ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mišković na sudu

U Četvrtom opštinskom sudu suđenje „zemuncima“ za otmice

Mišković na sudu

BEOGRAD - Nastavak ponovljenog suđenja nekolicini „zemunaca“ po optužnici Četvrtog opštinskog tužilaštva koja ih tereti za tri otmice, među kojima je i otmica vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića, iznude, falsifikovanja i nedozvoljeno posedovanje oružja, zakazano je za 24. oktobar. Hoće li glavni pretres biti i održan zasad je neizvesno jer, kako je Glasu nedavno rečeno u Sudu, pitanje je da li će svi neophodni učesnici doći. Naime, među njima ima i onih, kako nam je objašnjeno, sa posebnim bezbednosnim tretmanom.

Među optuženima su Nikola Bajić, Dušan Krsmanović i Aleksandar Simović, koji su u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, odbegli Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Milan Jurišić, kao i Slavko Stevanović Šumski. Protiv pokojnih Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića postupak je obustavljen zbog smrti.

Pokojni Dušan Spasojević i Mile Luković, kao i Bajić, Krsmanović i Jurišić bili su optuženi za iznudu, Stevanović, Miloš Simović i Milisavljević za otmicu Vukovića, a Luković i braća Simović za otmicu Milenka Aleksića. Istom optužnicom Luković, Stevanović i Milisavljević bili su optuženi za otmicu Miškovića, dok se Spasojević teretio za pokušaj iznude, a Aleksandar Simović za falsifikovanje isprave.

Prvu presudu u ovom procesu veće Četvrtog opštinskog suda, kojim je predsedavao sudija Dušan Milenković, izreklo je još 4. aprila 2003. godine. Zemuncima se u tom procesu sudilo za otmice Miškovića, Novosađanina Dragoslava Vukovića i Subotičanina Milenka Aleksića.

Prema navodima optužnice, koje je preneo Tanjug, „Dušan Spasojević je planirao i organizovao, a Luković, braća Simović i Milisavljević su sa, za sada nepoznatim licima, 9. aprila 2001. godine oko osam sati u Bulevaru Arsenija Čarnojevića silom odveli Miškovića sa namerom da ga ne puste na slobodu dok od njega i njegove porodice, uz pretnju smrću, ne iznude novac“. Svojim „audijem“ tamnoplave boje presreli su Miškovićevo vozilo „alfa romeo“ i s maskirnim fantomkama na glavama i oružjem u rukama prinudili Miškovića da pređe u njihovo vozilo, gde su mu vezali oči i stavili vunenu štrikanu kapu na glavu, a ruke vezali lisicama.

Miškovićevog vozača Dragana Krstića ubacili su u gepek „alfa romea“ i tu ga ostavili, dok su Miškovića odvezli u pripremljeno sklonište - šaht, gde su ga naterali da od zaposlenih u „Delta holdingu“ zatraži da prikupe pet miliona nemačkih maraka, što je on i učinio.

Mile Luković je zatim telefonom istog dana obavestio direktora „Delta sporta“ Milana Spasojevića da je potrebno da prikupi još dva miliona jer je Mišković u kritičnom stanju.

Istog dana Milan Spasojević je ostavio sedam miliona nemačkih maraka na ugovorenom mestu, a oni su oslobodili Miškovića.

Sudsko veće kojem predsedava sudija Dušan Milenković „zemuncima“ u ovom procesu sudi i za otmice Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića, za čije su otkupe naplatili dva, odnosno 3,5 miliona nemačkih maraka, kao i za iznudu oko 44.000 nemačkih maraka od Saše Pešića.

Glavni pretres u ovo ponovljenom procesu dosad je već nekoliko puta odlagan.