ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Srbija •
Početna > Srbija > Eko-bomba preti retkim pticama

Ornitolozi se protive gradnji brodogradilišta kod Carske bare

Eko-bomba preti retkim pticama

Članovi pet udruženja strahuju da će buka i zagađenje biti pogubni po ptice. Opštinari tvrde da „Bomeks grupa“ nema potrebne dozvole, ali u ovom preduzeću to poriču i nastavljaju gradnju

ZRENJANIN - Ekološka udruženja iz Zrenjanina, Perleza, Tomaševca i Elemira pobunila su se zbog gradnje brodogradilišta „Bomeks 4M“ u blizini Carske bare. Ekolozi navode da je 18. oktobra istekao rok za dostavljanje primedbi na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta brodogradilišta, na koju su stavljene brojne primedbe. Zaštitinici prirode, naime, smatraju da će buka i osvetljenje brodogradilišta dovesti do dezorijentacije ptica selica, kao i do raseljavanja pojedinih vrsta, ali upozoravaju i na zagađenje vode, vazduha i zemljišta. Sve to će predstavljati pravu ekološku bombu na samoj granici Carske bare, koja je zaštićena međunarodnim i nacionalnim propisima.

- Neshvatljivo je da se takav objekat gradi na 100 metara od granice rezervata - ističu članovi eko-udruženja i podsećaju da je izgradnja brodogradilišta početa bez neophodnih dozvola i da, uprkos zabrani građevinske inspekcije, nije obustavljena.

Ekolozi apeluju na komisiju da uzme u obzir primedbe i Studiju negativno oceni.

- Nećemo odustati od zaštite Carske bare. Pokrenućemo peticiju, pisati nacionalnim i međunarodnim institucijama... - poručuju članovi eko-udruženja.

Inače, početak gradnje brodogradilišta na putu Zrenjanin-Beograd izazvao je revolt Zrenjaninaca, ali i ornitologa, arheologa i vlasnika obližnjih vikendica. Odmah po potpisivanju Ugovora o gradnji sa čelnicima Zrenjanina započeti su radovi, ali je iz opštinskog Odelenja za poslove urbanizma upućeno rešenje o obustavi istih, jer su početi bez neophodnih dozvola. To je utvrdila i građevinska inspekcija, koja je o ovome izvestila nadležne.

Nikola Halas, načelnik Odelenja za urbanizam, rekao je tada da „Bomeks grupa“ ima samo dozvole za „navoz, zemljane radove, betoniranje obale i pobijanje šipova“, ali ne i za gradnju. Osim toga, rekao je, plan detaljne regulacije tek treba da se uputi na javnu raspravu, pa bi izdavanje dozvole za gradnju moglo da potraje oko dva meseca. Ovih dana, dva meseca kasnije, Halas kaže da „Bomeksu“ još nisu izdate potrebne dozvole.

U „Bomeksu“, međutim, nismo uspeli da proverimo ove navode, jer u ovom preduzeću nisu hteli da o tome pričaju. Kad je počela gradnja Milenko Lepović, direktor „Bomeks grupe“, demantovao je navode opštinara i ekologa i izjavio da su pribavljene sve dozvole. On je tada rekao da su neosnovane i tvrdnje ekologa o ugrožavanju eko-sistema Carska bara, jer je „Bomeks“, iako brodogradilište i nije u nezaštićenoj zoni, kupio specijalnu mašinu za sečenje lima sa filterima za 95.000 evra.