utorak 22. januar 2008.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > U „Moskvi“ spavali Sartr, Arafat, Nikson, Gandi, Hičkok, Kirk Daglas, De Niro...

Najpoznatiji beogradski hotel juče obeležio vek postojanja

U „Moskvi“ spavali Sartr, Arafat, Nikson, Gandi, Hičkok, Kirk Daglas, De Niro...

Hotel „Moskva“, jedan od najpoznatijih beogradskih hotela, „napunio“ je 100 godina. U vreme kada je počela njegova gradnja na Terazijama, daleke 1906. godine, po nacrtu arhitekte Jovana Ilikića, Beograd je bio varoš s malim kućama. Kada je gradnja završena dve godine kasnije, gosti na otvaranju čiji je domaćin bio kralj Petar Prvi Karađorđević bili su viđeniji ljudi tog vremena i predstavnici carske Rusije. Hotel je podignut na mestu nekadašnje kafane „Velika Srbija“.

U proteklih vek postojanja „Moskva“ je ugostila 36 miliona gostiju iz sveta, dok ih je oko četiri miliona prenoćilo u nekoj od luksuznih soba. „Moskva“ danas raspolaže rezidencijalnim i klasičnim apartmanima, jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

Među onima koji su rado svraćali u ovaj hotel bili su kralj Aleksandar Karađorđević, veliki srpski državnik Nikola Pašić, vojvoda i vojskovođa Živojin Mišić, pisci Ivo Andrić, Stevan Sremac, pesnik Jovan Dučić. Gosti su bili i filozof Žan Pol Sartr, režiseri Miloš Forman. Alfred Hičkok, Orson Vels, šansonjer Iv Montan, džez pevač Rej Čarls, glumci Robert de Niro, Kirk Daglas, političari Jaser Arafat, Radživ Gandi, Ričard Nikson i drugi.
Osobenost „Moskve“ je orkestar koji već decenijama svira isključivo klasičnu muziku. Ta tradicija ostala je do današnjih dana.

Komentari

Gost hotela "Moskva" je bio i Lav Trocki - boravio je u Beogradu kao dopisnik ruskih novina (za razliku od kasnijih vremena, u carskoj Rusiji politički emigrant je mogao da bude izveštač domaćih štampanih medija). Jedino se ne se sećam, da li je boravio u Beogradu 1912. godine (Prvi Balkanski rat) ili 1914. godine (početak Prvog svetskog rata).

Ilija Vukelić, Beograd