ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Poginulo 12 vojnika i 23 separatista

Turska vojska granatirala sever Iraka posle napada kurdskih pobunjenika

Poginulo 12 vojnika i 23 separatista

Turska vojska granatirala je juče ujutro pogranični deo severnog Iraka uz granicu s Turskom, a žrtava nije bio, izjavio je Rojtersu neimenovani zvaničnik iračkih Kurda.

Prethodno je Generalštab turske vojske saopštio da je pretprošle noći u sukobima s kurdskim pobunjenicima u oblasti pored granice sa Irakom poginulo najmanje 12 turskih vojnika i 23 kurdska pobunjenika, navodi Rojters. Izvori u turskim snagama bezbednosti saopštili su da je juče u istoj oblasti u eksploziji mine u autobusu poginula jedna osoba, dok je osam ranjeno. Prokurdski mediji prenose da su kurdski pobunjenici saopštili da imaju i taoce. U saopštenju objavljenom na Internetu, Generalštab je naveo da se borbe u planinskoj oblasti duž granice sa Irakom nastavljaju.

Za sada se ne zna da li su ovi incidenti povezani. Iako akcije granatiranja turske vojske oblasti uz iračko-tursku granicu nisu neuobičajene, tenzije su narasle nakon što je turski parlament ovlastio trupe za prekogranične akcije u severnom Iraku radi potere za kurdskim pobunjenicima koji tamo imaju baze i odatle napadaju Tursku - Ankara tvrdi da je u akcijama kurdskih terorista pod vođstvom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) poginulo više od 30.000 ljudi otkada je ta organizacije pokrenula kampanju za autonomiju Kurda na jugoistoku Turske 1984.

Inače je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan sazvao sinoć hitan sastanak s vojnim i političkim vrhom zemlje, na kojem će biti doneta odluka o daljim koracima koji će biti preduzeti posle najnovije pogibije turskih vojnika. Do zaključenja ovog broja Glasa javnosti detalji sa sastanka nisu bili saopšteni. Ali turska vlada je pod velikim pritiskom javnosti i uticajne vojske da pošalje trupe u severni Irak. Turski parlament je prošle sedmice ovlastio vojsku za prekogranične akcije u severnom Iraku, ali se tome, uz ocenu da će se destabilizovati region, protive SAD, saveznik Turske, EU i, naravno, vlada u Bagdadu.

Lider autonomne kurdske oblasti u Iraku Masud Barzani rekao je da će ta oblast pružiti otpor turskoj vojsci. - Ne želimo da idemo u rat između PKK i Turske, ali ako kurdska oblast bude napadnuta, mi ćemo braniti naš narod - rekao je Barzani novinarima nakon sastanka s iračkim predsednikom Džalalom Talabanijem, takođe Kurdom, prenosi Rojters.