petak 21. septembar 2007.
RSS
• Beograd •
Početna > Beograd > Čitanje Jevanđelja uz pesmu "Mokranjca"

Miroslavljevo jevanđelje juče izloženo u Hramu Svetoga Save

Čitanje Jevanđelja uz pesmu "Mokranjca"

Na zvuk podnevnih zvona, dveri Hrama Svetog Save u Beogradu otvorile su se juče da prime prve posetioce, na čelu sa arhiepiskopom cetinjskim mitropolitom crnogorskim Amfilohijem Radovićem i princom Aleksandrom Karađorđevićem, koji su došli da vide izloženo Miroslavljevo jevanđelje u okviru projekta "Knjiga u Hramu 72 sata".
 
  Goste je dočekao vikarni episkop Patrijaršije vladika hvostanski Atanasije Rakita sa sveštenstvom Hrama Svetog Save. Posle poklonjenja pred najstarijom sačuvanom srpskom rukopisnom knjigom iz 12. veka održano je svečano čitanje Jevanđelja po Jovanu, uz pratnju hora "Mokranjac" kojim je dirigovala Jelena Jež.
 
  Mitropolit Amfilohije podsetio je da rečima iz Jovanovog jevanđelja započinje i Miroslavljevo, a one "su smisao, temelj i suština gradnje Hrama".
 
  - Donošenje Jevanđelja kneza Miroslava u najveći srpski hram istorijski je događaj, jer je ova rukopisna knjiga bila svedok raspeća naroda koji ju je napisao i čitao, ali i svedok vaskrsnuća Isusa Hrista - rekao je mitropolit.
 
  Jevanđelje je pre dve godine upisano u UNESKO listu pokretnih kulturnih dobara od univerzalnog značaja - "Pamćenje sveta", a izneto je na uvid posetiocima Hrama u okviru centralne manifestacije "Dani evropske kulturne baštine" koja je počela juče, a trajaće do 23. septembra.
 
  Ova manifestacija u Hramu će biti propraćena s još nekoliko programa. Program "Knjige u Hramu" izvodi se u organizaciji Narodne biblioteke Srbije, Društva za podizanje Hrama i Društva "Knez Miroslav" a finansijski su ga podržali Ministarstvo kulture i Skupština grada Beograda. Dok je Jevanđelje smešteno u specijalnoj vitrini, na zidovima hrama su reprodukcije nekih strana i sve vreme se projektuje "listanje" celoga manuskripta. U prostoru Hrama svoje umeće demonstriraće umetnici - klesari, ikonopisci, rezbari, kaligrafi, a svake večeri u ponoć biće održavan koncert horske duhovne muzike, a nastupaće hor Hrama "Mokranjac", Prvo beogradsko pevačko društvo i Hor monaha manastira Kovilja.
 
  Hram Svetog Save će tokom trajanja ovih programa biti specijalno osvetljen.