petak 21. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Za nezavisnost zbog zastave, grba i himne

Ne smiruju se reakcije na odluku Ustavnog suda BiH o znamenjima

Za nezavisnost zbog zastave, grba i himne

Predstavnici pokreta „Izbor je naš“ predali peticiju za raspisivanje referenduma o izdvajanju RS iz BiH. U brojnim gradovima prikupljaju se potpisi za vraćanje starih državnih obeležja

BANJALUKA - Predstavnici Srbskog narodnog pokreta „Izbor je naš„ predali su juče predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Igoru Radojičiću i poslanicima obnovljeni zahtev za raspisivanje referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz, kako su naveli, „nametnute BiH“, kao i 9.000 novih potpisa građana RS koji traže održavanje referenduma, javlja Srna.

- Očekujemo da narodni poslanici dele ideje i osećanja građana koji su ih birali, stavljajući iznad svega slobodu i volju naroda - rekao je predsednik ovog pokreta Dane Čanković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Čanković je rekao da SNP zahteva od narodnih poslanika da Narodna skupština u najkraćem roku raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili jesu li za izdvajanje RS iz „nametnute BiH“.

On je istakao da RS ima pravo na samoopredeljenje na osnovu Povelje UN i Dejtonskog sporazuma, kojim je suverenitet - najviše pravo - ostavljen entitetima, odnosno RS i Federaciji BiH, kao i na osnovu Ustava RS, kojim je predviđen referendum kao demokratski način izjašnjavanja građana o svim suštinskim pitanjima. Čanković je istakao da je SNP do sada prikupio više od 50.000 potpisa građana Srpske za izdvajanje RS, podsetivši da je SNP prvi zahtev sa 9.000 potpisa predao Narodnoj skupštini RS 29. marta ove godine.

On je naveo da se „opravdani razlozi za održavanje referenduma za izdvajanje RS iz nametnute BiH pre svega odnose na ponižavanje RS, kada je reč o himni i grbu RS, nelegitimnoj odluci Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda u RS i BiH te pljački RS od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH“.

U Banjaluci je juče, u organizaciji Srpske demokratske stranke, počela akcija prikupljanje potpisa građana za davanje podrške himni „Bože pravde“ i grbu RS, koji su osporeni pred Ustavnim sudom BiH, javlja Tanjug. Predsednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je odziv građana više nego očekivan, što je „samo potvrda da su osporeni simboli RS u srcu srpskog naroda“. Bosić je rekao da bi SDS, s obzirom na broj mandata kojima raspolaže u skupštini RS, teško mogla da spreči eventualnu odluku Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njegovih koalicionih partnera da ne usvoje grb Nemanjića. Predsednik SDS-a je istakao da se kroz potpise građana želi skrenuti pažnja vladajućoj strukturi RS na raspoloženje i mišljenje građana RS i podsetiti ih da su zajedno, u procesu odbrane tih simbola, sa ekspertima iz Beograda, pred Ustavnim sudom BiH, branili tezu da grb i himna RS nikog ne vređaju.

Bosić ističe da su se građani RS identifikovali sa grbom i himnom RS, koji su osporeni pred Ustavnim sudom BiH.

„Ukoliko vladajuća koalicija, predvođena SNSD, nema snage da ponovo vrati stare simbole RS, s kojima se narod identifikovao, onda očekujemo od njih da ne donose nikakve nove i da ostave ovu situaciju s amblemom RS, koje je privremeno rešenje, sve dok se ne stvori demokratska atmosfera da narod sam odluči kakve simbole će imati RS“, rekao je Bosić.

Akcija prikupljanja potpisa građana, u organizaciji najjače opozicione stranke, sprovodi se i u drugim mestima u RS.

Ključne reči:

Komentari

Sigurno da i Srbi imaju pravo proglasiti nezavisnost , ako imaju Albanci sa Kosova. Srbi u BiH su jedan od Konstitutivnih naroda , a Albanci u Srbiji su nacionalna manjina. Kako može svijetska zajednica nuditi nezavisnost manjini ,a uskratiti narodu. Treba sa Rusima insistirati da se i oni zalažu ako nemožemo sačuvati Kosovo i ako ga prizna Amerika da isti tren i Rusija prizna Republiku Srpsku.

Živila nezavisna Srpska.

Nista od nezavisnosti Kosova i nista od Nezavisnoti RS. Toliko o tome!

Treba hitno raspisati referendum jer Bosna i Hercegovina postoji samo na papiru jer kada smo mogli zivjeti svi u Bosni zajedno drugi nisu htjeli.Prema tome za mene ne postoji Bosna i Hercegovina kada vidim onu zastavu jeza me hvata to nije zastava za koju su se borili srpski sinovi naprotiv borili smo se bas protiv te zastave.Nemam nista protiv drugih naroda ali nasa drzava je Republika Rrpska i tako mora i biti. POZDRAV

Jedan narod - jedna zemlja. RS ce biti dio Srbije pre ili kasnije!

Ако може Белгија да се распадне (а ево распада се), може и БиХ.