ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Muzika i revolucija

SRPSKA POSLA - BRANA CRNČEVIĆ

Muzika i revolucija

U dosijeu tajne policije Stevan Bazalo vođen je pod šifrom Niče. Tajna policija trudila se da uništi ugled gospodina Bazala, ali se zbog nečeg nije usuđivala da ga uhapsi. Da l’ zbog strica Đoke Bazala koji je pod Brozom i posle Broza bio čin, da l’ zbog toga što je Stevanov stari bio blizak sa Čerčilom juniorom koji je zadužio maršala, da l’ zbog neke druge tajne, tek Niče je uvek bio u opasnosti koja bi, nekako u poslednjem trenutku, bila otklonjena. Kad je i u Srbiju banula sloboda i demokratija tajna policija je postala sumnjiva svima, čak i tajnoj policiji. Počela je priča o mogućoj lustraciji i gospodin Bazalo se oduševio. Ko o čemu, Bazalo o lustraciji. Tako je uz šifru Niče zaradio nadimak Lustrator. Kad spojite šifru Niče i nadimak Lustrator dobijate ime Niče Lustrator. Reč Lustrator zvuči oficirski, kao pukovnik, kao general, a Niče je čista filosofija. Zgodan spoj filosofije i pravde. Iskoristivši zakonsku mogućnost da zaviri u svoj dosije, gospodin Bazalo se izbezumio od sreće. Čita svoj dosije, a napadaju ga neverica i zbrka. Cinkarili su ga ljudi potpisani kao Robespjer i Mocart. Eto čime se bavila tajna policija, revolucijom i muzikom napadala je filosofiju i pravdu.

Niče Lustrator zanemario je svoje poslove pokušavajući da sazna ko su Robespjer i Mocart i što su se na njega toliko okomili? Robespjer tačno opisuje susret Ničea Lustratora sa poznatim srpskim emigrantom, poznatim pod nadimkom Kvaka, ustoličenim u Londonu. Tom prilikom je, tvrdi Robespjer, Niče Lustrator dobio od siromašnog Kvake, inače ljotićevca, četrdeset hiljada funti u kešu. Taj je novac, zapisuje Robespjer, pripadao starom Bazalu, prijatelju Čerčila juniora, a pošteni i siromašni Kvaka samo ispunio volju pokojnog Bazala. Mocart, opisujući isti slučaj, misli drugačije. Četrdeset hiljada funti je Stevan Bazalo primio na ruke da bi isplatio četvoricu agenata koji u Titovim Respublikama rade za MI6. Niče Lustrator iznenađen je ponašanjem Robespjera i Mocarta. Bilo je logično da Robespjer bude neumoljiv, a Mocart osetljiv i dobar momak. A u tajnoj policiji je sve obrnuto, Robespjer je razuman čovek, a Mocart nemilosrdan i krvoločan. Niče Lustrator pokušava da otkrije ko se krije iza imena Robespjer i Mocart. Cija kaže da nema pojma ko su ti ljudi, a Bija se pravi luda.

Niče Lustrator kopni od radoznalosti i prisiljen je da se obrati svom stricu Đoki Bazalu, poznatom po revolucionarnom imenu Tvrdi. Ko su Robespjer i Mocart, pita Niče. „Kazaću samo ono što mogu, i smem, da kažem. Robespjer je dobar i pravedan agent, kog je nedavno smazala smrt, a Mocart je mekušac, taj je sa svakog službenog putovanja donosio ženi, deci i ljubavnicama ‘mocart kugle’, otud mu nadimak“, kaže Tvrdi. Ko je naredio da mi se uvede dosije, pita Niče Lustrator. Tvrdi priznaje da je on dao to naređenje. Zašto, pita Niče. Bio si, kaže Tvrdi, nespretan engleski agent, više si koristio nama nego Englezima, naredio sam da te prate zbog tvoje matere.

Zašto mešaš mamu u tu priču, pita Niče Lustrator.

Ispade da je mama bila zabrinuta za Ničea. Trideset godina ga nije videla sa devojkom, uvek je bio sa muškarcima. „Tako neću dobiti unuče“, rekla je mama. Saznavši da je rođena mati pomislila da je peško, Niče Lustrator se snuždio. „Nisam to od nje očekivao“, rekao je potišteno.

„Laknulo joj je kad je saznala da si bezazleni engleski agent, sećaš li se kako se radovala prvom unučetu?“

Od kako je saznao kako je otvoren njegov dosije Niče Lustrator ne govori više o lustraciji. Čeka da nadimak Lustrator bude zaboravljen, ne smeta mu da bude progonjeni Niče.