ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Knjiga o Visokim Dečanima

Knjiga o Visokim Dečanima

Monasi Visokih Dečana priredili su i izdali knjigu „Manastir Visoki Dečani“.
Knjiga je džepnog formata, štampana na kvalitetnom papiru na 155 strana, u tiražu od 5.000 primeraka. Obiluje ilustracijama i fotografijama iz manastirske istorije, bogate umetničke riznice i svakodnevnog monaškog života ovog drevnog srpskog hrama koji je podigao kralj Stefan Dečanski 1327. godine.

Sadržaj knjige podeljen je na pet celina: „Istorija manastira“ (osnivanje, srpsko carstvo, despotovine, tursko osvajanje, ratovi, Jugoslavija...),“Manastirska zdanja“ (porta, trpezarija, konaci, isposnice), „Crkva Vaznesenja Hristovog“ (arhitektura, skulptura, živopis), „Dečanska riznica“ (ikone, knjige, dokumenta, predmeti) i „Život manastira“ (opštežiće, vojna zaštita, bogosluženje, svečanosti, poslušanja, ikonopis, duborez, manastirska ekonomija, vinogradarstvo, pčelarstvo, izgradnja manastira...)

Ova vredna knjiga, koja je objavljena s blagoslovom episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija, štampana je na srpskom, engleskom i italijanskom jeziku, a pripremaju se izdanja na ruskom, francuskom, nemačkom i grčkom jeziku.