

BEOGRAD - Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo zatražila je juče od kosovskih institucija da zaštite fizički integritet i dostojanstvo dopisnice Glasa Amerike iz Prištine Vesne Bojičić, koja je nedavno pretučena u svom stanu u Čaglavici, javlja Tanjug. Ukazujući da je Bojičićeva 16. oktobra po peti put fizički napadnuta na Kosovu od juna 1999. godine, FHP i kancelarija te organizacije na Kosovu i Metohiji ističu da „međunarodna i kosovska policija nijednom nisu sprovele efikasnu istragu i privele napadače pravdi“.

- Za napade na Bojičićevu, dopisnicu srpskog servisa Glasa Amerike iz Prištine, najveću odgovornost snose Unmik i kosovska vlada koji ništa nisu preduzeli da joj, jedinoj među srpskim novinarima koja je ostala da radi u Prištini posle juna 1999. godine, obezbede siguran život sa sinom i uslove za profesionalan rad, navedeno je u saopštenju tog fonda.
U saopštenju se navodi da je Bojičićeva meta napada zbog „profesionalnog rada i kritičkog pisanja o međunarodnoj administraciji, kosovskim institucijama, liderima srpskih enklava i vlasti Srbije“.

Za poštovanje principa

 BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimirom Titovim o procesu rešavanja statusa Kosmeta, i istakao da se Srbija zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja, prihvatljivog za obe strane, a koje predstavlja garanciju trajnom miru i stabilnosti u regionu, javlja Fonet. Zamenik ministra Vladimir Titov ponovio je poznate stavove Ruske Federacije, istakavši da zvanična Moskva podržava pronalaženje rešenja koje će poštovati osnovne principe međunarodnog prava i koje neće narušiti suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Do rešenja statusa konsenzusom sa Srbima

 PRIŠTINA - Zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za mirovne operacije Edmond Mulet izjavio je, posle razgovora sa predstavnicima pregovaračkog tima kosmetskih Albanaca, da se UN nadaju da će do rešenja za status Kosova i Metohije doći pregovorima i konsenzusom sa Srbima i međunarodnom zajednicom, javlja Tanjug.

Bez spekulacija

 BEOGRAD - Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je juče, posle razgovora sa ministrom odbrane Srbije Draganom Šutanovcem, da Norveška snažno podržava napore na pronalaženju kompromisa između Beograda i Prištine o budućem rešenju statusa Kosmeta, javlja Fonet. Tom prilikom, Šutanovac je izjavio da nema saznanja da se haški optuženik Ratko Mladić nalazi u Srbiji. Komentarišući izjavu portparola Haškog tribunala Olge Kavran da se Mladić nalazi u Srbiji, a Radovan Karadžić na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore, Šutanovac je novinarima u Beogradu rekao da vojno bezbednosne službe učestvuju u akcionom timu za lociranje i hapšenje haških optuženika.

Srbi bi najgore prošli

 BEOGRAD - Saradnik Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić procenio je da bi u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije najgore prošli Srbi koji tamo žive, javlja Srna. On je istakao da kosmetski Srbi ne bi priznali novu državu, a Ahtisarijev plan, koji im je garantovao ljudska prava, ne bi bio na snazi, jer UN nisu garant, pa bi SAD i EU morale da privole Albance da poštuju prava srpske zajednice.

Poziv Beriše

 TIRANA - Albanski premijer Salji Beriša pozvao je juče lidere kosovskih Albanaca da ne preduzimaju jednostrane akcije, već da delovanje u vezi sa statusom Kosmeta koordiniraju sa članovima Kontakt grupe.
- Čini se da je opcija koja je preostala, bar u ovom trenutku, nastavak procesa kroz priznanje, jedne po jedne države, nezavisnosti Kosova, u koordinaciji sa američkom vladom i drugim državama Kontakt grupe, rekao je Beriša.

Rasprava o zakonima

 BEOGRAD - Skupština Srbije u utorak bi trebalo da nastavi redovno zasedanje raspravom o pojedinostima zakonskih predloga koji su na dnevnom redu, kao što je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije, najavljuje Tanjug.
Taj predlog za izmenu i dopunu zakona prvi je od ukupno 12 koliko ih je na dnevnom redu parlamenta.
Na sve te zakonske predloge poslaničke grupe uložile su oko 200, a samo na izmene i dopune Zakona o vladi, 24 amandmana.
Izmenom tog zakona predviđeno je, pored ostalog, da se rad vlade i njenih članova uskladi sa novim Ustavom, uključujući i to da član vlade ne može biti poslanik. Na dnevnom redu potom slede amandmani na izmene Zakona o državnoj upravi, koji se takođe usklađuje sa novim ustavnim rešenjima, posebno u delu koji uređuje odnos vlade i organa državne uprave sa organima autonomne pokrajine. Na taj predlog uloženo je pet amandmana.

Odbrana Pavkovića

 HAG - Početak odbrane penzionisanog generala Vojske Jugoslavije Nebojše Pavkovića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima 1999. i poslednja statusna konferencija pre početka suđenja Vojislavu Šešelju, obeležiće iduću sedmicu u Haškom tribunalu, najavljuje Beta. Pavkovićevi branioci Džon Akerman i Aleksandar Aleksić danas će izvesti svog prvog svedoka pred sudsko veće Ijana Bonomija.
General Pavković je četvrtooptuženi na suđenju grupi bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije i SRJ optuženih za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvih šest meseci 1999. Pavković je u to vreme bio komandant Treće armije VJ koja je bila raspoređena na Kosovu tokom NATO bombardovanja i sukoba sa OVK.

Danas proglašenje crnogorskog ustava

 PODGORICA - Novi Ustav Crne Gore, koji je dvotrećinska poslanička većina usvojila prošlog petka, biće zvanično proglašen danas u crnogorskom parlamentu, čime će Ustavotvorna skupština, u istom sastavu, nastaviti rad kao „redovna“, a prestaće i funkcija njenog Ustavnog odbora, javlja Tanjug. Za novi ustav glasali su poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije i opozicionih Pokreta za promene, Bošnjačke stranke i Liberalne partije.

Uhapšen Mandić

BEOGRAD - Državljanin Republike Srbije Milan Mandić, koji je u Hrvatskoj u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora zbog krivičnog dela počinjenog tokom rata, uhapšen je preksinoć na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, javlja Fonet. Mandić je opštinski menadžer Bačke Palanke iz Srpske radikalne stranke, a uhapšen je na osnovu poternice Interpola po zahtevu Hrvatske, navodi se u saopštenju. U toku prepodneva, Mandića je saslušao dežurni tužilac u Moskvi, koji mu je odredio dalji pritvor.