ponedeljak 22. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Bukvar može da sačeka još jednu godinu

Roditelji sve češće odlažu polazak svojih mališana u prvi razred osnovne škole

Bukvar može da sačeka još jednu godinu

SUBOTICA - Deca koja su stasala za polazak u prvi razred, čak 122 njih u ovom gradu na severu Srbije, odložila su školsku obavezu za sledeću godinu, uglavnom na zahtev svojih roditelja.

Samo 20 dece će, i pored toga što imaju dovoljno godina, u prvi razred poći sledeće godine na predlog stručnog tima, zbog izvesnih smetnji, a za sve ostale roditelji smatraju „da nisu zreli, da bi bilo lepo da se igraju još jednu godinu ili su sami procenili da njihovi mališani ne mogu da odgovore na postavljene zahteve...“

Predškolska ustanova „Naša radost“ u saradnji sa opštinom, Razvojnim savetovalištem i Osnovnom školom „Sonja Marinković“ organizovala je i zbog toga okrugli sto posvećen pripremnim programima za školu i značajnom broju odlaganja polaska u prvi razred.

- Ove školske godine za polazak u školu obavezna su deca rođena od 1. marta 2000. do 28. aprila 2001. godine. A prevremeni upis bio je moguć za decu koja su rođena od 1. marta 2001. do 31. avgusta. Od 122 dece kojima je odloženo školovanje, čak 90 je rođeno u januaru ili februaru 2001. godine - rekla je dr Mira Malagurski iz Komisije za procenu psihofizičke spremnosti deteta, iznoseći podatak da se odlaganje školovanja najviše traži za decu koja bi u svojim odeljenjima bila najmlađa.

Stručnjaci koji rade sa decom su na skupu izneli i stav da je do povećanog broja zahteva za odlaganje polaska u školu došlo nakon što je snižena dobna granica za obavezni upis u osnovnu školu, a tu promenu nije pratila i odgovarajuća reforma škole.