subota 22. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Republika srpska – ukratko...

Republika srpska – ukratko...

Kasting za statiste

BANJALUKA - Kasting za oko 500 statista u filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“ biće održan u nedelju, 23. septembra, u 10 časova u multipleksu „Kozara“ u Banjaluci, potvrdio je Srni direktor „Oskar filma“ Vlado LJevar. „Oskar film“, koproducent filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“, poziva sve mladiće koji su se prijavili za statiste srpskih i austrijskih vojnika da se jave na kasting. LJevar je istakao da će svi statisti biti angažovani u snimanju Cerske bitke na lokaciji rudnika Omarska kod Prijedora, gde će u ponedeljak, 24. septembra biti i ekipa „Svetog Georgija“. Prema njegovim rečima, snimanje bi trebalo da počne 27. septembra. LJevar je naveo da je scenografija za snimanje Cerske bitke završena u rudniku železne rude u Omarskoj, a da je njena izgradnja koštala 450.000 evra.

„Postavljanje scenografije na odlagalištu jalovine na kopu Jezero počelo je pre dva meseca, a u Omarskoj je izgrađen front sa pozicijama srpske i austrijske strane i ničijom zemljom, odnosno linijom razgraničenja“, objasnio je LJevar. On je otkrio i da će na ovoj lokaciji biti snimana završnica filma u kojoj će svi glavni likovi poginuti. Film „Sveti Georgije ubiva aždahu“ prvi je zajednički film Republike Srpske i Srbije i prvi film za koji Srpska izdvaja novac.

Krivična prijava protiv načelnika

TREBINJE - Trebinjska policija dostavila je Okružnom tužilaštvu izveštaj protiv V. B. (49) i M. T. (45) iz LJubinja zbog osnovane sumnje da su počinili krivična dela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja u privredi, saopšteno je iz CJB Trebinje, a prenosi Srna.
U saopštenju se navodi da postoje osnovi sumnje da je V. B, u svojstvu načelnika opštine LJubinje, doneo zaključak kojim je delimično preinačio saglasnost Izvršnog odbora opštine o prodaji i prenosa prava nekretnina preduzeća „Veletrgovina“, a prema kome bi sredstva od prodaje tog preduzeća bila uplaćena Fondu za razvoj opštine LJubinje, umesto na račun „Veletrgovine“. Ovaj zaključak je onemogućio da se sredstvima dobijenim od prodaje nekretnina podmiri dug po javnim prihodima, poveriocima i zaposlenim radnicima u „Veletrgovini“. U saopštenju se navodi i da je M. T. 2001. godine sklopila ugovor sa licem iz Sarajeva za prodaju jedne nekretnine „Veletrgovine“, čija je vrednost procenjena na 90.000 KM, nakon čega je kupac uredno uplatio sredstva na račun opštinskog Fonda, čime je preduzeće „Veletrgovina“ oštećeno za oko 89.000 KM. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o aktuelnom načelniku opštine LJubinje Vesku Budimčiću, te najverovatnije Mirni Turanjanin iz ljubinjskog preduzeća „Veletrgovina“.

Otvaranje graničnog prelaza Šamac

BANJALUKA - Novoizgrađeni granični prelaz Šamac u ponedeljak, 24. septembra, zvanično će otvoriti predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas i direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, najavljeno je iz UIO BiH, a prenosi Srna. Za prelaz u Šamcu EU donirala je 3,8 miliona evra. U prvoj fazi izgradnje savremenih graničnih prelaza u promet su ranije pušteni granični prelazi Orašje, Izačić, Rača, Karakaj, Hukića brdo - Maljevac, Gradina - Jasenovac i Kamensko.Svečanost otvaranja graničnog prelaza u Šamcu najavljena je za 24. septembar u 12 časova.

Od 1. oktobra vekna hleba 1,20 maraka

BIJELJINA - Pekari regije Bijeljina podići će od 1. oktobra cenu hleba za oko 33 odsto, što znači da će vekna hleba od 600 grama od brašna tip 500 koštati 1,20 KM, a vekna hleba od brašna tip 850 - 1,10 KM, odlučeno je na jučerašnjem sastanku pekara ove regije. Predsednik Odbora pekara regije Bijeljina NJegoslav Zagorac najavio je da će pekari uručiti zahtev načelniku opštine i načelniku Odeljenja za privredu koji treba da odobre poskupljenje. On je rekao da je kalkulacija precizno urađena i smatra da je njihov zahtev ekonomski apsolutno opravdan. „Ukoliko se opštinski organi ne saglase sa zahtevom odbora i ne pronađu adekvatno rešenje, hleb će od 1. oktobra sigurno poskupeti“, rekao je Zagorac. Prema njegovim rečima, pekari Gradiške i Prijedora dobili su od svojih opština odobrenje za poskupljenje hleba i tamo je već cena jedne vekne 1,10 KM. Jučerašnjem sastanku prisustvovalo je pedesetak pekara sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara.

Zvorničani dali podršku grbu i himni

ZVORNIK - Omladina Srpske demokratske stranke Zvornik prikupila je oko 2.500 potpisa za očuvanje himne i grba Republike Srpske. Akcija je počela u sredu, a na štandu pred spomenikom poginulim borcima, prikupljanje potpisa završiće se u subotu, dok će se te aktivnosti nastaviti u mesnim zajednicama Ekonomija, Branjevo, Ulice, Oraovac i Petkovci. Očekuje se da će ostanak srpskih simbola svojim potpisima podržati oko 7.000 Zvorničana. SDS ovom akcijom želi da izvrši pritisak na Ustavni sud da poništi prvobitnu odluku i vrati u upotrebu simbole Republike Srpske.

S. P. (Sina)

KK „Varda“ obeležava 35 godina postojanja

VIŠEGRAD - U sportskoj dvorani u Višegradu preksinoć je otvoren Treći memorijalni turnir „Rade Stanimirović“, koji se organizuje kao uspomena na tragično preminulog košarkaša „Varde“, javlja Srna.
Turnir je otvorio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić, koji je domaćinu čestitao i jubilej - 35 godina postojanja i uspešnog rada košarkaškog kluba „Varda“. Košarkaše klubova „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva, „Leotar“ iz Trebinja, „Igokea - Partizan“ iz Laktaša i „Hemofarm“ iz Vršca pozdravio je i direktor koncerna „Hemofarm“ Miodrag Babić.

Ključne reči: