ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Ne treba izazivati međunarodnu zajednicu

Britanski ambasador u BiH podržava Miroslava Lajčaka i opominje

Ne treba izazivati međunarodnu zajednicu

SARAJEVO - Britanski ambasador u BiH Metju Rajkroft rekao je da Velika Britanija podržava poslednje odluke visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, jer je „jako bitno da država bude što funkcionalnija“ i poručio da „nije mudro izazivati međunarodnu zajednicu“.

„Žalosno je da se mere na izgradnji države moraju provoditi putem OHR-a, a ne kroz evropski put BiH, jer je evropski put mnogo bolji“, rekao je Rajkroft.

S obzirom na to da je evropski put BiH blokiran, rekao je Rajkroft, međunarodna zajednica nije imala izbora nego da se vrati OHR-u i njegovim instrumentima. Prema njegovom mišljenju, evropski put BiH može da bude nastavljen tek kada bude provedena reforma policije u skladu sa tri evropska principa, a do tada će OHR, uključujući i bonska ovlaštenja visokog predstavnika, graditi funkcionalne institucije BiH.

Rajkroft je spreman da podrži visokog predstavnika u BiH u slučaju da posegne i za smenama određenih političara u BiH.

Britanski ambasador je naveo da mu nije jasno zašto je predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik žustro reagovao na poslednje Lajčakove mere, koje su, kako je rekao, prilično skromne i nisu usmerene ni protiv koga, pa ni protiv srpskog naroda.

Naglašavajući da je visoki predstavnik konačni autoritet u tumačenju Dejtonskog sporazuma, Rajkroft je poručio da „nije mudro izazivati međunarodnu zajednicu ili joj pretiti“.

On je napomenuo da bi krajem oktobra u Sarajevu trebalo da bude održana sednica Saveta za provođenje mira u BiH i izrazio uverenje da će nakon tog susreta međunarodna zajednica uputiti snažnu podršku Lajčakovim aktivnostima i merama na izgradnji fuknkcionalnih institucija BiH.

Komentari

"nije mudro izazivati međunarodnu zajednicu ili joj pretiti" kako su ti politicari iz zapadne evrope jako degutantni, pazite ponasaju se kao diktarori, kao da je Balkan kolonija, imaju slicne probleme, pogotovo Engleska sa Ircima, gde su ubijeni preko 3000 civila, i oni nam sole pamet kako da se ponasamo, uzas i sramota.