ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Odlazak starih lavova

U Pekingu završen 17. kongres Komunističke partije Kine

Odlazak starih lavova

Najveći šok je odlazak potpredsednika države Dženg Ćinhonga

Kongres komunističke partije Kine završen je juče u Pekingu usvajanjem jednog amandmana na Ustav i izmenama u rukovodstvu partije, javlja Frans pres.

Pre zvaničnog zatvaranja 17. kongresa, oko 2.200 poslanika unelo je u Ustav koncept „naučnog razvoja“, za koji se zalaže predsednik i lider partije Hu Đintao. Rojters javlja da je na taj način Huu omogućeno da zauzme mesto uz bivše komunističke velikane Mao Cetunga, Deng Hsiaopinga i Đijang Cemina. Pod pojmom „naučni razvoj“ socijalizma podrazumeva se uravnotežen napredak privrede, socijalnih odnosa i ekologije, odnosno pokušaj da se obuzda rast i uzmu u obzir kriterijumi ekološke održivosti. Tokom kongresa, koji je počeo u ponedeljak, Hu je isticao neophodnost „uravnoteženog razvoja u cilju zdravog i brzog razvoja“ Kine, koja je sa 1,3 milijarde stanovnika na putu da postane treća ekonomija u svetu. Među problemima koje treba rešiti, Hu je naveo raspodelu ličnih dohodaka, socijalnu zaštitu, zdravstvo i obrazovanje. Generalni sekretar Komunističke partije Kine ocenio je da postoji „jaz“, koji se ne može zanemariti, između onoga što su vlasti postigle i onoga što narod očekuje od vlasti da urade. Hu je dobio najviše glasova: 2.233 od ukupno 2.235, izjavio je jedan delegat.

SUKOBI NA TIBETU

U Lasi, prestonici Tibeta, četiri dana su trajali sukobi policije i više stotina budističkih sveštenika koji su proslavljali zlatnu medalju američkog Kongresa uručenu dalaj lami u Vašingtonu, piše štampa u Hong Kongu. Kina je uručenje nagrade dalaj lami, kojeg smatra separatistom, nazvala „farsom“ koja će samo naškoditi odnosima između Pekinga i Vašingtona. List Ming pao piše da je tri hiljade naoružanih policajaca držalo u opsadi manastir Zajbun, pa je hiljadu monaha i više desetina posetilaca bilo zatočeno u hramu. Ne navodi se da li je bilo hapšenja ili povređenih, ali ističe se da su sukobi izbili u obližnjem manastiru, kao i da je policija u toj oblasti uspostavila kontrolne punktove.

KP je takođe prihvatila novi Centralni komitet u kojem je nova generacija zvaničnika koja će zemlju voditi od 2012. U novom sazivu Centralnog komiteta nema 350 dosadašnjih članova rukovodstva, a najveći šok je odlazak 68-godišnjeg potpredsednika države Dženg Ćinhonga, visokog funkcionera bezbednosti Luo Gana (72), ministra odbrane Čao Gangčuana (71), zamenice premijera Vu Ji (68) i funkcionera Vu Guangdženga (69). Odlazak Luoa i Vua se očekivao, dok se o odlasku Dženga, koji je bio peti čovek režima, raspravljalo mesecima. NJegovo povlačenje je najveće iznenađenje; on je sin veterana revolucije i pripadao je kineskoj političkoj eliti. Bio je pomoćnik bivšeg predsednika Đijanga Cemina, a mnogi analitičari smatraju da je njegova smena znak da će predsednik Hu Đintao pokušati da učvrsti svoju vlast u zemlji.

Danas će novoizabrani Centralni komitet održati prvu sednicu i izabrati rukovodstvo partije - novi Politbiro i Stalni komitet, a Hu će ponovo biti izabran, kako se očekuje, za generalnog sekretara Komunističke partije Kine. Stalni komitet, najviše telo za odlučivanje u zemlji, ima devet članova. Mesecima se spekuliše ko će dobiti upražnjena mesta u tom vrhovnom telu, a najčešće se pominju imena Li Kećianga, šefa partije u industrijskoj provinciji Liaoning i Si Đinpinga koji vlada finansijskim centrom Šangajem.