ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Putovanja •
Početna > Putovanja > Jesen u Pragu

Evropske metropole popularne u vreme jesenjih sajmova i đačkih ekskurzija

Jesen u Pragu

Turističke agencije ovih dana nude povoljne aranžmane za većinu evropskih gradova. Tako, šestodnevni aranžman za Prag sa autobuskim prevozom i smeštajem u hotelu sa tri zvezdice košta od 139 do 149 evra, a u ponudi je već i doček Nove godine u Rimu, po ceni od 265 evra

Posete evropskim metropolama uvek postaju aktuelne tokom jesenjih dana, kada počinju seminari, sajmovi i đačke ekskurzije. Zato su se u ponudi turističkih agencija ovih dana našli povoljni aranžmani za poznate gradove Evrope, Rim, Beč, Pariz i Prag.

Kada se ovih dana turisti nađu u Rimu, pitanje je odakle krenuti sa razgledanjem i obilaskom. Možda je, ipak, najbolje da polazna tačka bude Koloseum, jedna od bezbroj monumentalnih građevina u Rimu. Amfiteatar je mogao da primi više od 50.000 gledalaca, koji su sa ovog mesta posmatrali borbe gladijatora. Ispred Koloseuma nalazi se Konstantinova trovratna kapija. Ako se odatle krene ka Pjaca Veneciji ulicom Sakra, prolazi se kroz ruševine Rimskog foruma, koji je u prošlosti bio centar društvenog života.

I danas se mogu videti ostaci bazilika, spomenika i hramova koji svedoče o bogatom političkom i duhovnom životu u doba antike. Na Pjaca Veneciji nalazi se spomenik Vitoriju Emanuelu Drugom i od tog mesta počinje jedna od dužih ulica u Rimu - Vija del korzo. Šetajući sporednim ulicama najbolje se može doživeti duh večnog grada. Tu su smešteni restorani sa tradicionalnom italijanskom kuhinjom, kafići u kojima se obavezno mora popiti espreso, jer se takav može popiti samo u Italiji.

Jedno od mesta koje osvaja lepotom, šarmom i opuštenom atmosferom je Španski trg sa svojim čuvenim stepenicama prepunim cveća koje vode do crkve Trinita dei Monti, odakle se pruža pogled na uži centar grada. Od Španskog trga nastavljaju se ulice sa radnjama najzvučnijih imena u svetu mode kao što su Armani, Dior, Eskada, Prada, Guči...

Sledeća tačka na kojoj bi se trebalo zaustaviti je Fontana di Trevi, najlepša barokna fontana u Rimu, izgrađena u 18. veku, po nalogu pape Klementa Dvanaestog. Iz fontane izranja bog mora Neptun sa kočijama koje vuku dva konja Tritona.

Jedan dan u Rimu treba izdvojiti i za posetu Vatikanu. Ne preporučuje se odlazak bez pratnje iskusnog vodiča, dobrog poznavaoca istorije umetnosti koji će turiste provesti kroz Vatikanski muzej, Rafelove i Borghijine sobe, Sikstinsku kapelu i Baziliku sv. Petra i vatikanske vrtove.

Neko vreme svakako treba izdvojiti za šoping, jer je Rim jedan od svetskih centara koji diktiraju modu.

Turistička agencija „Viva travel“ organizuje i doček Nove godine u Rimu po ceni od 265 evra . U ponudi su šestodnevni aranžmani sa autobuskim prevozom i smeštajem u hotelima sa 3 zvezdice.

U klasičnu turističku ponudu naših agencija za oktobar su svrstani aranžmani za Beč i Pariz. Čim se kroči na tlo „carskog grada“, kako još nazivaju Beč, barokna atmosfera srednjeg veka dočaraće svu lepotu carskog života moćne dinastije Habzburg. Zahvaljujući njima, austrijska prestonica je postala grad muzike, u kome su stvarali svi značajni kompozitori sveta, poput Mocarta, Bramsa, Betovena ili Štrausa...

Ne treba posebno naglašavati da je Pariz u ovo doba godine pun izazova raznih vrsta, pa i turističkih. Panoramsko razgledanje grada obično počinje obilaskom Luvra, Trijumfalne kapije, Jelisejskih polja. Grad romantike pruža i nezaboravna krstarenja Senom, sa čuvenom francuskom kuhinjom i vinima.

Poseban doživljaj za najmlađe je poseta Juro Dizniju, koji turiste uvodi u poseban svet avantura i budućnosti.

U ponudi turističke agencije „Viva travel“ je devetodnevni aranžman za Beč i Pariz, po ceni od 339 evra.

Među predlozima za putovanje ove jeseni našao se i Prag, jedan od centara evropske kulture, poznat pre svega po burnoj istoriji, koji su gradili još rimski imperatori, češki kraljevi, nemački i austrougarski carevi. Svako vreme ostavilo je traga. Pomešanost stilova, romantika, gotika, renesansa, barok, kubizam... učinile su Prag samo još privlačnijim i jedinstvenim arhitektonskim gradom, pa se s pravom može reći da je češka prestonica jedna od lepših u Evropi.

Osnovao ga je rimski imperator Karlo IV početkom 14. veka. Grad stotinu tornjeva, kako ga nazivaju, jedinstvena je kolekcija istorijskih spomenika. Svaki deo grada je posebna istorijska celina. Karlov most, starogradski trg Hradčani sa Praškim dvorcem, Zlatna ulica, katedrala Svetog Vida, astronomski sat, Vačlavske namesti, kuća Franca Kafke - samo su neke od znamenitosti koje treba videti u Pragu.

Beogradska agencija „Viva travel“ organizuje šestodnevno putovanje do „zlatnog grada“ po ceni od 139 do 149 evra za polaske 30. i 6. novembra. Naravno, tu su i organizovani izleti do Karlovih Vari, najpoznatije evropske banje, kao i Karlštajna, dvorca koji je izgrađen u 14. veku. U pitanju je rezidencija kralja Karla IV, koji je bio kolekcionar svetih relikvija i krunskih dragulja, a bogata kolekcija se i danas čuva u dvorskoj riznici.

Jevrejsku četvrt, koja se nalazi u blizini starogradskog trga, takođe treba videti. Na samom početku te četvrti nalazi se kuća u kojoj je rođen najpoznatiji češki pisac Franc Kafka.

O Pragu se nikada ne može sve ispričati, nešto ostaje i da se vidi. U jesen ili zimu, svejedno je, Prag je, kažu, uvek drugačiji i neponovljiv.