ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura – ukratko...

Kultura – ukratko...

„Sluga dvaju gospodara“ premijerno u „Buhi“

BEOGRAD - U okviru ciklusa „Komedija del arte“ u ponedeljak 22. oktobra, na Večernjoj sceni pozorišta „Boško Buha“ biće održana premijera predstave „Sluga dvaju gospodara“ Karla Goldonija, u režiji Katarine Petrović.

Čuvena Goldonijeva komedija iz 18. veka donosi priču o egzistencijalnoj, poslovnoj i ljubavnoj nesigurnosti. NJen bogat i uzbudljiv zaplet počinje kvarenjem jedne veridbe, a nastavlja se poslovnim pregovorima između tvrdice i žene preobučene u muškarca, kao i pokušajima večito gladnog sluge da istovremeno služi dvojicu gospodara. Svi akteri su rastrzani između primamljivog i ispravnog, između uloga koje igraju i potreba koje imaju. U vremenu neizvesnosti i nestabilnosti niko od njih nije siguran za vlastitu poziciju i za krajnji ishod...

Uloge tumače Branislav Zeremski (trgovac Pandolfo), Mila Manojlović (Rozaura), Predrag Panić (doktor Lombardi), Viktor Savić (Silvio, njegov sin), Katarina Marković (Beatriče), Miki Damjanović (Florindo, njen verenik), Aleksandar Goranić (gostioničar Tebaldo), Boba Latinović (Blandina, služavka), Marinko Madžgalj (sluga Trufaldino) i Rajko Jovičić (poslužitelj).

Scenografiju je osmislila Tanja Marčetić, kostime je kreirala Snežana Kovačević, a muziku je komponovao Darko Rundek. 

Uručenje nagrade „Bojan Stupica“ Slavenku Saletoviću

 BEOGRAD - Nagrada „Bojan Stupica“ za najbolju režiju biće ovogodišnjem laureatu Slavenku Saletoviću uručena u utorak 23. oktobra u 20.30 časova na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Saletović, 27. laureat ovog prestižnog priznanja, nagrađen je za predstavu „Ženidba“ Nikolaja Gogolja u konkurenciji 11 premijerno izvedenih komada u našim profesionalnim pozorištima u periodu od 1. aprila 2004. do 31. marta 2007. godine. „Ženidba“ je premijerno izvedena 5. novembra 2005. godine na sceni „Raša Plaović“.

Žiri je odluku doneo 28. jula ove godine, a radio je u sastavu: Srboljub Božinović - predsednik, Jovan Ristić, Bora Nenić, Milan Puzić i Miroslav Momčilović. 

Holivudski film o Kobejnu

LOS ANĐELES - Holivud priprema film o životu pevača i gitariste grupe „Nirvana“, Kurta Kobejna, a koproducent će biti njegova udovica Kortni Lav, navodi SEEcult. org.
Prema navodima holivudskih medija, projekat je još u fazi pisanja scenarija, a biće zasnovan na Kobejnovoj biografiji.
Poznati reditelj Gas Van Sant snimio je pre dve godine film „Last Days“ o Kobejnovim poslednjim danima, a proteklog leta premijerno je na Međunarodnom filmskom festivalu u Sijetlu prikazan i dokumentarni film „Kurt Cobain: About A Son“, u režiji Aj Sneka.

Taj film sadrži snimke iz gradova u državi Vašington, audio intervjue sa Kobejnom, novinara Mijkla Azerada za knjigu „Come As You Are: The Story Of Nirvana“, kao i originalnu muziku koju je komponovao lider sastava „Death Cab For Cutie“, Ben Gibard.