ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Dali smo veliki doprinos antifašizmu

Borci NOB-a ogorčeni zbog potiskivanja tekovina narodne revolucije

Dali smo veliki doprinos antifašizmu

BEOGRAD - Stručna javnost Srbije podeljena je oko toga treba li veličati neke datume i događaje iz perioda Drugog svetskog rata, a preživeli borci i borci za istinu ogorčeni su zbog zaborava „svetlih tradicija antifašističke borbe“ koja nas je dovela na vrata velike zajednice evropskih zemalja.

Sve manje je građana u našoj zemlji kojima nešto znače datumi i nazivi, poput 20. oktobar, 27. mart, AVNOJ, Narodni front, spomen-park u Šumaricama...

General u penziji Stevan Mirković smatra, međutim, da su propali pokušaji građanske klase i građanskih partija da umanje ocene događaja NOB-a, 1941-1945. godine, „date u posleratnoj jugoslovenskoj i srpskoj istoriografiji“. Mirković je u izjavi Tanjugu istakao da se od 1991. godine na najgrublji način pokušava umanjiti ugled Josipa Broza Tita, Komunističke partije i Narodnooslobodilačke vojske, kao i da se isto čini sa istorijom posleratne obnove i izgradnje zemlje.

Potpredsednik Republičkog odbora SUBNOR-a LJubivoje Zečević podseća da je, uprkos pokušajima pisanja nove istorije, naša zemlja u Evropi i svetu poznata po svom doprinosu pobedi nad fašizmom, a činjenice o tome čuvaju se, kaže, u brojnim domaćim i svetskim arhivima.

Najflagrantnije zaobilaženje istorijskih činjenica Zečević vidi u donošenju zakona o izjednačavanju boraca antifašističkog pokreta sa četnicima.

Komentari

Antifasizam je danas svetski simbol za definisanje moralnog i politickog stanja i ugleda jedne zemlje, i u nedostatku boljih simbola (a narocito posle pada komunizma), trajace veoma dugo. U Srbiji, kao sto se danas niko ne igra sa "istinom" o herojima Kosovskog mita, bez obzira na istorijske cinjenice o njihovim vrednostima, tako se ne bi trebalo igrati ni sa antifasistickim mitom u Srbiji. Cak i Italijani snimaju filmove u kojima se se borili protiv nacizma. A to rade i drugi Hitlerovi saveznici. Ne prodje dan a da se na nekom kanalu americke televizje ne ozivljava borba protiv nacizma i fasizma i slavi pobeda. Ovi simboli su toliko jaki da na Zapadu ne treba mnogo price u medijima da se nekoj zemlji prilepe naci-simboli i da se ta zemlja bombarduje uz ovaciju javnog mnjenja. Srbija vec ima iskustvo sa tim, ali kao da nastavlja da prkosi celom svetu, da negira vrednosti antinacistickih simbola, i da koketira sa nacistickim simbolima. Demokratija na Zapadu ne dozvoljava ovakve igre.

Antifasisti su dali doprinos u stvaranju Hrvatske Drzave. To im je jedina tekovina. Nazalost. Parizani su bili neuctiva i maloumna grla koje je zagorac vodao kao je hteo. Pitanje za licke i kordunaske partizane? Sto ne smete bar u posetu u Liku i Kordun? Borili ste se za nju i propagirali bratstvo i jedinstvo koje nam je doslo glave.
Da ste svi isli u cetnike nebi nam se desilo ono stonam se desilo. Vasa borba je bila da osigurate vlast Brozu, Bakaricu i ostalim krvavim vatikancima nebili jadnim krajsikim srbima kasnije bila stavljena omca oko vrata. Eto to je vas antifasizam. Maloumnici matori.

Veliki pozdrav Dragoslavu Prici i pohvala što je rekao istinu. Ta istina je najbolnija za Srpski narod stvarao je Jugoslaviju umesto Srbiju u granicama gde su Srbi bili u većini . Tako su Srbi stvarno stvorili Hrvatsku u ratu protiv nemaca , a onda ih Hrvatska za nagradu uz podršku Nemačke i Vatikana proterala. Zdušno su se ti Srbi komunisti dodvoravali Hrvatima i cinkali svoje susede Srbe ali im ni to nije pomoglo morali su sa istim Srbima koje su izdavali ogovarali i mrzili bežati u majčicu Srbiju. Antifašisti na čelu sa Brozom podelili su i Srbiju i dali prevelika prava Albancima dok nikakova autonomija nije data Srbima u Hrvatskoj . Naseli su na konstitutivni narod što je Tuđman ukinuo. Kako to da se ne ukine konstitutivnost Hrvatima u BiH po Tuđmanovom ključu pa da budu manjina ?
Antifašisti su stvorili i Crnu Goru i Makedoniju koje su se sada fino odelile od Srbije. Da ne govorimo koliko su Antifašisti pobili svojih Srba optužujući ih da su Četnici . Puno Srba koji to nisu bili ubijeni su pod tim montiranim optužbama.Da ne govorimo kako je bilo pametno da Srpski mladići ginu za Sloveniju . Uglavnom napravili su najviše zla Srpskom narodu koji je jedini ostao bez države u krajevima gde je u većini.