ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Imamo odgovor za pokušaj ukidanja Rezolucije 1244

U Beču se održava treća runda direktnih pregovora o statusu Kosmeta

Imamo odgovor za pokušaj ukidanja Rezolucije 1244

Tačku o punom povlačenju Beograda pisali zapadni članovi „trojke“. Kosmet nikako ne može ostati u Srbiji, ako se ona vojno i administrativno potpuno povuče - ukazuju pravnici

BEOGRAD - Kosovski proces nastavlja se ubrzanim tempom i danas, na trećoj rundi direktnih pregovora delegacije Srbije i privremenih pokrajinskih vlasti Kosmeta, koje se u Beču prvo odvojeno sastaju sa „trojkom“, a potom i zajednički dublje razmatraju 14 pitanja koje su prošle nedelje predložili posrednici. Mediji su već objavili da pojedine „tačke“ isključuju svako dalje vojno i administrativno prisustvo Srbije u južnoj pokrajini, a ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić poručio je uoči puta da je Državni tim za danas spremio „adekvatan odgovor“ na pomenutu ponudu.

Konačno ozbiljni pregovori

Stručnjaci za pravo upozorili su juče da Kosovo nikako ne bi moglo da ostane u Srbiji ako bi država pristala da se i potpuno udalji sa Kosmeta, ali su istovremeno insistirali na tome da je predlog „trojke“ u stvari ideja evro - američkog dela i da je samo predlog, ali ne i ultimatum. Među političkim analitičarima, međutim, ima i mišljenja da svako angažovanje „trojke“ na izradi različitih ponuda, aktivniji i konkretniji pregovori dve strane, česti susreti i ubrzanje procesa, ipak ukazuju da se radi o ozbiljnijim pregovorima - s tim da je neprihvatljivo ukidanje državnog prisustva u Pokrajini.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić preneo je juče stav naše delegacije da se u Beču nastavlja runda iz Brisela, odnosno da će Beograd produžiti sa objašnjavanjem predloga o suštinskoj autonomiji.

- Ulazimo sve dublje i dublje u suštinu našeg plana. Bićemo spremni da odgovaramo na pitanja kosovskih Albanaca. Očekujemo da će runda trajati ceo dan, razgovaramo sve duže, razgovaramo sve supstancijalnije. Nadam se da ćemo napraviti još jedan korak koji će nas odvesti bliže kompromisnom rešenju za budući status Kosmeta - rekao je Jeremić.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović istakao je za naš list da je sada sigurno da se proces utvrđivanja statusa ubrzava i da izlaženje posrednika sa pomenutim idejama treba da posluži da se preciziraju tačke neslaganja.

- To što se proces ubrzava ima i dobre i loše strane. Pozitivno je što se za razliku od Ahtisarijevog perioda, pregovarači sada sreću i razgovaraju češće, tako da bar po dinamici, ovo više liči na pregovarački proces. Nije dobro što SAD i Albanci misle da je 10. decembra kraj. Međutim, ako bude kako smatraju Srbija i Rusi, da je kod tog datuma podvučena samo privremena crta, onda je ovaj tempo ohrabrujući. I kada se govori o predlogu 14 tema, mora se imati u vidu da je to pre svega delo evropskog člana uz saglasnost SAD i da nije u formi „uzmi ili ostavi“ - rekao je Vukadinović.

Državni tim bi prema njegovoj oceni, ipak, morao da odmah reaguje na pominjanje fizičkog ukidanja Srbije na Kosmetu.

Put za pravi kompromis

- Iako je to samo predlog za razgovor, jasno je da formulacija prema kojoj država nema fizičko i administrativno prisustvo na Kosmetu, uopšte nije prihvatljiva za nas. Ako se govori samo o tome da srpska vojska neće biti raspoređena u toj pokrajini, Srbija je već prihvatila da se Kosmet demilitarizuje. Ali, jedno je demilitarizacija i autonomija, a sasvim drugo puno isključivanje države - istakao je Vukadinović, dodajući da teške odredbe koje provociraju obe strane predstavljaju deo „traganja za formulacijom na kojoj će biti put za pravi kompromis“.

Pravni krugovi bliski našim pregovaračima ukazuju, međutim, da predlozi kao što je sporni ukazuju da bi cilj pregovora mogao da bude ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Oni podsećaju da je sadašnje „stanje na terenu“ takvo da zvanični Beograd još uvek deluje na Kosmetu, istina u redukovanom kapacitetu.

- Odredbe koje se pominju u spisku 14 tema projektuju sasvim drugačije stanje od onoga koje danas postoji, i to na štetu Srbije. Sada nad jednim delom Pokrajine imamo međunarodnu upravu, dok u severnom delu, tamo gde je skoncentrisan srpski živalj i po enklavama postoji administrativno prisustvo državnih organa. Ako se ide ka ukidanju Rezolucije 1244, očigledno da smo u nepovoljnoj situaciji. Kosovo ne može ni na koji način da bude deo Srbije, ako ona pristane da se u svakom pogledu povuče sa te teritorije - ukazuju naši izvori koji zbog osetljivosti pitanja ne žele da govore pod imenom.

Inače, beogradsku delegaciju, koja je na ministarskom nivou, predvode ministri Jeremić i Samardžić, a kosmetske Albance privremeni predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Agim Čeku.