utorak 22. januar 2008.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Srbija prva u Evropi po broju obolelih

Obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Srbija prva u Evropi po broju obolelih

BEOGRAD - Svake godine u Srbiji od raka grliće materice oboli 1.400, a umre oko 500 žena. Prema stopi obolevanja od ove vrste karcinoma, naša zemlja se nalazi na prvom mestu u Evropi. Ovi alarmantni podaci saopšteni su na juče održanoj konferenciji za štampu, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materica.
- Svakoga dana u našoj zemlji od te bolesti oboli četiri, a umre jedna žena. Ti više nego alarmantni podaci podstakli su Ministarstvo zdravlja da pokrene nacionalni program za prevenciju karcinoma grlića materice, koji će narednih nedelja biti predstavljen u Vladi Srbije, kako bi uskoro bila doneta o tome i uredba - rekao je prof. dr Goran Ilić, pomoćnik ministra zdravlja.

Nacionalni program za prevenciju raka grlića materice, koji će se sprovoditi u naredne tri godine, obuhvatiće sve žene starosti od 25 do 69 godina, odnosno oko 2,35 miliona žena. Sve će biti lično pozivane na pregled u najbliže domove zdravlja, gde će biti oformljeni stručni preventivni timovi.

- Nedostatak preventivnih pregleda direktan je uzročnik za to što se naša zemlja po broju obolelih nalazi na prvom mestu u Evropi. Istraživanja su pokazala da samo 30 odsto žena u Srbiji odlazi na pregled kod ginekologa i kada nema nikakvih tegoba - objasnila je prim. dr Tanja Knežević. Ona je ukazala i da je najobičniji Papanikolau test dovoljan za otkrivanje bilo kakvih promena na grliću materice.
Nedelju prevencije pokrenula je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice i ove godine se obeležava po drugi put. Tokom ovih sedam dana širom Srbije će se održati predavanja, a jedno takvo će biti u petak u 12 časova u svečanoj sali Starog dvora.