petak 22. februar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Deklaracija po uzoru na Povelju o nezavisnosti Amerike

Deklaracija po uzoru na Povelju o nezavisnosti Amerike

Deklaraciju o nezavisnosti Kosova, koja je pročita i potpisana u nedelju u parlamentu Kosova, napisana je samo u jednom primerku i to krasnopisom. Kako Glas saznaje, deklaraciju je napisao poznati prištinski slikar Nimani Šućri i to po ličnoj naredbi Hašima Tačija, kosovskog premijera.
Tači je, kako je rečeno Glasu, jednostavno, četiri dana pre proglašenja nezavisnosti, banuo kod Šućrija i rekao da do nedelje, 17. februara, deklaracija mora biti napisana. Šućrija je od Tačija dobio smernice šta tačno deklaracija treba da sadrži, kao i upozorenje da o novom zadatku ne sme da priča nikome. Radi sigurnosti, Šućriju je bio sve vreme, dok je deklaracija pisana, izolovan, i pod strogim obezbeđenjem.

Deklaracija je u kosovski parlament uneta neposredno pred početak skupštine, a odmah posle čitanja i potpisivanja sklonjena je u sef tajne policijske službe, koju danonoćno čuvaju njihovi specijalci.

Šta piše u deklaraciji znao je samo Hašim Tači. Tako da su predsednik Kosova i predsednik parlamenta prvi put deklaraciju „čuli“ i „čitali“ na samoj sednici.

Kako je Glasu rečeno, za pisanje je upotrebljen i poseban papir, koji u sebi ima utisnut vodeni žig dvoglavog orla, simbola sa albanske zastave, a pisana je po uzoru na Povelju o nezavisnosti Amerike.