petak 21. septembar 2007.
RSS
• Republika Srpska •
Početna > Republika Srpska > Na tapetu hrvatska vojska i snage HVO

Tužilaštvo BiH prikuplja dokaze o ratnim zločinima nad Srbima

Na tapetu hrvatska vojska i snage HVO

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva, kaže da se radi o zločinima počinjenim 1995. godine na području opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Mrkonjić Grad

BANJALUKA - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prikuplja dokaze o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima 1995. godine na području opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Mrkonjić Grad - potvrdio je Srni portparol ovog tužilaštva Boris Grubešić.

Grubešić nije želeo da otkrije koliko je dokaza do sada Tužilaštvo BiH prikupilo, kao ni detalje o snagama koje su počinile zločine i potencijalnim izvršiocima.

Prema podacima Sekretarijata Vlade RS za odnose sa Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području tri pogranične opštine Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 srpska civila i vojnika i pričinjena je višemilionska materijalna šteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS podnelo je prošle godine Tužilaštvu BiH izveštaj o počinjenim ratnim zločinima regularne hrvatske vojske na području ove tri opštine RS.

OBELEŽENA PETNAESTA GODIŠNJICA ZLOČINA

Paljenjem sveća na spomen-obeležju podignutom na Papratnoj NJivi, između Kalinovika i Miljevine, juče je obeležena 15-godišnjica ubistva 39 srpskih civila i vojnika.
Predsednik Boračke organizacije Foča Gordan Kalajdžić rekao je Srni da je 20. septembra 1992. godine kamion iz Kalinovika prepun dece, žena i muškaraca koji su bežali pred muslimanskim terorom u Trnovu, pogođen projektilima i potpuno izgoreo.

Šef Podtima za ratne zločine u Centru javne bezbednosti Banjaluka Radenko Miodragović potvrdio je Srni da su jedinice regularne hrvatske vojske i HVO-a 1995. godine prilikom zauzimanja opštine Mrkonjić Grad počinile stravične zločine nad Srbima i pričinile veliku materijalnu štetu.

Prema podacima opštinske Komisije za procene ratne štete Mrkonjić Grada, regularna vojska Hrvatske i domaće snage HVO-a na području ovog grada u jesen 1995. godine potpuno su uništile i razorile 3.644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je i 6.017 stambenih objekata.

Na području opštine Mrkonjić Grad do sada je ekshumirano i identifikovano 219 tela ubijenih Srba, od čega je čak 181 telo pronađeno u jednoj masovnoj grobnici.

Ključne reči: