nedelja 21. oktobar 2007.
RSS
• Društvo •
Početna > Društvo > Lekar mora prvo da sasluša pacijenta

Dr Milan Jankov, oftalmolog, ponovo u Beogradu

Lekar mora prvo da sasluša pacijenta

Razgovor spacijentom od suštinske je važnosti za uspeh lečenja i zato na tome insistiram. U svetu se drastično kažnjavaju lekari koji propuste bitne stvari u procesu pripreme ili operacije, od gubljenja dozvole, do ozbiljnijih kazni - kaže ovaj dobitnik svetskog priznanja Vrhunski oftalmolog

Doktor Milan Jankov je specijalista oftalmologije, izuzetno uspešan u oblasti refraktivne hirurgije oka, odnosno uklanjanja dioptrije. Pre nekoliko meseci ovom mladom stručnjaku uručeno je u Berlinu priznanje Vrhunski oftalmolog svetskog ranga. Jankov je treći dobitnik ove svetske nagrade, a dodeljena mu je „za posvećenost u radu, primenu savremenih metoda i nastavno-naučni doprinos u primeni novih tehnologija u oftalmologiji“.

Karijeru počeo u Brazilu
Svoju lekarsku karijeru Jankov je započeo u Brazilu, egzotičnoj zemlji koju je odabrao zbog mladalačke želje da medicinu usavršava na nekoj neobičnoj destinaciji.

- Brazil me je opčinio lepotom i drastičnim razlikama, koje su vidljive u svim sferama društva, ali i visokim nivoom stručnosti u medicini - kaže doktor koji je posle Brazila, radio i usavršavao se u Švajcarskoj i Grčkoj, a refraktivnu hirurgiju učio je od svetskih autoriteta, kao što je profesor Zajler.

Posle više od decenije usavršavanja u svetskim centrima, doktor se vratio u Srbiju i radi na jednoj privatnoj klinici u Beogradu, jer kako kaže „voli svoju zemlju i misli da može nešto dobro da učini za nju“.

Ubrzan razvoj u oblasti oftalmologije, po doktoru, direktno je uslovljen dinamičnim tehnološkim razvojem.

- Primena egzajmer lasera treće generacije, koji se sada koristi u refraktivnoj hirurgiji omogućilo je velikom broju ljudi da poboljšaju kvalitet života i imaju odličan vid bez pomagala - kaže Jankov i objašnjava da te operacije traju oko dvadeset minuta tokom kojih je pacijent svestan, jer se anestezija daje u vidu kapi.

Prednost metode je što posle samo pola sata, u zavisnosti od dioptrije, posle intervencije pacijent odlazi kući, nekoliko sati oseća blago peckanje, a sutradan odlično vidi bez pomagala. Doktor navodi da operacija traje kratko, ali vreme pripreme je znatno duže, jer je najvažnije dobro predvideti svaku neželjenu mogućnost.

ISPRAVKA

U izveštaju „Bagzi na proveri“, objavljenom u jučerašnjem Glasu javnosti, zbog grube tehničke greške u nadnaslovu su zamenjena imena Slobodana Radovanovića, v.d. republičkog tužioca, i Miljka Radisavljevića, specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala.
Izvinjavamo se tužiocima Radovanoviću, Radisavljeviću i čitaocima

Jankov je tokom svog usavršavanja naučio da je razgovor sa pacijentom od suštinske važnosti za uspeh lečenja.

- Statistika pokazuje da lekar samo nekoliko sekundi provodi pažljivo slušajući pacijenta. Na unapređenju tog vremena i njegovog kvaliteta se sada radi svuda u svetu, a ja lično mnogo na tome insistiram pre same intervencije. To je najvažnije. Lekar mora da sasluša pacijenta, a tek onda da vidi da li može da mu pomogne. Ovde sam primetio nedostatak komunikacije u svim životnim situacijama.

Lekarske greške
Milan Jankov ne želi da odgovara na pitanja u vezi lekarske greške i odnosa prema ovom problemu u našoj zemlji.

- Često učestvujem kao nezavisni stručnjak u procesima u Švajcarskoj ili Grčkoj. Precizno se utvrđuju svi faktori pre operacije i oni nastali u toku intervencije i kako su oni mogli uticati na loš ishod. Ukoliko se utvrdi da je lekar propustio neke bitne stvari u procesu pripreme ili operacije, sprovode se sankcije - od gubljenja dozvole do mnogo ozbiljnijih kazni.
Mladog i uspešnog hirurga neke pojave u zemlji zbunjuju, počev od neravnopravnog odnosa državne i privatne prakse, koja se nepravedno zanemaruje.

- Za pacijenta je najvažnije da dobije dobru uslugu, a država mora to da uredi. Ukoliko odlazi kod privatnog lekara, pacijent koji već uplaćuje u zdravstveni fond, dvostruko plaća. Pa i sami lekari koji rade u privatnoj praksi redovno plaćaju poreze i doprinose za zdravstvo, a bez razloga se gleda sa dozom podozrenja na njihov rad i zarade.
Doktor veruje da je pacijentima na taj način oduzeto jedno od osnovnih prava, pravo na izbor svog lekara, što je kod nas sada na nivou izbora samo među lekarima u domu zdravlja.

- Svuda u svetu kada završite medicinu dobijete svoj broj u lekarskoj komori, a ovde je nužno da doktora mora da prijavi ustanova u kojoj je zaposlen. Ja sam član i brazilske i švajcarske komore i nigde ništa slično nisam video. Pa čak i da nisam nigde zaposlen, to ne osporava moje pravo da budem član Komore.
- Može li, na primer, uspešan fudbaler da gradi individualnu karijeru i da afirmiše svoje ime, ili mora uvek da nastupa sa celim timom - pita na kraju razgovora za naš list ovaj vrsni lekar..

Komentari

Svaka čast doktoru Jankovu! Potrebno nam je više ovakvih strućnjaka. Voleo bih da je objavljeno ime klinike na kojoj radi, da bi se moglo doći do njega.
Ali moram da napomenem da je doktor Jankov u jednoj velikoj zabludi - privatni lekari su najveći utajivači poreza! Da li je iko ikada dobio račun od lekara? Ne vidim da bilo ko ko ima privatnu praksu živi loše, naprotiv. Stoga se prvo mora uvesti rigorozna poreska kontrola privatne prakse i uvođenje fiskalnih kasa i kod njih, pa se tek onda može razgovarati o izjednačavanju privatne i državne prakse.