petak 22. februar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Vidimo se u Prištini, Kosovo nam niko neće uzeti

Deset hiljada studenata srpskih univerziteta poručilo međunarodnoj zajednici

Vidimo se u Prištini, Kosovo nam niko neće uzeti

Oko 10.000 studenata srpskih univerziteta krenuli su u protestnu šetnju sa platoa ispred Filozofskog fakulteta i priključili se velikom protestu „Kosovo je Srbija“ ispred Doma Narodne skupštine.

Posle pevanja nacionalne himne „Bože pravde“, pod transparentom „Kosovo je Srbija- Srbija je svet“, kolonu su poveli studenti Univerziteta u Prištini. Pojedini su nosili šajkače i zastave Srbije, Vizantijskog carstva, ali i Španije, Južnoafričke Republike i Brazila, zemalja koje su Srbiju podržale u borbi za očuvanje države. Zastave Dinarske divizije bile su na čelu kolone.

Ulicama Beograda kolona studenta je bila pozdravljana aplauzom okupljenih građana, a sa megafona su se razlegale stare srpske kosovske narodne pesme. Među transparentima vidno je bio istaknut i onaj sa porukom „Vidimo se u Prištini“, po uzoru na poznati slogan jevrejskog naroda „Vidimo se u Jerusalimu“.

Među studentima je bilo sportskih navijača, srednjoškolaca, profesora, ali i pripadnika raznih patriotskih organizacija, poput Obraza koji nisu iskakali svojim porukama iz opšte atmosfere.

- Idemo da pokažemo svetu da je Kosovo deo Srbije i da se nećemo pomiriti sa tim da nam ga neko oduzme. Moramo da pružimo podršku našem narodu na Kosovu, kojem je sada najteže - rekao jedan od demonstranata sa crnogorskom narodnom kapom i zastavom Dinarske divizije.