ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija – ukratko...

Ekonomija – ukratko...

Časopis Juromani nagradio Dinkića

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić sinoć je u Vašingtonu proglašen za „ministra finansija godine u svetu“ za 2006. godinu, saopštilo je resorno ministarstvo, a prenosi Beta. Prema saopštenju, Dinkić je prvi srpski ministar dobitnik ove ugledne nagrade, koju tradicionalno dodeljuje časopis Juromani. Kako se navodi u obrazloženju dodele tog priznanja, Dinkić je uspeo da stabilizuje dinar, obnovi bankarski sistem i zatečeni manjak u državnoj kasi pretvori u budžetski suficit u 2005. i 2006. godini, smanji državni dug i učini da Srbija postane jedna od najmanje zaduženih zemalja u Evropi.

Forcan: „Delti“ fali podrška države

BEOGRAD - Kompanija „Delta“ planira izlazak na Londonsku berzu u naredne dve godine, najavila je potpredsednica tog holdinga Milka Forcan, a prenosi Beta. Gostujući na televiziji „Avala“, ona je rekla da je angažovanje tima domaćih i stranih advokata deo priprema za izlazak na berzu kako bi se kompanija zaštitila od lažnih informacija koje mogu da utiču na finansijsku vrednost Delte. „Delta se sprema za izlazak na Londonsku berzu. Vrlo je realno da se u naredne dve godine to realizuje“, naglasila je Forcanova, koja je ocenila da „Delta“ nema „dovoljnu podršku vrha države i nadležnih ministarstava za širenje poslovanja u regionu“.

„Delta je spremna da uđe na tržište Makedonije i čeka znak dobre volje iz te države“, rekla je ona ponovo odbacujući tvrdnje o nuđenju mita bivšim makedonskim vlastima za kupovinu zemljišta u blizini Skoplja. Forcanova je najavila da bi u naredne dve godine, zbog lakšeg regionalnog širenja, mogli da ponude od 10 do 15 odsto udela u kapitalu kompanije za nekretnine stranom investicionom fondu ili banci. Ona je odbacila, kako je istakla, „neosnovane tvrdnje“ da „Delta“ ima monopolski položaj u maloprodaji u Srbiji. „Tačno je da udeo u Beogradu iznosi od 30 do 33 odsto, ali to je ispod 40 odsto propisanih zakonom“, ocenila je Forcanova, koja je demantovala i glasine o teškoj bolesti i smrti vlasnika „Delte“ Miroslava Miškovića, nazvavši ih „psihološkim pritiskom radi destabilizacije kompanije“.

SLOVENIJA

Nesigurnost oko Telekoma

Trgovanje se na LJubljanskoj berzi nakon negativne korekcije krajem prošle nedelje vratilo na više nivoe, dok je za veći rast cena nedostajalo inicijative. Tako da su cene važnijih akcija zbog jačeg prodajnog pritiska završile u crvenom području. Slovenački berzanski indeks SBI20 ostvario je pad od 3,5 odsto.
Investitori nisu našli posebnu inspiraciju na LJubljanskoj berzi, pa se njihova pažnja preusmerila na tržišta u regiji. Iz monotonog i pasivnog raspoloženja ulagače nije uspela da razbudi ni informacija o potencijalnim kupcima Telekoma. Pisana ponuda međunarodnih kompanija koje su u ponedeljak predale neobavezujuće ponude za preuzimanje skoro polovine svih izdatih akcija Telekoma, daje veru da će se među njima voditi borba, koja bi se mogla odraziti u višoj prodajnoj ceni. Uprkos tome, na berzi je moguće čuti i dosta negativnih predviđanja u vezi sa Telekomom. Po nekim informacijama, moguća ponuđena cena za akcije ovog preduzeća je između 350 i 450 evra po akciji, što je, uprkos velikom rasponu cene, za investitore značajan podatak. Te su informacije još uvek pretpostavke zbog čega investitori sa sigurnošću ne mogu da procene na kojem cenovnom nivou će se odigrati preuzimanje. Uticaj nesigurnosti na trgovanje je očigledan, tako da je cena akcije Telekoma pri objavi potencijalnih partnera počela da se spušta ispod nivoa od 400 evra. Konačna prodajna cena Telekoma uticaće na trgovanje ostalim akcijama na LJubljanskoj berzi. Akcije „Krke“, s kojima se tradicionalno ostvaruju najveći dnevni prometi, doživele su blagi pad. Isto tako, spustila se cena i akcija „Gorenja“, Luke Koper i „Merkatora“. Ništa prijatnije na akcije nije uticalo ni preuzimanje „Istrabenca“ od strane „Petrola“.

Aktivnosti investitora, koje su u prošlosti pozitivno uticale na cene akcija oba preduzeća, u poslednjem trenutku su izostale. Isto tako, sa svakim danom smanjuje se mogućnost objave konkurentske ponude za preuzimanje „Istrabenca“ po višoj ceni.