ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Krov nad glavom za siročiće

Proslavljeno 30 godina rada Doma za decu i omladinu u Kiseljaku

Krov nad glavom za siročiće

Kroz dom je prošlo 133 dece, njegov kapacitet je 40 mališana, a trenutno u njemu boravi 35 dece o kojima brine 11 radnika, od čega četiri vaspitača, dok su deca školskog uzrasta, od 5-18 godina

ZVORNIK - Dom za decu i omladinu u Kiseljaku kod Zvornika svečano je obeležio trideset godina rada susretom bivših stanara doma sa današnjim. Prema rečima direktora doma Vučića Drobnjaka, ova ustanova osnovana je 1977. godine odlukom Centra za socijalni rad Zvornik, čiji je direktor bio pokojni Velizar Ostojić. Osnovan je sa namerom da zbrinjava samo decu iz Zvornika i Malog Zvornika, a počeo je sa radom u vrlo oskudnim uslovima u zakupljenoj privatnoj kući, kojoj je posle dograđena trpezarija i tako je funkcionisao do 1986. godine.

Prvi radnici doma bili su vaspitač Dušan Jokić, defektolog, i njegova supruga Dragica, nastavnik, a nakon reorganizacije 1986. godine dom je postao samostalna radna organizacija i za prvog direktora imenovan je Jokić. Dom je tako funkcionisao do početka ratnih zbivanja 1992. godine, kada je direktor Jokić izmestio 26 dece u dom „Vera Blagojević“ u Banji Koviljači.

Zgradu je nakon toga koristila vojska i bila je devastirana, tako da je Vlada RS donela odluku da se obnovi, a rušenje stare zgrade i pravljenje nove na istim temeljima finansirali su Vlada i Crveni krst Belgije sa 550.000 KM. Za vršioca dužnosti direktora imenovan je Jovo Sandić, prva deca u novi dom došla su u februaru 2002. godine, a prvi stanari bile su tri sestre Simić iz Skočića, dva brata Kuhamac iz Foče i Radomir Avramović iz Zelinja, podsetio je Drobnjak.


NAJPOTREBNIJI NOVAC

U dom udaljen dvadesetak kilometara od Zvornika često dođu donacije, tako je slovenačka „Paloma“ obezbedila letovanje od sedam dana u Neumu za 22 dece i vaspitače, a UNICEF u saradnji sa „Mladinskom knjigom“ iz LJubljana donirao je uređaje vredne 5.000 evra. Direktor Drobnjak kaže da im je potrebno još četvoro balkonskih vrata i dva kontejnera za smeće.
- Svaka donacija je dobra, ali najviše nam treba novac jer treba platiti autobuske karte za pet srednjoškolaca, koje koštaju 200 maraka mesečno - ističe Drobnjak, dodajući da je uputio zahtev za pomoć i opštini Zvornik, ali da još nije dobio odgovor.

Kroz dom je prošlo 133 dece, njegov kapacitet je 40 mališana, a trenutno u njemu boravi 35 dece o kojima brine 11 radnika, od čega četiri vaspitača. Deca su školskog uzrasta od 5 do18 godina, međutim, internom odlukom dozvoljen im je boravak dok ne završe srednju školu, a sa navršenih 18 godina obezbeđuje im se polaganje vozačkog ispita, što su već iskoristili štićenici Sanjin i Radomir. Drobnjak priznaje da se deca ne mogu baš pohvaliti učenjem i da bi mogli biti bolji, a štićenici su mališani bez oba ili jednog roditelja, normalnih psihofizičkih sposobnosti iz 15 opština Republike Srpske.

Najveći problem je finansiranje ustanove, jer centri za socijalni rad koji šalju decu duguju oko 63.000 KM, dok Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite redovno finansira troškove grejanja, kao i tekuće i investiciono održavanje doma.

SEĆANJE NA DOMSKE DANE

Radovan Stevanović iz prve generacije smeštene u dom 1977. godine, prisećajući se uspomena na to vreme, kaže da su im bili super uslovi i da su bili veoma zadovoljni.
- Ne može se to porediti sa uslovima ovog novog doma, ali nama je bilo dobro, vaspitači su bili mladi, a mi nestašni, sećam se kad je nestao Pero Simanić i mi smo ga svi tražili i pronašli pod krevetom kako jede hleb - priča Stevanović. On je nakon deset godina boravka i završene
srednje škole otišao iz doma, zaposlio se u fabrici glinice „Birač“ u Zvorniku i zasnovao svoju porodicu, ali i sad rado dođe i evocira uspomene na detinjstvo provedeno u ovoj ustanovi.