ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Napadači oslobođeni

Olmert izbegao teroristički napad u Jerihonu

Napadači oslobođeni

Grupa palestinskih ekstremista, povezanih s pokretom Fatah predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, planirala je da ubije premijera Izraela Ehuda Olmerta kad je 6. avgusta putovao za Jerihon na Zapadnoj obali, na sastanak s Abasom, kazao je juče na redovnoj nedeljnoj sednici izraelske vlade Juval Diskin, šef službe bezbednosti Šin Bet.

Diskin je rekao ministrima da je napad bio planiran na konvoj vozila u kojem je bio Olmert, ali je sprečen zahvaljujući Šin Betu i palestinskoj obaveštajnoj agenciji. Posle tog incidenta palestinska policija je uhapsila nekoliko naoružanih ljudi koji su kasnije pušteni uprkos priznanju, zbog čega je Izrael juče uložio zvaničnu žalbu Palestinskoj upravi. Izrael očekuje da PU preduzme akciju protiv njih.

Olmert je juče ocenio da međunarodna konferencija o palestinskoj državnosti, predviđena za novembar ili decembar u SAD, neće doneti dogovor ili istorijski preokret u mirovnom procesu. Ovo je drugi put da Olmert pokušava da umanji očekivanja od te važne konferencije, a analitičari kažu da mu je cilj da ublaži pritisak desničarskih koalicionih partnera koji se protive podeli Jerusalima i preduzimanju drugih značajnih koraka u okviru bilo kakvog sporazuma s Palestincima. Tako je većina poslanika potpisala peticiju protiv svakog pokušaja da se Jerusalim podeli s Palestincima, a ultradesna partija Izrael naš dom i religiozni Šas zapretili su da će napustiti vladu ako se na konferenciji u Anapolisu u Merilendu bude razgovaralo o pitanjima koja su glavne političke prepreke za postizanje sveobuhvatnog izraelsko-palestinskog mirovnog rešenja, a među kojima su na prvom mestu buduće granice palestinske države, status Jerusalima, pravo na povratak palestinskih izbeglica i sudbina jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.