ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dokapitalizacija „Sojaproteina“

Beogradska berza i dalje u padu, ugrožene i akcije banaka

Dokapitalizacija „Sojaproteina“

Protekle nedelje pala vrednost deonica „Simpa“, Agrobanke, „Tigra“, AIK banke, Komercijalne banke, „Sojaproteina“ i „Medele“. „Minakva“ u porastu

BEOGRAD - Tek što se učinilo da je na tržištu akcija otpočeo oporavak, situacija se okrenula, pa su oba indeksa Beogradske berze gubila na vrednosti tokom protekle nedelje. Cena „Simpovih“ akcija probila je granicu od 3.000 dinara, cena akcija Agrobanke nastavila pad, a vrednost „Tigrovih“ deonica posle laganog oporavka definitivno nastavlja da se kreće u silaznom trendu. Nizbrdo su protekle nedelje krenule i akcije AIK banke i Komercijalne banke.

„Sojaprotein“ je i zvanično najavio novu emisiju akcija, putem koje će se prikupiti kapital za finansiranje fabrike izolata, ali čini se da tržište na to, kao i na najave izlaska na A listing berze, više uopšte ne reaguje, jer su to odavno poznate informacije, zbog čega cena akcija ove firme već četrnaest dana za redom beleži pad. Trenutna vrednost jedne akcije „Sojeproteina“ iznosi 21.250 dinara, što je za skoro pet procenata niže nego pre dve nedelje.

Cena akcija „Medele“ kretala se dosta zanimljivo proteklih dana. Nakon što je pre dve nedelje skočila za gotovo 100 odsto, protekle nedelje je pala za 40 odsto, a novi vlasnici ove konditorske firme u istom razdoblju postali su Predrag Ranković i Jovica Stefanović, i to putem kupovine akcija na berzi, tako da nije teško objasniti otkuda tolika volatilnost cene u proteklom periodu.

Kompanija za proizvodnju mineralne vode i osvežavajućih bezalkoholnih pića „BB Minakva“ počela je da svoju gaziranu vodu plasira na rumunsko tržište, dok će asortiman svojih proizvoda u Makedoniji dopuniti negaziranom vodom „Lajf“ u novoj ambalaži. Kompanija ima u planu da intenzivira izvoz, jer je nedavno dobila potvrdu poznate mađarske laboratorije „Vizkutato Vizkemia“ iz Budimpešte da je njena mineralna voda jedina u Evropi koja poseduje prirodno rastvoren jod. Cena akcija „BB Minakve“ i dalje je u uzlaznom trendu i dostigla je vrednost od 47.000 dinara po akciji.

„Zorka Farma“ je objavila da je u prvih šest meseci ove godine ostvarila oko jednu milijardu dinara prihoda i da je ciljni iznos za kraj godine blizu dve milijarde, što je niži nivo od ostvarenog u protekloj godini. Vrednost „Zorkinih“ akcija bila je protekle nedelje stabilna na 2.000 dinara.