ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Putovanja •
Početna > Putovanja > Odmor u dvorcu Dunđerskih

Hotel „Fantast“ kod Bečeja

Odmor u dvorcu Dunđerskih

Hotel okružuju veliki park, uređene staze za šetnju,igralište za decu i dva teniska terena. Više od polovine imanja nekada je zauzimala ergela, koja je pre rata imala oko 1.400 rasnih konja

Vojvođanske ravnice, site i dremljive, i u toku jeseni okupe brojne turiste koji žele da bar na trenutak dotaknu stare đermove, vide salaše i sretnu po koji stari fijaker. Romantične duše najviše uživaju u prizorima starih zdanja, kao što je dvorac Dunđerskih, čije prekrasne parkove u ovo doba godine već polako pokriva požutelo lišće.

Velelepni posed, smešten u neposrednoj okolini Bečeja pod novim imenom hotel „Fantast“, i dalje nosi duh starih vremena i tajne graditelja, veleposednika Bogdana Dunđerskog. Legende o njegovom životu, porodici i bogatstvu danas uglavnom prepričavaju kustosi koji se trude da, uz obilazak imanja, na što bolji način dočaraju glamur starog dvorca.

Grofovska porodica Dunđerski s početka 19. veka iz Hercegovine nastanila se u tada austrougarsku Vojvodinu. Bogdan Dunđerski bio je, bez sumnje, najzanimljivija ličnost, za razliku od ostalih koji su bili nastanjeni u Novom Sadu. Veći deo života proveo je na svom imanju kod Bečeja. Tamo je pre jednog veka, sledeći svoje snove, sagradio dvorac koji je odslikavao svu moć i bogatstvo. Nikada se nije ženio, a kako se i danas prepričava, imao je tri velike ljubavi, žene, konje i vino.

BOGORODICA SA MARINIM LIKOM

Jedna od ljubavi Bogdana Dunđerskog bile su žene, a najveća Mara, supruga kovača koji je radio na posedu. Zanatlija je na imanju često boravio u pratnji svoje žene, ne sluteći da će se njegov poslodavac zagledati baš u nju. Bogdan je vremenom, potpuno zanesen Marinom lepotom, rešio da pronađe način kako da je odvoji od muža, pa je kovaču dao 21 jutro zemlje i nešto novca. Kovač je otišao i, kako kažu, otvorio radionicu u Srbobranu, a Mara je ostala da godinama vodi veleposednikovo imanje. U znak velike ljubavi prema njoj, Bogdan joj je podigao kuću pored dvorca (današnji mali kaštel hotela), a njen lik i danas živi na ikoni Bogorodice u kapeli u blizini dvorca.

VENČANJA U KAPELI SV. ĐORĐA

U okolini dvorca nalazi se i kapela Sv. Đorđa, koja je takođe jedna od Bogdanovih zamisli koje su pretočene u stvarnost. U grobnici počiva i veleposednik, koji je preminuo krajem 1943. godine. Dvanaest ikona na ikonostasu, „Tajna večera“ iznad ulaznih vrata i tri mozaika na portalu delo su akademskog slikara Uroša Predića, inače Bogdanovog velikog prijatelja. Turisti koji danas posećuju kapelu mogu da se dive radu visoke umetničke vrednosti, a kako je kapela, nakon različitih sudbina koje su pretile da je unište, ponovo osveštana, tu se i danas organizuju krštenja, a ovo romantično mesto privlači i sve veći broj mladenaca koji se venčavaju u kapeli Svetog Đorđa.

Na imanju koje se nekada prostiralo na 2.600 jutara zemlje prema njegovoj zamisli između 1919. i 1923 nikla je građevina, a inspiracija je potekla iz velike ljubavi prema Mari Dinjacki, nevenčanoj ženi. Godinama je vodila imanje dok je Bogdan bio odsutan. Iako je bila mlađa, umrla je pre njega, a Bogdan je dočekao osmu deceniju života. Kako nije imao zakonite potomke, želeo je da posle njegove smrti dvorac postane poljoprivredna akademija namenjena siromašnim studentima.

Danas su u ovom zdanju ostali autentični samo zidovi od veštačkog mermera, kao i vrata i prozori, dok je ostatak raskoši nestao u posleratnom periodu, tačnije nakon oslobođenja 1945. godine. Hotel je pre nekoliko godina renoviran i uređen. Ima tri zvezdice i podeljen je na tri smeštajne celine. Pored dvorca, tu su mali kaštel i depadans, koji zajedno imaju dva apartmana i 27 soba. Smeštaj, u zavisnosti od toga da li se turisti odluče za noćenje u dvorcu ili kaštelu i depadansu, sa doručkom za jednu osobu košta od 1.700 do 2.500, dok je cena punog pansiona između 2.700 i 3.500 dinara. Moguće je uplatiti i samo dnevni boravak, a to zadovoljstvo košta od 1.400 do 2.200 dinara.

U podrumu dvorca, nekadašnjem vinskom podrumu, smešten je danas restoran. Meni je raznovrstan, sa specijalitetima vojvođanske kuhinje, a svakog petka i subote mogu se čuti zvuci vojvođanskih tamburaša do kasno u noć.

Hotel okružuju veliki park, u njemu se prostiru uređene staze za šetnju, a centralni deo zauzima nekadašnji bazen Bogdana Dunđerskog, koji od njegove smrti nije obnavljan. Park nudi i druge sadržaje, igralište za decu, dva teniska terena, kao i nojarnik u kome trenutno borave samo jedan mužjak i jedna ženka.

Više od polovine nekadašnjeg imanja Dunđerskog zauzimala je ergela, koja je pre rata brojala oko 1.400 rasnih konja. Danas se u njoj nalazi oko 80 grla u šest konjušnica, a postoji i staza za trening galopera. Iz ove ergele potekla su mnoga čuvena grla, a najpoznatiji od njih je svakako Fantast, koji je osvojio tripl-krunu za vreme Kraljevine Jugoslavije, a po ovom pastuvu trkaču je hotel dobio ime.